Vojna na Ukrajine si vyžiadala už desať tisíce obetí.X/Euromaidanpress/
StoryEditor

Desivé čísla. Vojna, ktorú na Ukrajine rozpútalo Rusko, si vyžiadala už desaťtisíce životov. OSN zverejnila, koľko umrelo civilistov

TASR12.02.2024., 10:30h

Počas takmer dvoch rokov ruskej vojny na Ukrajine od 24. februára 2022 zahynulo na území Ukrajiny najmenej 10-tisíc civilistov. Konečné číslo však môže byť oveľa vyššie. Na oboch stranách konfliktu zároveň zahynuli desaťtisíce vojakov.

Lajkuj Brainee.sk na

Úrad OSN pre ľudské práva v januári uviedol, že od začiatku ruskej invázie zaznamenal na Ukrajine úmrtia 10.382 civilistov a ďalších 19.659 utrpelo zranenia. Takmer 8000 obetí zahynulo na území, ktoré ovláda Ukrajina, a vyše 2000 zahynulo v Ruskom okupovaných oblastiach.

Od vlaňajšieho decembra do januára sa počet civilných obetí výrazne zvýšil v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi, čím sa zvrátil trend znižovania ich počtu, dodal úrad OSN.

image

Neviditeľná zbraň každej vojny. Invázia na Ukrajine mala len za prvý rok väčšiu uhlíkovú stopu ako priemerná európska krajina

Predstaviteľ z ukrajinskej štátnej polície zároveň koncom januára uviedol, že na Ukrajinou ovládanom území zaznamenali takmer 10-tisíc civilných obetí, sedem tisíc nezvestných a 11-tisíc zranených.

Masové hroby

Ukrajinské orgány však uvádzajú, že tisíce ďalších civilistov zahynuli počas obliehania juhoukrajinského mesta Mariupol v prvých mesiacoch vojny. Podľa nemenovaného predstaviteľa z radnice tohto mesta je tam v masových hroboch pochovaných najmenej 25-tisíc civilistov.

image

KK6 Charkov - Hasiči vynášajú telo obete po ruskom dronovom útoku v ukrajinskom Charkove 10. februára 2024. Sedem ľudí vrátane troch detí zahynulo v sobotu pri ruskom dronovom útoku, ktorý zasiahol čerpaciu stanicu v meste Charkov na východe Ukrajiny. 
 

Andrii Marienko/Tasr

Ruský web 7x7 zároveň uvádza, že na území Ruska prišlo o život najmenej 138 civilistov.

AFP upozornila, že nie je možné určiť presný počet obetí, pretože obe strany poskytujú len málo informácií o svojich stratách, aby nepodkopali morálku vojakov aj širšej verejnosti. Armády oboch strán nezverejňujú ani údaje o počte vlastných vojenských obetí.

Stovky tisíc mŕtvych vojakov

Denník The New York Times vlani v auguste s odvolaním sa na odhady amerických predstaviteľov uviedol, že na ukrajinskej strane zahynulo počas vojny 70-tisíc vojakov a zranenia utrpelo 100 až 120-tisíc ďalších. Na ruskej strane údajne došlo k približne 120-tisícom obetiam a 170 až 180-tisíc vojakov utrpelo zranenia.

Britský minister ozbrojených síl James Heappey koncom januára odhadol, že na ruskej strane je vyše 350-tisíc obetí a zranených. Ukrajinská armáda vo štvrtok odhadla počet mŕtvych a zranených na ruskej strane od začiatku invázie na 392-tisíc.

Kyjev nešpecifikoval, či tento počet zahŕňa iba straty z ruskej armády, alebo aj proruských separatistov a ruskú žoldniersku skupinu vagnerovci.

Posledné oficiálne údaje o vojenských obetiach pochádzajú z roka 2022. Ruský minister obrany Sergej Šojgu vtedy v septembri uviedol, že vo vojne na Ukrajine zahynulo 5937 ruských vojakov. Ukrajinská vláda zase vlani v auguste uviedla, že o život prišlo už 9000 ukrajinských vojakov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 17:24