Diocles bol s najväčšou pravdepodobnosťou najbohatším športovcom v históriiWikipedia/Carole Raddato
StoryEditor

Najbohatším športovcom histórie bol Gaius Diocles. Počas kariéry zarobil miliardy, na ktoré sa nikto nedoťahuje ani dnes

Miroslav Kamody24.07.2024., 14:00h

Najlepší športovci sveta zarábajú kráľovské peniaze. Ani jeden z nich sa však nemôže rovnať s Gaiom Appuleiuom Dioclesom.

Lajkuj Brainee.sk na

Zostaviť rebríček najbohatších športovcov nie je vôbec jednoduché. Azda najpresnejším je zoznam od Forbesu, ktorý analyzuje ich ročné príjmy. Podľa neho aktuálne ročne najlepšie zarobí Cristiano Ronaldo. Pokiaľ sa pozrieme na zisky za celú kariéru, futbalistu na tretie miesto odsúvajú Michael Jordan a Tiger Woods.

Znamená to teda, že Jordan je najlepšie plateným športovcom v histórii? Áno aj nie. Záleží totiž, či sa pozeráme na modernú športovú históriu (v tom prípade je), alebo do nej zarátame aj tú ďalekú. Ak tak urobíme, aj legendárny basketbalista sa musí skloniť pred Gaiom Appuleiom Dioclesom, rímskym vozatajom, ktorého meno v starej ríši poznal takmer každý.

image

Vážne nebezpečenstvo na olympijských hrách. Športovcom aj divákom hrozí smrteľné riziko, toto je dôvod

Staroveká legenda

Diocles sa narodil v roku 104 nášho letopočtu a o jeho existencii a kariére vieme vďaka dvom veľmi podrobným nápisom, ktoré používajú moderní historici na pomoc pri rekonštrukcii pravdepodobného správania a techník pretekov vozov.

Vyrastal v rímskej provincii Lusitania na západnom Pyrenejskom polostrove, svoj pretekársky debut absolvoval v Ríme už vo veku 18 rokov. Začínal v stajni známej ako Bieli (v starovekom Ríme totiž fungovali štyri stajne – spomínaní Bieli, ďalej Červení, Modrí a Zelení), na svoje prvé víťazstvo si však musel počkať dlhé dva roky.

Diocles zvyčajne pretekal na štvorkonských vozoch, pravdepodobne v slávnom Circus Maximus, do ktorého sa zmestilo až 150-tisíc divákov, takmer dvakrát viac ako do Kolosea. Podľa Davida Matza „veľká väčšina“ jeho víťazstiev bola v pretekoch jednotlivcov, ktoré mohli byť najobľúbenejšími typmi pretekov pre jazdcov aj divákov.

image

Diocles bol s najväčšou pravdepodobnosťou najbohatším športovcom v histórii

Wikipedia

Stovky výhier

Je nutné dodať, že jazdci súťažili skôr za seba, než za svoj tím, pričom samotné víťazstvo bolo výsledkom ich individuálneho talentu a šťastia. Diocles však spojil jedno aj druhé – za svoju kariéru vyhral 1 462 zo svojich 4 257 dostihov so štyrmi koňmi a v ďalších 1 438 sa umiestnil, zvyčajne na druhom mieste.

Podarilo sa mu prekonať hneď niekoľko rekordov. Najprestížnejšie preteky, ktoré sa tradične konali bezprostredne po slávnostnom otváracom sprievode (Pompa circensis), sa mu podarilo vyhrať neuveriteľných 110-krát. Aby toho nebolo málo, naprieč svojou kariérou zvíťazil 815-krát tak, že viedol od štartovacej brány až po cieľ. 

Bola to jeho publicita a veľmi podrobné záznamy o tratiach, ktoré sa stali základným zdrojom pre rekonštrukciu správania a techník pretekov rímskych vozov. Diocles bol výnimočnou postavou, čo dokazuje aj jeho nezvyčajne dlhá kariéra, ktorá trvala až 24 rokov, počas ktorých vystriedal tri zo štyroch stajní.

image

Fotografia, ktorá navždy zmenila atletiku. Toto sa skrýva za záberom z prvých olympijských hier

Miliardové výhry

Po prvých šiestich rokoch kariéry prestúpil od Bielych k Zeleným, no v ich stajni musel utrpieť nejaké zranenie. Možná je aj verzia, že si pohneval vedenie tímu, ktoré ho potrestalo obmedzením pretekov a odmietnutím používania ich najlepších koní. Aj preto po troch rokoch prestúpil k Červeným, za ktorých pretekal 15 rokov.

Následne sa vo veku 42 rokov stiahol do malého, no bohatého mestečka Praeneste. Slávu a dôchodok si príliš dlho neužil – krátko na to totiž zomrel. Počas svojej kariéry sa mu podarilo získať výhry vo výške 35 863 120 sesterciov. To by podľa prepočtu predstavovalo asi 15 miliárd dolárov (necelých 14 miliárd eur).

Je samozrejme diskutabilné, či Diocles dostával celú sumu, no bez ohľadu na to bol bezkonkurenčne najlepšie plateným jazdcom v Ríme. Jeho celkový príjem predstavoval päťnásobok zárobku najlepšie platených guvernérov provincií za podobné obdobie – dosť na to, aby zabezpečil obilie pre celý Rím na jeden rok.

Možno bol otrok

Aj keď bol Diocles „verejným hrdinom“, je pravdepodobné, že bol prinajlepšom občanom nižšej vrstvy, dokonca je možné, že v začiatkoch svojej kariéry bol otrokom (a ak aj bol prepustený, tak ako slobodný človek s nepretržitými povinnosťami svojho patróna).

Mal síce dostatok peňazí na to, aby zasadol v jazdeckom alebo senátorskom ráde, samotná profesia jazdca ho však z oboch vylučovala ako spoločensky a morálne poškvrneného alebo „neslávne známeho“. Nemohol tiež zastávať žiadnu verejnú funkciu, rovnako tak ako herci, prostitútky, dražitelia, gladiátori, mäsiari a hrobári.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. september 2024 11:12