V Spojenom kráľovstve sa po prvýkrát narodilo dieťa pomocou DNA troch ľudí.Twitter/capitalmoments/
StoryEditor

Geneticky upravili novorodenca. Narodilo sa s DNA z troch ľudí, má to svoj dôvod

Michal Čiernik10.05.2023., 17:00h

V Spojenom kráľovstve sa po prvýkrát narodilo dieťa s DNA troch ľudí. Má ho to zachrániť pred vážnymi smrteľnými ochoreniami.

Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina DNA novorodenca pochádza od jeho dvoch rodičov a približne 0,1 percenta od tretej, darcovskej ženy. Táto priekopnícka technika je pokusom zabrániť tomu, aby sa deti narodili s nevyliečiteľnými mitochondriálnymi chorobami.

Mitochondriálne choroby sú nevyliečiteľné a môžu byť smrteľné v priebehu niekoľkých dní alebo dokonca hodín po narodení. Pre niektoré rodiny je toto jediný spôsob ako mať vlastné zdravé dieťa.

Technika má zabrániť nevyliečiteľnej chorobe

Mitochondrie sú malé oddelenia vo vnútri takmer každej bunky tela, ktoré premieňajú potravu na využiteľnú energiu. Defektné mitochondrie nedokážu zásobiť telo energiou a vedú k poškodeniu mozgu, ochabovaniu svalov, zlyhaniu srdca a slepote, uvádza BBC.

Technológia mitochondriálneho darcovstva spočíva v tom, že sa vyberie zdravé jadro vajíčka od matky a zdravé mitochondrie z vajíčka darkyne. Ich spojením vznikne vajíčko s DNA a jadrom od matky a zdravými mitochondriami od darkyne. Výsledkom je novorodenec, ktorý má 99,9 percenta DNA od rodičov a 0,01 percenta DNA od darkyne mitochondrií.

Do teraz sa narodilo len päť detí

Táto technika bola prvýkrát zaznamenaná v roku 2015 v Spojenom kráľovstve, kedy krajina schválila zákon umožňujúci takéto počatie. Prvé takéto dieťa sa však nenarodilo v Anglicku ale v USA o rok neskôr. Britský Úrad pre ľudské oplodnenie a embryológiu (HFEA) uvádza, že sa do tohto roku takouto technikou narodilo menej ako päť detí.

image

Dieťa, ktoré má dvoch biologických otcov. Japonským vedcom sa podarilo urobiť veľký krok vpred pre LGBTI+ komunitu

Tým vedcov a lekárov z Výskumného inštitútu Francisa Cricka v Newcastli, kde túto vyvíjajú, však ešte nevedia, či bude toto konkrétne dieťa zdravé. „Bude zaujímavé vedieť, ako dobre fungovala technika mitochondriálnej substitučnej terapie na praktickej úrovni. Či sú deti bez mitochondriálnej choroby a či existuje nejaké riziko, že sa neskôr v živote objavia problémy,“ prezradil Profesor Robin Lovell-Badge z výskumného inštitútu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:42