Ilustračná snímka.Dano Veselský/TASR
StoryEditor

Dovolenka vlakom? Pozreli sme sa, kde všade sa dostanete z bratislavskej Hlavnej stanice

Miroslav Kamody22.07.2022., 12:00h

Žiadne priame vlaky do Nemecka, obľúbený autovlak do Splitu či dokonalý prestup v Zürichu. Pozri, ako sa dá cestovať z Bratislavy vlakom.

Lajkuj Brainee.sk na

Cestovať na letnú dovolenku sa dá mnohými spôsobmi. Ty ale veľmi dobre vieš, že niekoľkohodinová cesta autom či lietadlom nie je k našej planéte príliš zhovievavá. Aj keď stále vznikajú rôzne nápady na ekologickejšie cestovanie, faktom zostáva, že spomedzi rýchlych prostriedkov je momentálne najekologickejší vlak.

Do akých destinácií sa ale vlastne dá vlakom zo Slovenska dostať? Pozreli sme sa na to, ktorým smerom vychádzajú vlaky z jednej z najfrekventovanejších a najkritizovanejších staníc v krajine - z bratislavskej Hlavnej stanice.

image

99 % ľudí nemá žiadne očakávania, máme ťažké jedlo a nudnú Bratislavu. Čo hovoria zahraniční turisti o Slovensku?

Dopátrať sa ku konkrétnym zahraničným vlakom nie je jednoduché, nehovoriac o tom, že ponuka nie je príliš široká. Dokonca neexistujú priame spoje ani do Nemecka. Ku každej cieľovej destinácii, do ktorej sa dostaneš priamo z Hlavnej stanice, sme preto pridali tipy na ďalšie destinácie. Vo výsledku sa tak do každého mesta v tomto článku dostaneš maximálne na jeden prestup.

Budapešť

Dostať sa vlakom do susedného hlavného mesta je úplne bezproblémové. Do Budapešti sa dostaneš IC vlakom EC Metropolitan, EN Metropol či EC Bathory. 220 kilometrov dlhú vzdialenosť vlak pri ideálnych podmienkach zvládne za dve a pol hodiny. 

image

Bratislavská Hlavná stanica

Tasr/jaroslav Novák/Tasr

Z budapeštianskej východnej stanice, alebo aj Budapest-Keleti pályaudvar, v ktorej stoja všetky vlaky z Bratislavy a považuje sa za hlavný prestupný uzol, sa ďalej dostaneš do zaujímavých destinácií. Štyrikrát denne zo stanice vychádza vlak do Bukurešti a aby toho nebolo málo, dvakrát denne chodí vlak aj do chorvátskeho Záhrebu.

Viedeň

Aj keď je Viedeň najbližším hlavným mestom iného štátu, mnoho Slovákov ju stále nenavštívilo. Pokiaľ máš chuť na jednodňový výlet, prípadne predĺžený víkend, Viedeň je tou správnou destináciou. Vlak do hlavného mesta Rakúska vychádza z Bratislavy každú hodinu.

image

Zháňaš tipy na brutálne destinácie a lacné letenky? Týchto slovenských influencerov potom musíš sledovať

Viedeň je pre nás najzaujímavejšia aj čo sa týka prestupov. Z Hauptbahnhof sa totiž bez problémov dostaneš do slovinskej Ľubľany (raz denne), chorvátskeho Záhrebu (raz/dvakrát denne podľa dňa v týždni), talianskych Benátok, Milána, belgického Bruselu (dvakrát denne), francúzskeho Paríža si holandského Amsterdamu. Okrem toho vlakmi NighJet prepravíš aj auto, a to do Feldkirchu (neďaleko hraníc s Lichtenštajnskom), Splitu a Livorna.

Praha

Víkendovým pobytom u našich západných susedov sa nedá nič pokaziť. Praha má svoje čaro, a aj keď je v nej niekedy viac turistov ako domácich, stále ponúka nádherné miesta, ktoré sa oplatí vidieť. Z Bratislavy tam každý deň smeruje 12 súprav vlakov, takže s dostupnosťou (na rozdiel od meškania) nie je žiadny problém.

image

Bratislavská Hlavná stanica

Tasr/pavel Neubauer

Zo „stovežatej” sa ďalej dostaneš napríklad do Berlína (sedemkrát denne), ktorý zastavuje aj v Drážďanoch a Hamburg, Mníchova (sedemkrát denne) či Krakova (štyrikrát denne). V prípade, že by nebola vojna na Ukrajine, z Prahy by si sa vlakom dostal aj do Minsku, Kyjeva či dokonca Moskvy.

Varšava

Každý deň, pár minút pred 11:00, vychádza z bratislavskej Hlavnej stanice vlak aj do hlavného mesta Poľska. Takmer 2-miliónová Varšava je plná histórie aj moderných stavieb. Aj keď cesta vlakom je o necelé dve hodiny dlhšia, komfort sa však nedá porovnať.

image

Chystáš sa na dovolenku? Vezmi si Brainee do uší. Toto je výber našich najpočúvanejších podcastových epizód

Samotný vlak pritom nekončí vo Varšave, ale ide až do Terespolu, ktorý sa nachádza priamo na hraniciach s Ukrajinou, konkrétne mestom Brest. Pôvodne síce končil až tu, z logických dôvodov ale vlak stojí na poslednej poľskej stanici. Aby sme sa ale vrátili naspäť do Varšavy - tá má okrem Centrálnej stanice ešte aj Východnú a Západnú stanicu.

Z tejto trojice sa bez problémov dostaneš na sever krajiny (Gdansk, Gdynia), ale aj do Štetína, Krakova či Poznane. Podobne ako v prípade Prahy, nebyť vojny, dostal by si sa do Kyjeva, Ľvova či Moskvy.

 

Split

Do obľúbenej dovolenkovej destinácie Slovákov pravidelne jazdí aj vlak, v rámci ktorého si môžeš previezť aj motorku či auto. Autovlak premáva v letnej sezóne 2022 v období od 3. júna do 24. septembra. Odchody z hlavnej stanice sú každý utorok a piatok o 15:51. Návraty zo Splitu zas každú stredu a sobotu o 17:26.

Štandardná cena za prepravu auta je 149 eur, obyčajný lístok začína za sume 99 eur, no existuje množstvo zliav, ktoré da dajú nakombinovať tak, aby si ušetril. Vlak okrem Splitu stojí aj v Záhrebe, takže možností na letnú dovolenku v Chorvátsku máš naozaj dosť.

image

Najlacnejšie európske mestá, ktoré si môže dovoliť každý. Poznáme presné ceny aj tipy na ubytovanie

Zürich

Každý deň ráno o 5:43 vychádza z bratislavskej Hlavnej stanice aj súprava do švajčiarskeho Zürichu. Necelých 900 kilometrov zvládne za deväť a pol hodiny, pričom v cieli na teba čaká nádherné mesto plné luxusu pri severnom konci Zürišského jazera. 

Zároveň je toto mesto dokonalým prestupným bodom pri cestovaní po Európe. Práve odtiaľto sa totiž dostaneš napríklad do Paríža (šesťkrát denne počas pracovných dní), Hamburgu, Stuttgartu, Benátok, Bologne, Mníchova či nočným vlakom pohodlne až do Amsterdamu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 17:24