Jason Statham aj Bella Hadid túžili po olympijskom zlateTwitter/Instinct Magazine, Instagram/bellahadid
StoryEditor

VIDEO Skokan do vody Jason Statham či jazdkyňa Bella Hadid. Tieto slávne osobnosti kedysi túžili po olympijskom zlate

ČTK26.07.2024., 11:00h

Čo majú spoločné herec akčných filmov Jason Statham a britská princezná Anna? Na prvý pohľad nič, ale obaja kedysi mali rovnakú ambíciu - pretekať na olympijských hrách.

Lajkuj Brainee.sk na

Rovnakú túžbu ako oni malo aj mnoho ďalších celebrít zo sveta filmu či módy, dokonca aj členovia kráľovských rodín - niektorým sa darilo viac ako iným. Športovú kariéru s vidinou olympijských hier za sebou majú tiež napríklad monacký princ Albert II., americká návrhárka Vera Wang alebo herečka Salma Hayek, píše denník Le Figaro.

Skokan do vody Jason Statham

Statham ako chlapec na dovolenke s rodičmi v Miami každý deň okúzlene pozoroval skokana do vody, ako sa ladne ponára pod hladinu bazéna. Po návrate do Anglicka sa 11-ročný Statham rozhodol, že sa stane skokanom do vody a zapísal sa do plaveckého oddielu.

image

Najbohatším športovcom histórie bol Gaius Diocles. Počas kariéry zarobil miliardy, na ktoré sa nikto nedoťahuje ani dnes

Neskôr sa stal členom britského tímu a desať rokov pretekal. V roku 1985 nastúpil do skokanskej školy a jeho snom bola účasť na olympijských hrách. O tri roky neskôr sa chcel kvalifikovať na hry v Soule, ale neuspel. V roku 1990 pretekal na Hrách Commonwealthu a o olympijské hry znovu usiloval pred tými v Barcelone v roku 1992.

V roku 2016 potom v rozhovore s Press Association priznal, že to, že sa nikdy na olympijské hry nedostal, je pre neho dodnes citlivou témou. Jeho skokanské zručnosti sa mu ale určite veľmi hodili pri nakrúcaní filmu MEG: Monštrum z hlbín z roku 2018.

Krasokorčuliarka Vera Wang

Statham ale zďaleka nie je jediná celebrita, ktorá neúspešne usilovala o účasť na olympijských hrách. Budúca módna návrhárka Vera Wang sa v roku 1968, keď mala 19 rokov, chcela dostať na zimné hry v Grenobli.

Mladá žena vtedy snívala o kariére profesionálnej krasokorčuliarky a svoje schopnosti preukázala na viacerých amerických šampionátoch. Sitom na hry v roku 1968 ale neprešla. Ku krasokorčuľovaniu sa neskôr okľukou vrátila, keď navrhla kostým pre americkú krasokorčuliarku Michelle Kwanovú.

Rozštep Salmy Hayek

Keď bola Hayek dievčatko, mala iné ciele ako herectvo. Ako začínajúcu gymnastku si ju všimol lovec talentov a ponúkol jej miesto v mexickom národnom tíme s cieľom zúčastniť sa olympijských hier. „Zobrali ma, aby som bola súčasťou olympijského tímu,” povedala Hayek v roku 2012 denníku The New Zealand Herald. Túto možnosť ale čoskoro vylúčil otec Hayekovej.

„Mala som osem alebo deväť rokov a otec to odmietol, pretože by to znamenalo, že budem musieť žiť v mexickom hlavnom meste, v internátnej škole pre gymnastov a trénovať šesť až osem hodín denne, čo mi znelo nebesky.”

V roku 2015 herečka na svojom instagramovom účte zverejnila starú fotografiu, na ktorej robí rozštep. „Priala by som si, aby som to stále vedela, ale mám aspoň dôkaz, že som kedysi bola gymnastkou,” napísala Hayek k príspevku.

Lukostrelkyňa Geena Davisová 

Športového sviatku sa mohla zúčastniť aj ďalšia herečka. Američanka Geena Davisová v sebe po začiatku svojej filmovej kariéry objavila vášeň pre lukostreľbu. Všetko sa začalo v roku 1996, keď sledovala olympijské hry v Atlante. Hrdinka filmu Thelma a Louise (1991) prejavila talent pre streľbu šípmi.

A to natoľko, že sa v júli 1999 stala jednou z 300 žien, ktoré sa uchádzali o miesto v olympijskom tíme USA, aby sa nasledujúci rok mohli zúčastniť letných hier v Sydney. Umiestnila sa na 24. mieste a nekvalifikovala sa. Zúčastnila sa však súťaže Sydney International Golden Arrow.

Jazdkyňa Bella Hadid 

V roku 2016 sa musela oprávnených olympijských ambícií vzdať Američanka Bella Hadidová, jej sľubnú kariéru jazdkyne na koni ukončili príznaky lymskej boreliózy. „Bella sa musela vzdať svojho celoživotného sna o profesionálnej jazdeckej kariére a možnosti zúčastniť sa olympijských hier kvôli závažným príznakom a neschopnosti jazdiť,” vysvetlila vtedy na svojom blogu jej matka Yolanda Hadid.

Pre Bellu to bola veľká rana a je to pre ňu veľmi citlivá téma. Je však vytrvalá, vytýčila si nový cieľ a stala sa úspešnou modelkou, hoci ďalej bojuje s príznakmi chronického ochorenia, dodala jej matka. Vlani v marci potom modelka zverejnila na svojom instagrame fotografiu na koni s tým, že sa vrátila k pretekaniu.

Kráľovskí športovci

Medzi účastníkmi olympijských hier je niekoľko členov kráľovských rodín. Britská princezná Anna bola dokonca prvou, kto sa tohto druhu súťaže zúčastnil, v roku 1976 súťažila v jazdectve na hrách v Montreale. V sedle Goodwilla, koňa kráľovnej Alžbety II., skončila Anna po troch dňoch súťaže na 24. mieste.

O päť rokov skôr však získala zlatú medailu na majstrovstvách Európy. Stála tiež na čele výboru, ktorý chystal hry v Londýne v roku 2012, kde získala striebornú medailu v rovnakej disciplíne jej dcéra Zara Phillipsová.

Monacká monarchia má v kráľovskej rodine hneď dvoch olympionikov, princa Alberta II. a jeho manželku Charlene. Princ bol ako člen monackého bobového tímu na piatich olympiádach, najlepšie skončil v roku 1988 na 25. mieste.

Jeho manželka, vtedy juhoafrická reprezentantka Charlene Wittstocková, pretekala v plaveckej štafete na 4x100 metrov v Sydney, jej tím skončil piaty. O osem rokov neskôr neuspela v kvalifikácii na hry v Pekingu. V roku 2006 sa ale objavila na hrách v Turíne, kde prvýkrát oficiálne stála po boku svojho vtedy budúceho muža Alberta II.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:53