Marián KuffaObec Žakovce, Brainee x Canva
StoryEditor

Ako sme kúpili stránku farára Kuffu, prepojili ju s našimi LGBTI+ témami a ukázali dúhu aj tým najkonzervatívnejším kresťanom

red30.06.2023., 13:00h

Takto môžeme aj tým najkonzervatívnejším a menej tolerantným kresťanom ukázať príbehy z druhej strany spektra. Aj tam, kde bola doteraz tma, môže aspoň na malý okamih zažiariť dúha.

Lajkuj Brainee.sk na

Matka Tereza v sukni. Dlhé roky aj takto prezývali rímskokatolíckeho kňaza Mariána Kuffu, ktorý od roku 1994 pôsobí v Žakovciach. Niet sa čomu čudovať, veď tu vybudoval domov sociálnych služieb pre telesne znevýhodnených, domov pre osamelých rodičov, nový útulok či resocializačné stredisko pre ženy či odchovancov detských domov.

Nakrútili o ňom šesť dokumentárnych filmov rôznej dĺžky, on sám vydal niekoľko kníh a pre mnohých kresťanov bol predĺženou Božou rukou. Lenže potom prišiel internet a jeho kázne sa dostali aj do širšej spoločnosti. 

image

Ak je niekto gay a hľadá Boha, kto som ja, aby som súdil? Pripomeň si výroky pápeža Františka, ktoré podporujú LGBTI+ komunitu

Kritika nového

Kázne sa namiesto textov z Biblie sústredili viac na samotného Kuffu, nehovoriac o tom, že v nich stíhal ešte aj konšpirovať o skazenom Bruseli, navážať sa do LGBTI+ komunity, či aktívne bojovať proti Istanbulskému dohovoru. Ten nazval trójskym koňom, prostredníctvom ktorého k nám chce Európska únia dostať skazenú gender ideológiu.

image

Marián Kuffa

TASR/Oliver Ondráš

„Gejovia a lesby sú niekedy horší než tí vrahovia. Primárni za to nemôžu, mám ich tu,“ povedal. V minulosti tvrdil, že LGBTI+ komunita si vlastne kúpila svet, aby urobila bláznov z ostatných namiesto seba. „Nikto preto netrpí, že je lesba gej, ale to sú tí primárni. To sú tí ľudia, ktorí to chcú zmeniť. Chcú sa napraviť, chcú to nejako opraviť, nevedia to urobiť.

„KGB či Gestapo mohlo zasiahnuť proti suverenite štátu podobne ako niektoré úrady, výbory či komisie medzinárodných organizácii. Dnes majú liberáli a genderisti výbor GREVIO (Istanbulský dohovor o ľudských právach) - nominácia Mariána Kuffu na ocenenie Homofób roka 2018

 

Ako pokračuje,,,horší sú tí sekundárni, on nevie, čo od rozkoše, on si vyskúšal všetky ženy, no teraz si chce vyskúšať mužov. Ale nie tak,  že vy sa mi budete posmievať. Tak ja si kúpim ešte aj prokurátorov, aj sudcov, kúpim si aj psychiatrov a otočia to: nie ja som chorý, nie ja mám choré zmýšľanie, vy ste chorí. A to je to diabolské.“

Homosexuáli ľudia sú masoví vrahovia

Len pripomeňme, že homosexualitu v súčasnosti nepovažuje za duševnú poruchu Svetová zdravotnícka organizácia, Americká psychologická asociácia ani Americká psychiatrická asociácia. Rovnako tak ani MKN-10 (10. verzia Medzinárodnej klasifikácie chorôb) na Slovensku nepovažuje homosexualitu za chorobu.

„My neprosíme, my žiadame, prasatá naspäť do prasačinca. Tam je vaša sloboda. Tam za ohradou. Všetci tí, ktorí idete k referendu akoby ste zaháňali prasnice do koterca.“ - Marián Kuffa pred referendom za rodinu.

 

„A títo, to musím povedať, keď takéto zväzky budeme (podporovať), tak to nie sú obyčajní vrahovia, ale ja hovorím, že to sú masoví vrahovia. To je genocída nášho národa... Tí obyčajní homosexuáli vyhynú sami, netreba nič. Nič netreba robiť, oni vyhynú sami, keď tá anomália sa v prírode vyskytne, tak dobre, to vyhynú sami,“ dodal brat poslanca Štefana Kuffu, ktorý sa preslávil vyjadrením, že homosexuálov by najradšej utopil a ženy chcel posielať za umelé oplodnenie do väzenia na päť až 12 rokov. Ale to už je iný príbeh, ktorý si môžeš prečítať tu

Kňaz Kuffa sa však neskôr k vyjadreniu vrátil na verejnej diskusii a vysvetlil, ako to vlastne myslel. „Keď je niekto homosexuál, gej alebo lesba, nie je to hriech, nemôže za to. Môže to byť svätý človek, svätá žena. Hriechom sa stáva až dá hriešny súhlas.“

Štedré dotácie

„U mňa v Žakovciach 24 rokov sa starám o homosexuálov. Farár Kuffa nevystúpil proti homosexuálom, ale proti nezriadenému homosexualizmu! A to je rozdiel. Boh miluje hriešnika, nenávidí hriech!“ znie jedno zo známych vyjadrení kňaza.

O vzťahu dvoch osôb rovnakého pohlavia: „tak to nie sú obyčajní vrahovia, ale ja hovorím, že to sú masoví vrahovia. To je genocída nášho národa...“ - nominácia Mariána Kuffu na ocenenie Homofób roka 2014

 

Mimochodom ani tá starostlivosť v Žakovciach zrejme nie je pre samotného farára tak finančne náročná. V priebehu rokov sa mu podarilo nazhromaždiť majetok v hodnote viac ako tri milióny eur.

Od ľudí ročne dostáva dary vo výške niekoľkých stoviek tisíc, a aby toho nebolo málo, len tento rok mu v priebehu 23 dní poslalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Prešovský a Banskobystrický samosprávny kraj 1 149 703 eur na fungovanie.

image

Homofób roka je známy. Vysoký predstaviteľ cirkvi si neblahé prvenstvo vyslúžil výrokom po streľbe v Teplárni

V priebehu roka 2022 získal do dlhodobého nájmu od Rímsko-katolíckeho biskupského úradu aj schátranú budovu kaštieľa v Spišskom Štiavniku, jedného z najväčších na celom Spiši, ktorý má v pláne zrekonštruovať a poskytovať v ňom sociálne služby.

Radšej väzenie ako sexuálna výchova

Vráťme sa však k najčerstvejšej kauze, ktorá sa aktuálne v súvislosti s Kuffom riešila. Kňaz je podľa vlastných slov ochotný ísť radšej za mreže, ako mlčky súhlasiť s nemorálnymi učebnicami sexuálnej výchovy.

„Pozrel som troška, prelistoval tú knižku, však oni tam propagujú nezriadený sex! Takzvaní odborníci. Po odbornej stránke možno, ale po morálnej to sú fušeri. Chýba im morálny kredit. Takýchto ľudí ja poslúchať nebudem.“ 

image

Marián Kuffa

TASR/Oliver Ondráš

Následne pokračoval: „Nebojte sa, prosím vás! Naši otcovia, naši dedovia, riskovali životy, aby my sme mohli žiť. A my sme takí zbabelci. Budeme zbabelo mlčať, kým nám oni zabíjajú nenarodené ľudské plody pred narodením, po narodení, a keď nám kaličia naše deti?“  Dodáme, že učebnica nakoniec schválená nebola - kvôli obrázkom pohlavných orgánov.

Nie, my na Brainee nespochybňujeme, že Marián Kuffa, ktorého 40 ľudí v podpísanej petícii vidí ako budúceho arcibiskupa košickej arcidiecézy, v priebehu rokov niekoľkým ľuďom skutočne pomohol. Otázkou však zostáva, k čomu je na jednej strane pomoc pre istú skupinu ľudí, keď na strane druhej šíri už najmenej desať rokov spolu so svojou rodinou nenávisť k inej skupine.

„V Nemecku je iných 55 rodov, nedávno sa tam jeden zosobášil s lustrom.“ - nominácia Mariána Kuffu na ocenenie Homofób roka 2017

 

Dúha medzi kresťanmi

A keďže ho na internete sleduje komunita ľudí, ktorá nie je príliš otvorená diskusii o LGBTI+ témach, museli sme ísť na to inak. Na facebookovej stránke s názvom Otec Marián Kuffa katechézy nájdeš okrem videí samotného farára aj prezdieľané videá od Filipa Kuffu, poslanca, ktorý s otcom a bratom v minulosti údajne napadli farmára, vytiahli ho z auta a dobili ho. Stránku pritom sleduje takmer 40-tisíc ľudí.

V popise sa nachádza aj odkaz na webovú stránku otecmarian.sk. A kto vie, tomu je jasné, že za doménu sa musí platiť a pravidelne ju predlžovať. Pokiaľ tak jej majiteľ neurobí, doménu si môže kúpiť ktokoľvek a robiť si s ním čokoľvek. Niečo podobné urobil neznámy človek počas amerických primárok v roku 2016, kedy web Jeba Busha presmeroval na stránku Donalda Trumpa.

image

Ako sme kúpili doménu Mariána Kuffu

Brainee

Je úplne v poriadku prestať si platiť doménu, no vtedy je rozumnejšie odstrániť si ju z ostatných kanálov. To však nikto, spravujúci facebookovú stránku Mariána Kuffu, neurobil. A tu prichádza naša chvíľa.

Doménu sme nielen kúpili, ale zároveň sme ju prepojili aj s našou LGBTI+ sekciou. Týmto spôsobom môžeme aj tým najkonzervatívnejším, zaslepeným a menej tolerantným kresťanom ukázať príbehy z druhej strany spektra. Aj tam, kde bola doteraz tma, môže aspoň na malý okamih zažiariť dúha. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 19:14