Šimkovičová potichu obnovila spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom.Tasr/Jaroslav Novák, Brainee/Canva/
StoryEditor

Šimkovičová potichu obnovila spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom. Nechce, aby umelci doplácali na vojnu

Michal Čiernik21.01.2024., 13:08h

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová zrušila zákaz spolupráce s ruskými či bieloruskými kultúrnymi inštitúciami. Napriek invázii na Ukrajine má toto rozhodnutie platiť už od 15. januára 2024.

Lajkuj Brainee.sk na

Od pondelka sa rozhodnutím ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej povolila komunikácia a spolupráca s Ruskom a Bieloruskom, ktorá bola doteraz príkazom zakázaná, informuje denník Pravda.

V marci 2022 vydalo ministerstvo kultúry príkaz, ktorým sa zatrhla akákoľvek komunikácia či spolupráca s Ruskom a Bieloruskom, píše Hnonlnie.

image

Šimkovičová je ministerka len pár dní, no už je na smiech. Do Česka poslala list, ktorý by neprešiel ani na základnej škole

„Milanovej dokument zakazoval akýkoľvek styk s inštitúciou predmetných štátov, organizáciami so sídlom na ich území či s finančným napojením na verejné alebo súkromné zdroje z Ruska či Bieloruska. Pravda má však k dispozícii rozhodnutie novej šéfky kultúry Šimkovičovej. Materiál, z 12. januára má názov rozhodnutie ministra o zrušení príkazu, ktorým boli vydané opatrenia k situácii na Ukrajine," uvádza sa v článku.

Zákaz je zrušený už takmer týždeň

„Nadobudnutím účinnosti tohto rozhodnutia ruším interný riadiaci akt,“ cituje pravda Šimkovičovú. Rozhodnutie malo nadobudnúť platnosť 15. januára 2024.

Šimkovičová sa odvoláva na rozhodnutie bývalej ministerky kultúry Natálie Milanovej z 2. marca 2022. „Všetkým organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry a ich zamestnancom, ako aj organizačným útvarom a zamestnanom ministerstva sa prikazuje do odvolania prerušiť akúkoľvek akademickú kultúrnu alebo inú podobnú oficiálnu spoluprácu s Ruskou federáciou alebo Bieloruskou republikou,“ uvádza sa podľa Pravdy v Milanovej materiáli.

„Vo svete sú desiatky vojnových konfliktov a podľa nášho názoru by naň nemali doplácať umelci a kultúra,“ uviedla pre denník Šimkovičová cez svojho hovorcu Pavla Čorbu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:45