Do týchto náboženstiev inšpirovaných popkultúrou sa môžeš pridať aj ty.Twitter/_irezumi/
StoryEditor

Chceš byť rytierom Jedi alebo preferuješ učenie Lebowskiho? Do týchto divných náboženstiev sa môžeš reálne pridať aj ty

Michal Čiernik13.10.2023., 10:00h

Si extrémny fanúšik Star Wars a tvojím tajným detským snom je stať sa rytierom Jedi? Nie je problém, náboženstvo z populárneho filmu existuje aj v našom svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Najznámejším príkladom viery založenej na filme je Jediizmus, ktorý je podľa jej webovej stránky náboženstvom založeným na dodržiavaní Sily. Všadeprítomnej a metafyzickej sily, o ktorej jedi (stúpenec jediizmu) verí, že je základom celého vesmíru. Jediizmus má svoje korene vo filozofiách podobných tým, ktoré sú prezentované v legendárnej franšíze  Star Wars.

Okrem Sily sa Jediisti riadia aj Kódexom Jedi. Ten, okrem iného zdôrazňuje, aká dôležitá je sloboda prejavu, ako aj sebaurčenia, ktoré existuje v rámci politických, náboženských a iných štruktúr. Dve náboženstvá, ktoré ovplyvnili Georga Lucasa pri tvorbe tohto náboženstva v príbehu, boli budhizmus a taoizmus.

Jediizmus nie je tradičným náboženstvom a vzhľadom na to, že vychádza z fikcie, nie je uznávaný ako legálne náboženstvo okrem Spojených štátov. Tam je zaregistrovaný v jednom štáte, presnejšie povedané, v Texase, kde môžeš od roku 2007 nájsť aj Chrám rádu Jedi. Vo svete však naberá na popularite. Pri poslednom sčítaní ľudu sa stal Jediizmus v Británii siedmym najväčším náboženstvom. V Čechách sa k tomuto vierovyznaniu prihlásilo 21-tisíc ľudí, u nás to bolo okolo 1300.

Dudeizmus

Najrozšírenejšou náboženskou skupinou je však fenomén vytvorený kultovou klasikou bratov Cohenových z roku 1998, The Big Lebowski. Náboženstvo je známe ako dudeizmus, ktoré bolo založené v roku 2005. Dnes má viac ako 450 000 „dudeistických kňazov“ mužov aj žien po celom svete, a ide o najväčšie náboženstvo založené na popkultúre. 

Dudeizmus bol inšpirovaný ústrednou postavou Jeffrey Lebowským, prezývaným Dude, ktorý je nezamestnaný smoliar a jeho jedinými schopnosťami sú bowling a výroba ikonických koktejlov White Russian. V rozhovore zakladateľ dudeizmu, Oliver Benjamin, vysvetľuje, že Dude bol jeho inšpiráciou, pretože „predstavuje postavu, ktorá naozaj vie, ako sa jednoducho zmieriť so všetkými druhmi problémov, sporov a negatívnych vecí, ktoré nám prichádzajú do života. Keby sme všetci boli trochu viac ako Jeffrey, svet by bol lepším miestom,“ uvádza zakladateľ Benjamin.

Matrixizmus

Náboženstvo, tiež známe pod názvom The Path of the One debutovalo v roku 2004. Oficiálnym symbolom náboženstva je japonský symbol kanji pre „červenú“, odkaz na Neovu, červenú tabletku. Zatiaľ čo hlavné princípy The Path of the One sú založené na filmovej franšíze, náboženstvo tiež ctí učenie ʻAbdu‘l-Bahá, jedného z náboženských vodcov bahájskej viery, ktorý učí prirodzenú hodnotu vo všetkých svetových náboženstvách, ako aj jednotu všetkých ľudí. Stúpenci bahájského náboženstva veria, že existuje jeden monoteistický Boh, ktorý sa rozhodol dať najavo svoje slovo prostredníctvom zakladateľov hlavných svetových náboženstiev ako Ježiš, Mohamed a Budha.

image

Stodňové párty zadarmo pre celé mesto či luxusné lode s kúpeľami a salónmi. Rimania si užívali divoké večierky ako nikde na svete

ʻAbdu‘l-Baháovo spojenie s Matrixom  pochádza z jeho knihy The Promulgation of Universal Peace, v ktorej sa niekoľkokrát odvoláva na koncept matrice, vrátane citátu, ktorý hovorí: „Na začiatku svojho ľudského života bol človek embryonálny vo svete matrixu“. Tento desivý odkaz na filmovú dystopickú víziu budúcnosti, robí z ʻAbdu‘l-Baháho učenia neoddeliteľnú súčasť matrixizmu.

Šialené duchovné kulty

Okrem toho je vo svete populárny aj mystický a tak trochu satanistický kult Howarda Phillipsa Lovecrafta. Spisovateľ sci-fi, fantastiky a hororu vytvoril dnes už ikonické hororové postavy, bohov a diablov ako napríklad Mýtus Cthulhu. Práve ten inšpiroval kultové publikum, ktoré siaha až do sveta satanizmu a niekedy ešte ďalej.

O niečo menej satanistický je aj takzvaný Snapeizmus. Áno, ide o kult založený na postave Severusa Snapa z príbehov o Harrym Potterovi. Tento podivný kult v podstate vychádza z presvedčenia, že postava Severusa Snapa bola duchovnou entitou, ktorá navštívila JK Rowlingovú a prostredníctvom nej napísala známe príbehy pre deti.

Skutočne zvláštne veci však prichádzajú v podobe Snapewives, nasledovníkov, ktorí veria, že sú v podstate sesterskými manželkami Alana Rickmana, alebo Snapea. Snapewives sa úplne odovzdali Snapovi, zaviazali sa k vernému vzťahu s jeho duchom a sú oddaní zachovávaniu a praktizovaniu teológie a učenia všetkého o ňom. Niektorí dokonca tvrdia, že mali romantické stretnutia s duchom románovej postavy.

ANKETA
Do ktorého náboženstva či kultu by si sa pridal?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:55