Žena zaplatila obrovskú sumu za dva identické klony svojej zosnulej mačky.X/Cheguwera/
StoryEditor

Žena zaplatila obrovskú sumu za dva identické klony zosnulej mačky. Firma vytvorila pomocou DNA genetické dvojča zvieraťa

Michal Čiernik31.03.2024., 09:00h

Milovaný kocúr Kris Stewart Bear zomrel vo veku iba päť rokov. Po dvoch neúspešných pokusoch jej texaská biotechnológická firma ViaGen naklonovala dve nové mačiatka.

Lajkuj Brainee.sk na

Strata domáceho maznáčika môže byť smutným a zdrvujúcim zážitkom, ale zaplatil by si niekoľkoročný plat, aby si získal svojho chlpatého priateľa späť?

Kanaďanka Kris Stewart z Britskej Kolumbie to spravila a za 50-tisíc dolárov (46-tisíc eur) si nechala naklonovať nie jeden, ale hneď dva klony svojej zosnulej mačky plemena ragdoll.

image

Prvá klonovaná opica sa dožila dospelosti a prepisuje históriu. Kritici však oprávnene volajú po zrušení experimentov

Kocúr menom Bear tragicky zomrel vo veku 5 rokov, keď ho v januári 2022 zrazilo auto. Z jeho DNA však momentálne svojej majiteľke robia radosť mačiatka Bear Bear a Honey Bear, píše Daily Mail. 

Sto percentné klony

Nové mačiatka boli vytvorené klonovaním somatických (telových) buniek, ktoré zahŕňalo prenos jadra jednej z Bearových buniek do novej vaječnej bunky. Ide o rovnakú techniku, aká bola použitá na výrobu známej škótskej ovce Dolly.

Potom je z vajíčka odstránená DNA, ktorá má byť nahradená darcovskou DNA. Takto upravené vajíčko potom implantovali náhradnej matke, ktorá porodila mačiatka. Tie majú nula percent DNA matky ale sto percent od zosnulého kocúra.

„Mala som pocit, že Bear tu ešte má byť,“ povedala Stewart pre CBC. Preto si objednala služby texaskej spoločnosti ViaGen, ktorá sa nazýva „svetovým lídrom v klonovaní domácich miláčikov.“

Mačiatka sa narodili náhradnej matke 10. januára 2024. Dva mesiace však ešte strávili v zariadení ViaGen v New Yorku. Stewart má svojich kocúrikov doma len pár dní, no je z nich nadšená. „Obaja vyzerajú ako Bear,“ pochválila sa.

Okrem mačiek ponúka ViaGen aj klonovanie koní. Psy a mačky stoja spomínaných 50.tisíc, kone 85-tisíc dolárov (79-tisíc eur).

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 12:32