Nemecko sa pripravuje na vojnuTASR/AP Photo/Efrem Lukatsky
StoryEditor

Pripravujú sa Nemci na vojnu s Ruskom? Armáda má plán, hovorí o mobilizácii 200-tisíc Rusov aj strete v roku 2025

ČTK15.01.2024., 11:00h

Nemecká armáda má rozpracovaný podrobný scenár možného konfliktu krajín NATO s Ruskom, ktorý počíta s nasadením desiatok tisíc nemeckých vojakov v Pobaltí a v Poľsku.

Lajkuj Brainee.sk na

Dokument, ku ktorému získal prístup najpredávanejší nemecký denník Bild, sa začína ruskou mobilizáciou tento rok vo februári a končí bezprostrednou hrozbou vojny v lete 2025. Nemecké ministerstvo obrany scenár odmietlo komentovať, uviedlo ale, že sa venuje analýze rôznych možností vrátane tých, ktoré môžu byť krajne nepravdepodobné.

Podľa nemeckého scenára by Rusko mohlo vo februári začať s novou mobilizáciou, keď by do armády odviedlo 200-tisíc mužov. Následne by vďaka viaznucej západnej pomoci Ukrajine zaznamenalo značný úspech v jarnej ofenzíve proti ukrajinským silám. Na vojenský postup by Moskva nadviazala rozsiahlymi kybernetickými útokmi predovšetkým v Pobaltí a tiež provokáciami, ku ktorým by v pobaltských republikách využila ruskú menšinu.

image

Odtrhnutý región desí NATO aj Európu. Príbeh multikultúrneho Kaliningradu, ktorý Stalin etnicky vyčistil

Eskalácia v Kaliningrade

V septembri by potom Rusko využilo spoločné manévre so svojím spojencom Bieloruskom na rozmiestnenie 50-tisíc ruských vojakov na západe Ruska a v Bielorusku. Nemecký scenár počíta s ďalšou eskaláciou, kedy by v októbri Rusko premiestnilo do svojej enklávy Kaliningradu medzi Poľskom a Litvou rakety stredného doletu.

Zároveň by v Kaliningrade začalo s masívnou propagandou, kedy by tvrdilo, že krajiny Severoatlantickej aliancie sa pripravujú na inváziu. Pozornosť Ruska by pritom podľa nemeckého scenára bola zameraná na suwalský priesmyk, čo je strategický pás krajiny pozdĺž poľsko-litovskej hranice, ktorý oddeľuje Bielorusko od ruskej enklávy Kaliningradu.

image

Vladimir Putin

Reuters/Sputnik

Od decembra by v tejto oblasti mohol vypuknúť umelo vyvolaný pohraničný konflikt s radom mŕtvych. Spor by navyše, ako Bild upozornil, využil možné zložité obdobie po prezidentských voľbách v USA, kedy by sa Spojené štáty mohli ocitnúť bez vedenia.

Proti sebe viac ako pol milióna vojakov

Nemecký dokument následne predpokladá mimoriadne zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN a rozmiestnenie vojakov NATO v Poľsku a v Pobaltí, na čo by Rusko zareagovalo ďalším posilnením svojej vojenskej prítomnosti v regióne.

image

Vyber si svoju smrť. Putin v ruských väzniciach pri -55 stupňových teplotách vypína kúrenie, chce tak naverbovať vojakov

Aliancia by sa v reakcii rozhodla k odstrašujúcemu opatreniu, ktoré je v dokumente označené ako Deň X, keď by do Poľska a Pobaltia povolala 300-tisíc vojakov vrátane 30-tisíc nemeckých. Scenár sa končí 30 dní po Dni X, keď proti sebe stojí vyše pol milióna ruských a aliančných vojakov. Či by Rusko nakoniec ustúpilo, alebo by situácia prerástla do vojny, scenár neuvádza.

Príprave na možný konflikt sa venujú viaceré štáty NATO a tiež Švédsko, ktoré o vstup do aliancie usiluje. V Česku sa podľa náčelníka generálneho štábu českej armády Karola Řehku roky neviedla seriózna diskusia o obrane. V decembri v tejto súvislosti vyhlásil, že vojna s Ruskom síce teraz nie je pravdepodobná, ale nie je ani nepredstaviteľná.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:40