Skupina úradníkov kráča v areáli trestaneckej kolónie v meste Charp, v Jamalskoneneckej oblasti, 1900 km severovýchodne od MoskvyTASR/AP/Human rights ombudsman of Yamalo-Nenets Autonomous District
StoryEditor

Vyber si svoju smrť. Putin v ruských väzniciach pri -55 stupňových teplotách vypína kúrenie, chce tak naverbovať vojakov

Miroslav Kamody15.01.2024., 09:30h

Ruský prezident sa rozhodol pre extrémne riešenie, ktoré mu má pomôcť zvýšiť počet ľudí, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou zomrú v obrannej línii na Ukrajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruský prezident Vladimir Putin mal údajne nariadiť väzniciam, aby vypli svoje kúrenie. Takýmto spôsobom chce „dobrovoľne” prinútiť väzňov, aby sa prihlásili do boja v prvej línii na Ukrajine.

Britský portál Metro pripomína, že teploty v niektorých častiach Ruska klesli až na -55 stupňov. To však dokonale hrá do karát Putinovi a jeho plánu doplniť svoju armádu o masových vrahov a iných nebezpečných zločinov.

image

FOTO Rusi sa snažia zmiasť Ukrajinu a svet. Na svojich základniach namaľovali falošné stíhačky a bojové lietadlá

Chcú ich vyhnať na front

Oľga Romanová, riaditeľka mimovládnej organizácie pre ľudské práva Russia Behind Bars, uviedla, že cieľom je prinútiť odsúdených ísť do vojny. „Z tohto dôvodu jednoducho vypli kúrenie pri teplotách pod nulou,“ povedala pre nemecký denník Bild.

„Podmienky vo väzniciach by sa mali stať neznesiteľnými, aby tamojší muži odišli na Ukrajinu. Väzni sú jednoducho hromadne posielaní na ukrajinskú obrannú líniu a sú pri tom obetovaní,“ dodala.

Podľa najnovších odhadov už bolo na Ukrajine nasadených viac ako 100-tisíc ruských väzňov. Medzi nimi je napríklad aj Denis Aleksandrovič Zubov, ktorý bol v roku 2017 odsúdený na 21 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia za vraždu troch ľudí počas obdobia deviatich mesiacov.

Zima nie je len vrahom

Bol medzi odsúdenými, ktorí sa pripojili k žoldnierskej skupine vagnerovcov Jevgenija Prigožina v bitke o mesto Bachmut na východe Ukrajiny.

image

Mučenie vodou či státie v mraze. Navaľného čaká jedna z najhorších väzníc v Rusku

Okrem toho však treba dodať, že to nie sú len väzni, ktorí zostali bez kúrenia počas nemilosrdnej ruskej zimy. Moskovský región, kde teploty v uplynulom týždni klesli až na -20 stupňov, ako aj región Ďalekého východu Primorie a Petrohrad, Penza a južné regióny Voronež a Volgograd, boli všetky postihnuté výpadkami vykurovania.

V niektorých regiónoch úrady otvorili dočasné vykurovacie centrá a vyhlásili núdzový stav. Obyvatelia sa už viac ako týždeň sťažujú, že ich nechávali „zamrznúť“ vo svojich domovoch. Videá, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, ukazujú, ako ľudia vonku zapaľujú vatry v sudoch, aby sa zohriali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 15:39