Herci, ktorí boli v sektáchTwitter, Wikipedia, Warner Bros.
StoryEditor

Slávni herci, ktorí boli kedysi vo fanatických náboženských sektách. Niektorí sa z nich vymotali až po desiatich rokoch

Miroslav Kamody02.08.2023., 13:00h

Medzi bývalými členmi podivných siekt sú aj slávni hollywoodski herci a herečky. Ako sa im z nich podarilo vystúpiť?

Lajkuj Brainee.sk na

Nie každé detstvo je idylické a plné radosti. Svoje by o tom vedeli povedať desiatky tisíc detí, ktoré nechceme vyrastali v náboženských sektách po celom svete. Niektorým sa úspešne podarilo vymaniť, iné skončili navždy stratené v klamstvách ľudí, ktorí svet videli vlastnou optikou, píše portál TooFab.

My sme sa dnes pozreli na niekoľko známych hercov, ktorí si podobnou skúsenosťou prešli, zo siekt sa dostali a teraz sú (väčšinou) pripravení rozprávať o tom, ako vyzeral ich život. 

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom

Joaquin Phoenix

Keď tento oscarový herec so štyrmi súrodencami vyrastal, boli spojení v náboženským hnutím The Children of God. Pri pohľade späť Joaquin hovorí, že jeho rodičia len nevinne hľadali náboženskú komunitu a nepokúšali sa pripojiť k manipulátorskej skupine. Zo sekty vystúpili, keď mal štyri roky.

„Moji rodičia mali silnú náboženskú skúsenosť. Chceli sa o to podeliť s ďalšími ľuďmi, ktorí sa chceli porozprávať o svojich skúsenostiach s náboženstvom. Títo priatelia hovorili: ‘Ach, aj my veríme v Ježiša‘,” povedal pre Playboy.

„Myslím si, že moji rodičia si mysleli, že našli komunitu, ktorá zdieľa ich ideály. Kulty sa takto propagujú len zriedka. Zvyčajne niekto povie: ‚Sme rovnako zmýšľajúci ľudia. Toto je komunita,’ ale myslím si, že v momente, keď si rodičia uvedomili, že je v tom niečo viac, vystúpili.” Skupina odvtedy čelila obvineniam zo sexuálneho zneužívania vrátane obťažovania detí.

image

Joaquin Phoenix za rolu vo filme Joker 2 zarobil 20 miliónov dolárov.

Twitter/Disscusing Film

David & Patricia Arquette

Ako deti vyrastali David a Patricia Arquette v sekte Subud vo Virgínii. Duchovná organizácia vznikla v Indonézii v 20-tych rokoch 20. storočia, ale rodičia súrodencov založili s priateľmi komunitu v Spojených štátoch v nádeji, že vybudujú „utopistickú spoločnosť“. Skupina nemala prístup k tečúcej vode, kúpeľniam ani elektrine – a čoskoro ľudia začali ukazovať svoju pravú tvár.

„Môj otec povedal, že si nesieme so sebou zárodky spoločnosti. Takže si myslíš, že je to všetko skvelý koncept, ale potom si zrazu uvedomíš: ‘Ach, ten chlap má skutočný problém so zvládaním hnevu‘ a ‘Táto osoba je alkoholik ‘...a ‘Táto osoba je chamtivá‘ a ‘Čo tu robíme?‘” povedala v show WTF with Marc Maron.

image

Patricia Arquette

Wikipedia/Frantogian

Michelle Pfeiffer

Keď sa herečka v mladosti prvýkrát presťahovala do Los Angeles, pripojila sa ku skupine vedenej párom, ktorý propagoval breathariánstvo. Vedúci predstavitelia komunity verili, že jedlo je zbytočné a že slnečné svetlo a vzduch môžu poskytnúť všetku výživu, ktorú telo potrebuje.

image

Dánska sekta predáva český zámok. Podľa bývalých členov bijú svoje deti a vyháňajú z nich démonov

„Pracovali s váhami a dávali ľuďom diéty. Ich vecou bolo vegetariánstvo,” povedala pre Telegraph. „Veľmi sa kontrolovali. Nebývala som s nimi, ale bola som tam často a vždy mi hovorili, že musím chodiť viac. Musela som platiť za celý čas, čo som tam bola, takže to bolo finančne veľmi vyčerpávajúce.”

Až keď sa Michelle stretla so svojím prvým manželom Petrom Hortonom, uvedomila si, že to nie je pre ňu. Kým Peter robil prieskum pre film o inej skupine, videla podobnosti s komunitou, s ktorou bola zapletená – a veľmi rýchlo odišla.

Bethany Joy Lenz

Americká herečka, speváčka a filmárka strávila desať rokov svojho života v tom, čo opisuje ako kult, ale neuviedla veľa podrobností o tejto skúsenosti. Hovorí, že uvažuje nad napísaním knihy, pretože „je toho veľa čo povedať“, ale nie je si istá, či to môže legálne urobiť.

„Bola som v kulte 10 rokov. Bola by to skutočne cenná skúsenosť, o ktorej by som mohla písať, a to zotavenie - viete, 10 rokov zotavenia,” povedala vo svojom podcaste Drama Queens. „Neviem, koľko toho môžem povedať, pretože stále existujú ľudia a právne veci, ktoré to načasovanie komplikujú.”

Glenn Close

Keď bola táto herečka ešte dieťaťom, rodina sa presťahovala do Švajčiarska, len aby sa pripojila k duchovnému hnutiu Moral Re-Armament. Skupinu založil v 30. rokoch 20. storočia reverend, ktorý veril, že svet sa môže vyhnúť vojne, ak medzi obyvateľstvom dôjde k morálnemu a duchovnému prebudeniu.

Od členov vyžadoval, aby žili podľa princípov „čestnosti, čistoty, nesebeckosti a lásky“ – no niektorí bývalí členovia tvrdia, že to úplne ovládalo ich životy. „V podstate vám nebolo dovolené robiť nič, alebo ste sa cítili vinní za akúkoľvek neprirodzenú túžbu,“ povedala pre The Hollywood Reporter.

„Ak sa rozprávate s niekým, kto bol v skupine, ktorá v podstate diktuje, ako máte žiť, čo máte hovoriť a ako sa máte cítiť, od chvíle, keď budete mať 7 rokov, až do chvíle, keď budete mať 22, má to na vás hlboký vplyv. Je to niečo, čo musíte [vedome prekonať].“ Glenn opustila skupinu, keď mala 20 rokov a študovala na vysokej škole.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:32