Zdravotná sestra zabila sedem bábätiek.Twitter/mark Williams-thomas/
StoryEditor

Zabila sedem bábätiek, ďalších šesť sa chystala. Zdravotná sestra sa už z basy živá nedostane

iDnes.czČTK21.08.2023., 15:00h

Súd v britskom Manchestri uložil bývalej zdravotnej sestre Lucy Letby. doživotný trest bez nároku na predčasné prepustenie. Odsúdená bola za vraždu siedmich novorodencov a z pokusu o vraždu ďalších šiestich. Na vypočutí sa Letby nezúčastnila.

Lajkuj Brainee.sk na

O 33-ročnej žene hovoria ako o „najhoršej vrahyni detí“ v modernej histórii Británie. Odsúdená v júni 2015 a v nasledujúcich 13 mesiacoch „premyslene, vypočítavo a ľstivo“ v nemocnici v anglickom Chesteri vraždila a pokúšala sa vraždiť novorodeniatka, ktoré jej boli zverené do starostlivosti, uviedol v pondelok sudca James Goss.

V prípade Letbyovej nenašiel žiadne poľahčujúce okolnosti. Bývalá sestra podľa Gossa neprejavila zármutok ani ľútosť nad svojimi činmi.

Zbabelá vrahyňa

Na Letbyovej pri vynášaní rozsudku sudca hovoril nepriamo, pretože odsúdená sa rozhodla zostať vo svojej cele a na vypočutie sa nedostavila. Rozsudku v pondelok predchádzalo vypočutie s rodičmi a ďalšími pozostalými po zavraždených deťoch. V súdnej sieni sa v záujme zachovania anonymity rodín o bábätkách hovorilo ako o „novorodencoch“ s písmenami od A do Q.

„Dúfame, že budete žiť veľmi dlhý život a každý jeho deň pretrpíte za to, čo ste spáchali“, „moja rodina už na vás nikdy nepomyslí, oddnes ste pre nás ničím“, „navždy si budem pamätať, ako ma pohltili pocity, keď som prvýkrát svoje dieťa zovrela v náručí“ – to sú niektoré z vyhlásení, ktoré pozostalí v pondelok Letbyovej na súde adresovali, píše stanica BBC.

Odsúdená na príkaz sudcu Gossa dostane vo väzení ich prepisy. Britský premiér Rishi Sunak Letbyovú v rozhovore so Sky News označil za „zbabelú“, keď sa rozhodla na vypočutie s obeťami neprísť.

Vpichovala im vzduch a otrávila inzulínom

Letbyová podľa zistení vyšetrovateľov deti trávila rôznymi spôsobmi, často pri nočných smenách. Niektorým vpichovala vzduch do krvného obehu, iným inzulín, ďalším podávala mlieko a niekedy úmrtiu predchádzalo viac pokusov o otravu. Žena všetky obvinenia odmietala a úmrtie bábätiek pripisovala zlej hygiene a nedostatku pracovníkov v nemocnici.

„Nie je pochýb o tom, že ste inteligentná, starostlivá a pracovitá zdravotná sestra. Tieto vlastnosti vám umožnili opakovane ubližovať nevinným bábätkám bez toho, aby ste vzbudili podozrenie ostatného personálu, aspoň na nejaký čas,“ poznamenal sudca Goss a dodal, že Letbyová zámerne využívala neprítomnosť kolegov a falšovala dokumenty tak, aby to pôsobilo, že mŕtve bábätká mali zdravotné problémy, ktoré zapríčinili ich smrť.

Zlý človek

Členovia poroty, si v priebehu procesu vypočuli, že Letbyová v niekoľkých prípadoch dokonca asistovala pri resuscitácii novorodencov, ktoré sama otrávila. Jedným z kľúčových dôkazov proti Letbyovej bol ručne písaný odkaz, ktorý u nej polícia našla pri zatýkaní v roku 2018. Stálo na ňom: „Schválne som ich zabila, pretože nie som dosť dobrá, aby som sa o ne starala“. Zdravotná sestra sa v ňom tiež označila za "strašného" a "zlého" človeka, uvádza agentúra Reuters. 

image

Narodila sa do chudobnej rodiny, neskôr pre peniaze vraždila. Sériová vrahyňa otrávila desiatky susedov

Trest doživotného odňatia slobody bez nároku na predčasné prepustenie je v britskom trestnom práve najvážnejším postihom, pripomína BBC. Lucy Letby je len štvrtou ženou v Británii, ktorá dostala takýto trest. Samotný proces sa považuje za jeden z najdlhších súdnych sporov týkajúci sa vraždy, trval rekordných desať mesiacov.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:17