Putinova moderná rezidenciaReuters/Sputnik/Pavel Bednyakov, X/The New Voice of Ukraine
StoryEditor

VIDEO Putinova rezidencia zatarasila prístup k vodopádu v národnom parku. Jeho susedom je oligarcha Abramovič

ČTK30.01.2024., 12:00h

Ruský prezident Vladimir Putin zahrnul do jednej zo svojich neoficiálnych rezidencií v Karelsku na severe Ruska štvormetrový vodopád Marjalachti, ktorý bol pôvodne súčasťou národného parku v oblasti Ladožského jazera, tvrdí ruský investigatívny portál Dosje.

Lajkuj Brainee.sk na

Prístup k vodopádu je teraz zakázaný, miesto je pod dohľadom a prírodný úkaz obklopuje plot s ostnatým drôtom. Oproti vodopádu vyrástol tiež altánok. Ten slúži ako vyhliadkové miesto jedinému človeku, ktorý, ako uviedli novinári projektu Dosje, si „môže dovoliť ukradnúť vodopád”, teda Putinovi.

image

Putin chce premeniť ďaleký východ Ruska na turistický raj. História však ukazuje, že je to takmer nemožné

V málo známej rezidencii v Karelsku neďaleko fínskych hraníc Vladimir Putin pobýva minimálne raz ročne a pobyt spája s návštevou Valaamského kláštora na ostrove Valaam, zistili tiež novinári. Tí tvrdia, že sa im podarilo zaobstarať zatiaľ najlepšie zábery tohto prezidentovho sídla.

Nezvyčajne moderná

Rezidenciu podľa ich zistení tvoria tri domy s názvami Chyža rybára, Sýpka a Záhradný dom. Chyžu a Sýpku však podľa urobených záberov príliš nepripomínajú, ide skôr o vily. Ich vzhľad je na Putina nezvyčajne moderný, poznamenali novinári.

V areáli sú okrem iného tiež dva heliporty, móla pre jachty, pstruhová farma alebo hospodárstvo, kde sa chovajú kravy. Asi štyri kilometre od areálu sa nachádza ďalšia rezidencia, ktorej vlastníkom je podľa zistení projektu Dosje ruský oligarcha Roman Abramovič.

O rezidencii sa už hovorilo

O Putinovej rezidencii už v roku 2016 informovala ruská televízia Dožď a v roku 2022 o nej znovu písal napríklad portál Meduza. Medzi oficiálnymi Putinovými rezidenciami objekt nefiguruje a v dokumentoch je ako jej vlastník uvádzaný miliardár a človek z Putinovho blízkeho okolia Jurij Kovalčuk z Petrohradu.

image

Vyber si svoju smrť. Putin v ruských väzniciach pri -55 stupňových teplotách vypína kúrenie, chce tak naverbovať vojakov

Putin má rezidencií niekoľko, medzi oficiálne patrí Novo-Ogarjovo pri Moskve alebo Valdaj asi 400 kilometrov severozápadne od Moskvy. Médiá sa v minulosti venovali tiež jeho utajovanému honosnému sídlu v Gelendžiku na pobreží Čierneho mora.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 09:00