Novozélandské mesto po nociach terorizuje Céline Dion.Youtube/the Spinoff/
StoryEditor

Novozélandské mesto po nociach terorizuje Céline Dion. Postarali sa o to autičkári milujúci veľké megafóny

iDnes.czČTK01.11.2023., 11:00h

Novozélandské mesto Porirua tvrdí, že už má speváčky Céline Dion, tvorkyni hitov ako My Heart Will Go On alebo Think Twice, plné zuby. Postarali sa o to milovníci „megafónových bitiek“, ktorí v nočných hodinách súťažia o to, kto jej baladu pustí hlasnejšie a čistejšie z reproduktorov vo svojom vozidle.

Lajkuj Brainee.sk na

Obyvatelia Poriruy spísali petíciu za ukončenie nočného hluku. Účastníci bitiek megafónov však tvrdia, že je to ich spôsob vyjadrovania.

Pri týchto bojoch sa na vopred určenom mieste zbiehajú autá vybavené ampliónmi, ktoré sa zvyčajne používajú skôr pri varovaní pred mimoriadnymi udalosťami. Zmyslom súťaže je hrať hudbu čo najhlasnejšie a najzrozumiteľnejšie, uvádza BBC News.

Obľúbená Céline Dion

Céline Dion sa pre súťažiacich stala obľúbenou voľbou nielen vďaka svojim populárnym emotívnym baladám, ale aj preto, že väčšina jej hudby – vrátane oscarového hitu My Heart Will Go – z filmu Titanic z roku 1997 – obsahuje vysoké tóny.

image

Teledisko: Máš aj ty počas dňa potrebu „zarejviť“ si? V najmenšom berlínskom klube si môžeš zadupkať kedykoľvek

„Céline Dion je populárna, pretože má také čisté piesne. Snažíme sa používať hudbu, ktorá má vysoké tóny, je čistá a nemá veľa basov,“ povedal Paul Lesoa, jeden zo zakladateľov skupiny, ktorá v Aucklande organizuje tieto súťaže.

Hľadajú vhodné miesto

V autách môže byť sedem až desať megafónov, pričom súťaže sa obvykle konajú celú noc. Prípravy trvajú týždne, pretože účastníci si reproduktory a zosilňovače upevňujú do rámov umiestnených na autách.

Lesoa tvrdí, že stigma okolo týchto súťaží je nespravodlivá. „My jednoducho milujeme hudbu, milujeme tanec a robiť toto je lepšie ako chodiť do nebezpečných nočných klubov alebo piť v bare v meste,“ povedal s tým, že už žiadal mestskú radu Aucklandu o povolenie, ale zatiaľ nedostal odpoveď.

„V podstate každý má nejakú záľubu, a pretože náš koníček môže byť dosť rušivý a my chápeme, aký rušivý môže byť, chceme mať svoj vlastný vhodný a bezpečný priestor ďaleko od ľudí, kde ho budeme môcť prevádzkovať,“ dodal.

Obyvatelia spisujú petíciu

Autor petície Wes Gaarkeuken, ktorý sa snaží dosiahnuť zákaz megafónových bitiek v Porirue na novozélandskom Severnom ostrove, hovorí, že daňoví poplatníci už sú „unavení nečinnosťou a odmietavým postojom, ktorý v tejto veci prejavuje rada a starosta“.

Petícia nazbierala stovky podpisov a vyzýva mestskú radu Poriruy, aby zabránila ľuďom púšťať hudbu celú noc. Jeden zo signatárov petície k svojmu podpisu pripísal, že „spánok je základné ľudské právo“.

Iná obyvateľka pripustila, že síce rada počúva Céline Dion, ale v pohodlí svojej obývačky a pri hlasitosti, ktorú si sama zvolí. Rozhodne jej nevyhovuje počuť útržky piesní kanadskej speváčky kedykoľvek medzi siedmou hodinou večernou a druhou hodinou rannou.

Mestská rada Poriruy sa už skôr s účastníkmi týchto akcií snažila dohodnúť, že sa budú schádzať v priemyselných častiach mesta a končiť do desiatej hodiny večer. Súboje sa ale opäť vrátili do obývaných oblastí.

Starostka Anita Baker povedala Rádiu Nový Zéland, že už má megafónových súbojov „plné zuby“ a bude sa snažiť presadiť, aby ich ich účastníci prevádzkovali v miestach, kde ich nemusí počúvať každý – nech chce alebo nechce.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 12:30