Desať percent najbohatších ľudí v Európe znečisťuje ovzdušie rovnako, ako polovica najchudobnejšíchBrainee x Canva
StoryEditor

Ich chamtivosť nás pohlcuje. 10 percent najbohatších ľudí v Európe znečisťuje ovzdušie rovnako ako polovica najchudobnejších

Michal Čiernik21.11.2023., 13:30h

S údajmi prišla organizácie Oxfam, ktorá požaduje európsku daň z bohatstva, keďže odhalila podiel najbohatších Európanov pri klimatickej kríze.

Lajkuj Brainee.sk na

Najbohatších desať percent v Európskej únii je zodpovedných za toľko uhlíkového znečistenia ako najchudobnejších 50 percent, odhaľuje nová správa Oxfam. „Ich čoraz luxusnejší životný štýl a eskalujúce bohatstvo spôsobujú na našej planéte zmätok,“ hovorí expertka Oxfam pre EÚ Chiara Putaturo. „Medzitým sú obyčajní ľudia zaťažení rastúcimi nákladmi a strašnými následkami horúčav, záplav a zosuvov pôdy spôsobených ľudskou chamtivosťou,“ dopĺňa.

Tieto nadrozmerné emisie najbohatších krajín Európy spôsobia do roku 2100 67 800 úmrtí spôsobených nadmerným teplom, čo je ekvivalent takmer 850 úmrtí každý rok, píše portál Euronews.

image

Chceš sa stravovať ekologicky ale nechceš sa vzdať mäsa? Pozri si, ktoré živočíšne produkty sú najšetrnejšie k životnému prostrediu

Prostredníctvom Európskej zelenej dohody si EÚ stanovila ambiciózne ciele v oblasti klímy, no otázniky stále zostávajú nad financovaním jej implementácie. Oxfam požaduje, aby európska daň z bohatstva získala takmer 250 miliárd eur ročne, ktoré by sa mohli použiť na zníženie znečistenia životného prostredia. „Potrebujeme európsku daň z bohatstva. Chcú to ekonómovia, chcú to multimilionári a chcú to ľudia,“ hovorí Putaturo.

Medzinárodné merítko

Správa tiež načrtáva výrazné globálne nerovnosti, ktoré podnecujú klimatickú krízu. Najbohatšie jedno percento svetovej populácie, medzi ktoré patria miliardári, milionári a tí, ktorí zarábajú viac ako 128 172 eur ročne, vyprodukovalo v roku 2019 toľko uhlíkového znečistenia ako päť miliárd ľudí, ktorí tvoria dve tretiny najchudobnejších ľudstva.

77 miliónov zbohatlíkov vyprodukovalo v roku 2019 16 percent celosvetových emisií. Toto množstvo by podľa správy mohlo zapríčiniť medzi rokmi 2020 až 2030 až 1,3 milióna úmrtí. Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová v predslove k novej správe odsudzuje jedno percento najbohatších za to, že „nás obetovali na oltár svojej chamtivosti“.

Riešenie

Oxfam vyzýva vlády, aby dramaticky znížili nerovnosť globálnym prerozdeľovaním príjmov vo forme dane z bohatstva. „Oxfam počíta, že 60-percentná daň z príjmov najbohatšieho jedného percenta by znížila emisie o viac ako celkové emisie Spojeného kráľovstva a získala 6,4 bilióna dolárov ročne na zaplatenie prechodu od fosílnych palív k obnoviteľnej energii,“ uvádza sa v správe.

image

Zelené videohry. Ako virtuálny svet môže pomôcť uzdraviť ten skutočný

Vyzýva tiež na rýchly a spravodlivý prechod od fosílnych palív a zmenu myslenia, ktorá uprednostňuje blaho ľudí a planéty pred nekonečným ziskom a spotrebou.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:32