Saudská Arábia bude budúci rok hostiť premiérové ​​olympijské hry v E-športoch.Brainee/Canva/
StoryEditor

Skvelá správa pre všetkých gamerov. Saudská Arábia bude budúci rok hostiť premiérové ​​olympijské hry v e-športoch

iDnes.czČTK24.07.2024., 12:22h

Nedávne odporúčanie exekutívy Medzinárodného olympijského výboru dnes jednomyseľne schválili delegáti 142. kongresu MOV v Paríži.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedenie Medzinárodného olympijského výboru oznámilo dohodu so Saudskou Arábiou na pravidelnom organizovaní akcie v najbližších 12 rokoch. Pre MOV sú akceptovanými formami športu virtuálne športy, športové simulácie a také športy, ktoré korešpondujú s „olympijskými hodnotami“.

image

Raj pre všetkých gamerov. Exotická krajina plánuje postaviť prvý e-športový ostrov na svete

Úmysel vytvoriť olympijskú súťaž, ktorá by bola pre hráčov počítačových hier vrcholom podobne ako olympijské hry pre športovcov, oznámil prezident MOV Thomas Bach vlani v októbri na kongrese v Bombaji. Odvtedy výbor rokoval s potenciálnym hostiteľom.

„Nech už je náš názor na e-šport a gaming akýkoľvek, čísla hovoria samé za seba: na celom svete sú vyše tri miliardy ľudí, ktorí majú skúsenosti s hraním. A toto číslo každý deň rastie,“ uviedol Bach v pondelok pri začatí kongresu. „Ak chceme stále v životoch mladých ľudí niečo znamenať, ak chceme inšpirovať ďalšiu generáciu olympijskými hodnotami, tak musíme ísť tam, kde sú mladí ľudia: do skutočného, ​ale aj do digitálneho sveta. Otvorila sa nám jedinečná príležitosť, takže ju poďme využiť,“ povedal nemecký funkcionár, ktorý je známy svojim pragmatizmom.

Rodová rovnosť v krajine

Saudská Arábia, ktorá v posledných rokoch stále aktívnejšie investuje do športu, sa s MOV komerčne spojí prvýkrát. V súčasnej dobe hostí Rijád dvojmesačný Svetový pohár e-športu. Ďalším krokom bude vypracovanie zoznamu titulov, ktoré majú byť do olympijských hier v športove zahrnuté, a kvalifikačného procesu a podmienok pre hráčov.

Bach pred časom priznal, že si je vedomý kontroverzií okolo spojenia s monarchiou z Perzského zálivu. Prostredníctvom dohody o partnerstve chce MOV zabezpečiť rešpektovanie olympijských hodnôt, trvá najmä na rýchlom rozvoji ženského športu v krajine, reformách zaručujúcich zastúpenie žien vo vedení všetkých športových federácií a tiež na rovnom odmeňovaní mužov a žien nominovaných do reprezentácie.

V stredu kongres MOV okrem toho potvrdil usporiadateľa zimných olympijských hier v roku 2030, ktorými budú Francúzske Alpy, a 2034, ktoré bude hostiť Salt Lake City. Obe dejiská, ktoré boli takzvanými preferovanými kandidátmi, odporučil na schválenie výkonný výbor už v polovici júna.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 21:41