Stúpenci šiítských povstalcov, tzv. húsíov skandujú počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov v GazeTASR/AP Photo/Osamah Abdulrahman
StoryEditor

Až pätina sveta je nevhodná na návštevu. Na zozname nebezpečných krajín sú aj obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov

Miroslav Kamody22.01.2024., 09:30h

Svetovo rešpektovaný zoznam nebezpečných krajín zahŕňa vyše 20 percent svetovej pevniny. Porovnali sme ho aj so slovenským, ktorý zostavuje ministerstvo zahraničných vecí.

Lajkuj Brainee.sk na

Začiatok roka v mnohých vyvoláva chuť začať plánovať nové cestovateľské dobrodružstvá. A je to úplne v poriadku. Veď keby si ľuďom pred 50 rokmi povedal, že cestovanie po svete bude možné na pár kliknutí, pravdepodobne by ti neverili. Možnosti sú totiž takmer neobmedzené.

Ako však upozorňuje portál Unilad, niektorí odborníci na cestovanie varujú, že znepokojujúce množstvo sveta je jednoducho príliš nebezpečné na to, aby si ho v roku 2024 navštívil. Niektoré svoje plány teda možno budeš musieť prehodnotiť.

image

Slovenská pohostinnosť nesiaha tej pakistanskej ani po členky. Oddychovú dovolenku však nečakaj, hovoria Adam a Andrej

Nebezpečná je až pätina sveta

Rešpektovaný britský Úrad pre zahraničné veci, Commonwealth a rozvoj zostavil červený zoznam 24 krajín, ktoré ľuďom neodporúčajú navštíviť kvôli  politickým či občianskym nepokojom, závažným zločinom alebo vojne.

Od roku 2024 britská vláda neodporúča cestovať do celého Ruska, Ukrajiny, Iránu, Sudánu, Libanonu, Izraela, Bieloruska a na palestínske územia. Tieto nové prírastky na čiernom zozname sprevádza 18 ďalších krajín. Všetkých 24 krajín spolu predstavuje niečo vyše 20 percent (20,8 percenta) svetovej pevniny, ktorá má rozlohu približne 30 965 383 kilometrov štvorcových.

A ak by si si myslel, že cestovné varovania tu skončili, si na veľkom omyle. Okrem červeného zoznamu ešte existuje aj čierny. Nájdeš na ňom krajiny, do ktorých by si nemal cestovať, pokiaľ to nie je skutočne nevyhnutné.

image

Palestínčanka ukazuje znak V izraelským jednotkám počas vojenskej razie v utečeneckom tábore Túlkarim, na Západnom brehu Jordánu

TASR/AP Photo/Nasser Nasser

Nechýbajú obľúbené destinácie Slovákov

Tento zoznam zahŕňa 42 krajín vrátane - Alžírska, Angoly, Arménska, Azerbajdžanu, Bangladéša, Beninu, Burundi, Kamerunu, Kolumbie, Konžskej demokratickej republiky, Džibutska, Ekvádoru, Egypta, Eritrey, Etiópie, Gruzínska, Indie, Indonézie, Pobrežia Slonoviny, Jordánska, Kene, Kosova, Laosu, Malajzie, Mauretánie, Mexika, Moldavska, Mozambiku, Mjanmarska (Barma), Nigérie, Pakistanu, Papuy Novej Guiney, Filipín, Konžskej republiky, Saudskej Arábie, Tanzánie, Thajska, Toga, Tuniska, Turecka, Uzbekistanu či Západnej Sahary.

Ako si môžeš všimnúť, na zozname sa nachádzajú aj viaceré obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov. Unilad ale pripomína, že aj keď je tento zoznam pomerne rozsiahly, tieto varovania nenaznačujú, že každý aspekt krajiny je nebezpečný. V konkrétnych oblastiach sa odporúča zvýšená opatrnosť.

image

Láka ťa sólo cestovanie, ale máš strach? RADY a TIPY známeho cestovateľa ti pomôžu prekonať obavy

Cestovanie z pohľadu Slovákov

Aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí má svoj vlastný zoznam nebezpečných krajín, do ktorých neodporúča Slovákom cestovať. Ich varovný systém je rozdelený do štyroch kategórií:

  • 1. stupeň - varovanie (výstraha)
  • 2. stupeň - zvážiť nevyhnutnosť cestovania (zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí)
  • 3. stupeň - odporúčanie necestovať (respektíve necestovať do určitých oblastí)
  • 4. stupeň - odporúčanie opustiť krajinu

V najvyššom stupni sa momentálne nachádzajú tieto krajiny - Sýria, Jemen, Afganistan, Líbya, Sudán, Irak, Mjanmarsko a Ukrajina.

image

Útok v Sýrii

Reuters/Sham FM

V treťom stupni nájdeš Pakistan, Ugandu, Tadžikistan, Mauritániu, Nikaraguu, Moldavsko, Rusko, Izrael, Haiti, Gabon, Egypt, Filipíny, Indonéziu, Libanon, Bielorusko a Irán. V druhom stupni sa nachádza ďalších desať destinácií, medzi nimi aj mnohé dovolenkové, napríklad Thajsko, Turecko, Srbsko, Saudská Arábia, Tunisko, Keňa či Jordánsko.

V prvom stupni zase nájdeš aj Francúzsko (zvýšená hrozba teroristických útokov), Mexiko, Švédsko alebo Indiu. Samozrejme, stále platí, že nikto ti nemôže do týchto krajín zakázať vycestovať, no mal by si sa mal na pozore. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 00:15