Ruskí vojaciReuters/Chingis Kondarov
StoryEditor

VIDEO Vrátia mi človeka bez nôh a rúk? Žena vojaka v Putinovom štábe otvorene kritizovala mobilizáciu

iDnes.cz22.01.2024., 13:30h

Manželka ruského vojaka v sobotu v Putinovom volebnom štábe emotívne vyzvala na jeho návrat z Ukrajiny a ostro pred kamerami kritizovala mobilizáciu. Ide o vyzývavé gesto vzhľadom na to, že v Rusku je otvorená kritika vojny zakázaná.

Lajkuj Brainee.sk na

„Vladimir Vladimirovič Putin vydal nariadenie, že môj manžel tam (na Ukrajine) musí byť. Zaujíma ma, kedy vydá dekrét, že môj manžel musí byť doma,“ povedala podľa agentúry Reuters Maria Andrejevová, ktorej muž bol mobilizovaný v októbri 2022.

Vrátia nám len pahýle

Jedna zo žien jej oponovala, píše iDnes. Andrejevovej povedala, že ruskí vojaci na Ukrajine bránia vlasť a že by sa za nich mala modliť. „Čo bude ďalej? Ministerstvo obrany utratilo svoje peniaze, teraz treba z našich chlapov vyžmýkať všetko, dostať z nich posledné zvyšky života? Aby sa k nám vrátili len pahýle?“ pýtala sa Andrejevová.

„Dajú mi ten pahýľ? Čo dostanem späť? Človeka bez nôh, bez rúk, chorého človeka? Vari nevieš, čo sa tam deje?“ dožadovala sa odpovede.

Ženy bojujú za návrat manželov

K ostrej výmene názorov došlo počas návštevy Putinovej volebnej základne malou delegáciou organizácie Cesta domov, ktorá združuje manželky vojakov a vedie kampaň za ich návrat z frontu. Andrejevová povedala, že nezaznamenala žiadnu snahu zo strany úradov, aby sa zaoberali obavami manželiek vojakov, a že je čas zintenzívniť ich kampaň.

image

Radačovský v europarlamente znovu perlil. Vyhrážal sa spojením s Ruskom a zničením západnej Európy

Novinárom žena oznámila, že jej malá dcéra trpela kvôli neprítomnosti otca zastavením vývoja reči. „Všetky problémy mojej rodiny môže vyriešiť jediná vec – demobilizácia môjho manžela,“ dodala Andrejevová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 09:48