Mesto zasiahla biblická invázia kanibalských cvrčkov.Twitter/theinformantofc/
StoryEditor

Mesto zasiahla biblická invázia kanibalských cvrčkov. Hmyz spôsobuje dopravné nehody, z ciest ho musia odhŕňať

Michal Čiernik19.06.2023., 12:00h

Milióny mormonských cvrčkov zamorili americkú Nevadu. Ľudia prirovnávajú záplavy hmyzu k biblickej invázii.

Lajkuj Brainee.sk na

Malé mesto v Nevade je terorizované „biblickým“ zamorením kanibalskými mormónskymi cvrčkami, ktoré pokryli cesty, napadli budovy a vystrašili obyvateľov. Osem centimetrov dlhé škodce, ktoré ovládli mestečko Elko v Nevade, nielenže požierajú všetku úrodu, ale sú aj rizikom pre dopravu. Autá sa totiž na miliónoch rozdrvených cvrčkov nebezpečne kĺžu. Hmyz tiež pokrýva zem, lezie po stenách a zamoruje budovy, píše DailyMail.

Tieto cvrčky sa veľmi podobajú kobylkám. Rozdiel je však v tom, že nelietajú, ale behajú alebo poskakujú. A hoci sú pre ľudí úplne neškodné, u miestnych obyvateľov, ktorí trpia fóbiou z hmyzu spôsobujú panický strach. „Keď som sa pozrela na svoj dom, celá stena bola pokrytá hmyzom. To ma naozaj, ale naozaj vydesilo,“ povedala obyvateľka Colette Reynolds.

Spôsobujú dopravné nehody

Hovorca regionálnej nemocnice v severovýchodnej Nevade pre KSL povedal, že nemocnica  musela nasadiť metly a fúkače lístia, aby pacientom uvoľnila cestu do budovy. Nevadské ministerstvo dopravy odhŕňa a čistí cesty, aby sa zbavilo rozdrvených chrobákov, ktoré ich zmenili na nechutné klzisko. „Najväčším problémom je dážď, ktorý keď sa zmieša s rozdrvenými hmyzom, spôsobí na cestách obrovskú kalamitu. Pár nehôd spôsobených cvrčkami sme už zaznamenali,“ povedal pre KSL Jeff Knight, entomológ z nevadského ministerstva poľnohospodárstva.

Knight ošetruje poľnohospodársku pôdu v Nevade proti mormonským cvrčkom od roku 1976 a za ten čas zaznamenal približne 40 ohnísk. „Pásmo cvrčkov v Elku má pravdepodobne 4-tisíc kilometrov štvorcových, mali sme však aj väčšie pásma,“ povedal. „Sucho pravdepodobne spôsobilo, že sa začali liahnuť. Akonáhle sa tak stane, majú navrch,“ dodal Knight.

Nedá sa proti nim bojovať

Knight vysvetlil, že hmyz kladie vajíčka v lete, v zime ležia v kľude a liahnu sa na jar. Vyliahnuté mláďatá sa však oneskorili kvôli nezvyčajne daždivej zime, povedal. Roje pohybujúce sa po Nevade môžu trvať štyri až šesť rokov, kým ich dostane pod kontrolu iný hmyz a predátori, povedal Knight pre Guardian. Zamorenie mormónskym cvrčkom nie je na západe Spojených štátov ničím novým a obyvatelia s tým nič nemôžu spraviť, okrem toho, že to prečkajú, povedal entomológ.

image

Francúzi vyjedajú žaby v Ázii. Niektorým druhom hrozí vyhynutie

Mormonské cvrčky sú pomenované po rojoch hmyzu, ktoré zničili polia mormónskych osadníkov v Utahu v polovici 19. storočia. Podľa Utah State University pokračovali v devastácii kukurice, ovsa, pšenice, raže a jačmeňa, ktoré patria medzi najziskovejšie plodiny v štáte. Hmyz si nepochutnáva na úrode, ale je aj kanibalom a ak sa nenasýti bielkovinami, začne sa požierať navzájom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 21:32