Spojené štáty zažívajú apokalyptickú inváziu strašidelného hmyzu.X/Dianatenuto, Subxnews/
StoryEditor

Spojené štáty zažívajú apokalyptickú inváziu strašidelného hmyzu. V takomto počte sa naposledy vyrojil pred 200 rokmi

Michal Čiernik31.05.2024., 13:30h

V najväčšej invázii za posledné storočia sa po celých Spojených štátoch vyrojili bilióny cikád. Ľudia sú z obrovskej masy hmyzu zdesení.

Lajkuj Brainee.sk na

Celé Spojené štáty zažívajú takzvaný „cikádageddon“, ako situáciu nazvali miestne média. Ide o inváziu apokalyptických rozmerov hlučných cikád ktorá sa naposledy objavila v roku 1803.

V USA existuje totiž 15 potomstiev dvoch druhov periodických cikád, ktoré sa roja buď každých 17 alebo 13 rokov. Tento rok sa však najpočetnejšie potomstvo označené XIX, po prvý krát za 221 rokov vyrojí spolu s potomstvom XIII, uvádza portál USA Today. 

image

Mesto zasiahla biblická invázia kanibalských cvrčkov. Hmyz spôsobuje dopravné nehody, z ciest ho musia odhŕňať

Celé tie roky žijú v zemi a keď dospejú, vylezú na povrch, spária sa, nakladú vajíčka a uhynú. Cikády umierajú po asi piatich týždňoch nad zemou, ale niektoré druhy žijú iba tri až štyri týždne. Preto by mala táto invázia skončiť niekedy na konci júna.

Extrémne hlučný škodcovia

Dovtedy sa však Američania musia vysporiadať obrovskou masou extrémne hlučného okrídleného hmyzu. Tisíce samčekov na jednom mieste budú týždne vydávať zvuk, ktorý dosiahne 90 až 100 decibelov, čo je porovnateľné s idúcim vlakom.

Podľa biofyzika Saada Bhamla ide o unikátny fenomén. „Je to jedinečný zážitok a pohľad, ktorý treba vidieť, keď bilióny týchto úžasných živých organizmov vychádzajú zo zeme a vyliezajú na stromy,“ prezradil pre Unilad. „Je to ako mimozemský druh žijúci pod našimi nohami, ktorý nás príde raz za pár rokov pozdraviť,“ povedal vedec.

Väčšina zasiahnutých Američanov však podobný názor nezdieľa. Vydesení pridávajú na sociálne siete videá, ako v ochranných oblekoch bojujú proti hlučným škodcom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. júl 2024 00:07