Takto kulty ovládajú ľudíBrainee x Canva
StoryEditor

Bývalý člen kultu prehovoril. Pre vodcu by som urobil čokoľvek, takto členovia manipulujú a ovládajú ľudí

Miroslav Kamody05.08.2024., 09:30h

Rôzne náboženské kulty fungujú dodnes po celom svete - aj na Slovensku. Jeden z bývalých členov vysvetlil, ako sa raz možno pokúsia získať aj teba.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty máš pocit, že by ťa nikdy nenaverbovali do žiadneho kultu a takpovediac ti „vymyli mozog“? Ako píše portál portál Unilad, deje sa to častejšie, ako si myslíš. A odborník vysvetlil, kedy by si mohol byť najviac ohrozený.

Steven Hassan totiž z prvej ruky vie, aké to je. V 70. rokoch, v časoch štúdia na vysokej škole, ho totiž naverbovali do kultu. Ten mal názov Moonies a veľmi rýchlo v ňom dospel k presvedčeniu, že Armageddon a tretia svetová vojna sa bezprostredne blížia.

image

Zomrela slávna YouTuberka MotoTanya. Najkrajšia motorkárka sa pri osudnej nehode zrazila s kamiónom

Slepo nasledoval otca

„Trvalo mi len niekoľko týždňov, kým som sa presvedčil, že Mesiáš je na Zemi, aj keď som Žid,” spomínal na svoju skúsenosť pre CNN. Vodcom skupiny bol Sun Myung Moon, označovaný aj ako Otec. „Letel by som lietadlom do svetového obchodného centra, ak by mi to Otec nariadil,” povedal.

„Bol som si istý, že by ma nedokázali prinútiť zradiť otca. Chcel som rodičom dokázať, že nemám vymytý mozog ani ovládanú myseľ.” Trvalo takmer dva a pol roka, kým Hassan opustil kult po stretnutí so skupinou bývalých členov Moonies.

Na základe svojich skúseností teraz pomáha ostatným ako poradca v oblasti duševného zdravia a zameriava sa najmä na pomoc bývalým členom sekty, aby sa ich život vrátil do starých koľají. A hoci by si mohol predpokladať, že kulty sa zameriavajú iba na extrémne zraniteľných ľudí, nie je to pravda.

Situačná zraniteľnosť

Podľa Hassana sa snažia zlomiť najmä ľudí, ktorí prechádzajú „situačnou zraniteľnosťou“. „Každá ľudská bytosť bude mať počas života situačnú zraniteľnosť,“ vysvetlil. Môže ísť o smrť milovanej osoby, choroba alebo presťahovanie do nového mesta. Vytvorí sa tak zraniteľnosť, ktorú môžu členovia kultu využiť.

Kulty nechcú komplikované osobnosti, pretože je náročnejšie ich kontrolovať. Zameriavajú skôr na zraniteľného človeka, ktorý môže byť produktívny, aby zarábal peniaze

Hassan ďalej povedal, že kulty nechcú ľudí, ktorí sú „vyrušovaní“, pretože ich možno ťažšie kontrolovať – skôr chcú niekoho, kto môže byť produktívny, aby zarobil peniaze pre kult.

image

Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka

Vypnuté kritické myslenie

Sociálna psychologička Alexandra Stein sa pripojila k politickému kultu v Minneapolise vo veku 26 rokov, pričom jej život skupina kontrolovala počas 80. rokov. Tiež uvádza, že zraniteľnosti sú „situačné, nie dispozičné“.

Obaja títo bývalí členovia kultu veria, že to práve nedostatok kritického myslenia, ktorý trápi naverbovaných ľudí v kultoch.„Môžeme byť naprogramovaní špecifickými technikami a metódami kontroly mysle, aby sme vypli kritické myslenie, aby sme si do mysle implantovali iracionálne strachy alebo fóbie, ktoré nám bránia v rozhodovaní,“ povedal Hassan.

Aj keď Stein priznáva, že jej kritické myslenie „cvaklo“ hneď po tom, čo opustila kult, po jej odchode nešlo všetko hladko. „Povaha týchto skupín, ktorá vás izoluje, znamená, že nemáte navonok žiadnych priateľov, žiadnu prácu, žiadne bývanie,“ povedala. „Keď odchádzate, určite nemáte identitu, ktorá je oddelená od skupiny,“ dodala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 17:26