Príprava na Olympijské hryMarko Djurica/Reuters
StoryEditor

Vážne nebezpečenstvo na olympijských hrách. Športovcom aj divákom hrozí smrteľné riziko, toto je dôvod

Miroslav Kamody19.07.2024., 14:30h

Svet sa už čoskoro dočká najslávnejšieho športového podujatia. Prinesie so sebou aj výzvy, ktoré potrápia mnohých športovcov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci a športovci sa obávajú, že extrémne horúčavy sa môžu zhodovať s dátumami olympijských a paralympijských súťaží s potenciálne smrteľnými následkami. Ako píše portál ScienceAlert, Paríž hostil olympijské hry naposledy pred storočím. Odvtedy sa priemerné teploty zvýšili o 1,8 stupňa, pričom medzi rokmi 1947 a 2023 sa vyskytlo 50 vĺn horúčav.

V lete 2003 zabila vo Francúzsku smrteľná vlna horúčav viac ako 14-tisíc ľudí. Tieto extrémy sú desaťkrát pravdepodobnejšie v dôsledku klimatických zmien, ktoré zvýšili riziko úmrtnosti v dôsledku horúčav v centre Paríža o 70 percent.

image

VIDEO Starostka Paríža sa kúpala v Seine, aby ukázala jej čistotu. Ešte pred pár dňami bola plná nebezpečných baktérií

Reálna hrozba

„Skutočnosť, že olympijské hry sa uskutočnia počas najteplejšej časti leta, znamená, že hrozba zničujúceho horúčavy je veľmi reálna,“ uvádza sa v správe, ktorú koprodukovala Britská asociácia pre trvalo udržateľný šport a skupina FrontRunners na ochranu klímy.

Fyziológovia Mike Tipton a Jo Corbett z laboratória Extreme Environments Laboratory na University of Portsmouth v Anglicku varujú, že hry môžu vystaviť športovcov podmienkam, ktoré by mohli zhoršiť ich výkon a v najhoršom prípade ich vystaviť riziku smrti.

„Horúce a/alebo vlhké podmienky sťažujú stratu tepla do prostredia a sťažujú reguláciu teploty v hĺbke tela,“ vysvetľujú. „To zhoršuje fyzickú výkonnosť, najmä ak je expozícia predĺžená a vyžaduje sa trvalé vysoké pracovné tempo.“ Jeden z najpoužívanejších spôsobov merania skúseností tela s horúcim prostredím sa nazýva teplota mokrého teplomera (WBGT).

image

Príprava na Olympijské hry

Abdul Saboor/Reuters

Nižšie teploty, ako si myslíš

WBGT poskytuje konkrétnejšie informácie o podmienkach, ktorým bude športovec čeliť, než samotná teplota vzduchu. Zohľadňuje tiež vlhkosť pomocou teplomera s mokrým knôtom nad žiarovkou, pohyb vzduchu a sálavé teplo (zvyčajne zo slnka). Vyššia vlhkosť má veľký vplyv na schopnosť tela odvádzať teplo prostredníctvom potu.

Štúdia publikovaná v roku 2022 zistila, že maximálna hodnota WBGT, ktorú mladí, zdraví ľudia dokážu tolerovať predtým, ako už nedokážu regulovať svoju telesnú teplotu, je okolo 31 stupňov, čo by nastalo, keby denná teplota vzduchu bola okolo 30 stupňov, pričom by bola veľmi vysoká vlhkosť.

image

Na parížsku olympiádu sa kvalifikovala transrodová nebinárna bežkyňa. Vo finále zabehla svoj osobný rekord

Vysoké úrovne okolitého tepla a vlhkosti, ktoré sa teraz v lete v Paríži vyskytujú s väčšou pravdepodobnosťou ako kedykoľvek predtým, zvyšujú riziko úpalu, kŕčov z horúčavy, vyčerpania a dokonca kolapsu v dôsledku úpalu. Na zmiernenie vystavenia športovcov tepelnému stresu športové orgány stanovujú limity WBGT pre podujatia, hoci existujú obavy, že nemusia byť dostatočne prísne na to, aby primerane chránili pretekárov v otepľujúcom sa svete.

Presné hodnoty

V tenise WBGT 30,1 stupňa aktivuje ‘Extreme Weather Policy‘, čo znamená, že sa urobí 10-minútová prestávka. Ak WBGT dosiahne 32,2 stupňa, turnajoví funkcionári môžu prerušiť hru. Triatlon bude zrušený, ak index prekročí 32,2 stupňa. 

image

Príprava na Olympijské hry

Benoit Tessier/Reuters

Správa vyzýva riadiace orgány, aby preskúmali plánovanie podujatí a vyhli sa tak extrémnym teplotám, zlepšili bezpečnostné protokoly, prehodnotili sponzorstvo fosílnych palív a umožnili športovcom hovoriť o tom, ako zmena klímy ovplyvňuje ich šport. Celá správa s názvom „Ohnivé kruhy: Tepelné riziká na olympijských hrách v Paríži v roku 2024“ je k dispozícii tu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. september 2024 00:26