Zosuv na FilipínachReuters/Mark Navales
StoryEditor

Zázrak, ktorý už nikto nečakal. Po 60 hodinách od zosuvu pôdy vytiahli spod nánosov bahna preživšie dieťa

TASR09.02.2024., 15:00h

Takmer 60 hodín po zosuve pôdy, ktorý v baníckej dedine na južných Filipínach zabil najmenej 11 ľudí, sa záchranárom spod nánosov bahna podarilo vytiahnuť živé dieťa.

Lajkuj Brainee.sk na

Vek dievčaťa úrady nezverejnili, informovala v piatok agentúra AFP. Dodala, že nezvestných je ešte stále viac ako sto ľudí. Riaditeľ agentúry pre zvládanie katastrof v provincii Davao de Oro Edward Macapili označil nájdenie dieťaťa za zázrak.

image

Dvojmetrová vlna toxického bahna ničila všetko, čo stálo v ceste. Takto vyzerala najväčšia ekologická katastrofa v Maďarsku

Nestrácajú nádej

Objasnil, že to „záchranárom dáva nádej”. Vysvetlil, že odolnosť dieťaťa je vo všeobecnosti nižšia ako u dospelých, a napriek tomu dieťa prežilo. K zosuvu pôdy, ktorý spôsobili silné dažde, došlo v utorok večer.

Nánosy bahna zničili domy a pohltili tri autobusy a vozidlo, ktoré vyzdvihlo robotníkov z bane na zlato. Zosuvy pôdy sú vo veľkej časti súostrovia pomerne častým javom, a to v dôsledku hornatého terénu, silných zrážok a rozsiahleho odlesňovania kvôli banskej činnosti, vysvetľuje AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:55