Najväčší administratívny komplex na sveteX/Narendra Modi
StoryEditor

FOTO V Indii otvorili najväčšiu administratívnu budovu sveta. Po 80 rokoch tak prekonala americký Pentagón

iDnes.cz23.12.2023., 11:00h

V srdci diamantového priemyslu, indickom Surate, vyrástla nová najväčšia kancelárska budova sveta, predčila dokonca aj americký Pentagón. Vyšla na vyše 3,4 miliardy eur a zamestná 65-tisíc odborníkov od brusičov po obchodníkov. Podľa architektov napriek tomu kancelárie ponúkajú príjemnú atmosféru intímneho prostredia.

Lajkuj Brainee.sk na

„Mesto v meste,” ako je stavba o 660 tisícoch metroch štvorcových navrhnutá, porazilo doterajšiu jednotku, sídlo ministerstva obrany Spojených štátov Pentagón. Tento luxusný komplex stojí na samom okraji indického Suratu. Vyšiel na 32 miliárd rupií (v prepočte 3,4 miliardy eur) a pojme štyri a pol tisíc kancelárií, píše portál iDnes.

Deväť z desiatich diamantov sa brúsi práve v Surate. Neprekvapí tak, že gigantická budova bude slúžiť ako sídlo tamojšej diamantovej burzy SDB, v ktorej nájde prácu 65-tisíc brusičov, leštičov alebo obchodníkov. Oficiálne otvorenie bolo naplánované na november, kedy mal pásku prestrihnúť indický premiér. Budovu nakoniec otvorili až 17. decembra.

image

Plávajúce múzeum ako zo sci-fi príbehu. Stavbu trikrát väčšiu ako je Opera v Sydney stihli postaviť za jeden rok

Každý bude mať rovnaké podmienky

Podľa šéfa projektu Mahesha Gadhavi ušetrí diamantová burza tisícom ľudí nekonečné hodiny strávené na ceste do práce. „Je zložité, keď musia niektorí tráviť vo vlaku do práce späť pokojne štyri hodiny každý deň,” povedal.

Preto sa burza koncentrovala do jedného miesta. Tam má mať každý zamestnanec rovnaké podmienky, od vchodu do kancelárie by nikto nemal ísť dlhšie ako sedem minút. Dodal, že to, ktorému odvetviu priradia ktoré kancelárie, rozhodli žrebom.

Hoci stavba dosahuje obrovské rozmery, samotné kancelárie sú skôr menšie, architekti cielili na zachovanie „ľudského, intímneho prostredia“, oznámila jedna z architektiek Sonali Rastogiová.

Vyzerá ikonicky, nie však príliš majestátne

Stredobodom je centrálny koridor, z ktorého sa otvárajú jednotlivé krídla. Tých je deväť a každé má pätnásť poschodí, v jednotlivých podlažiach potom nájdu zamestnanci všetko, čo potrebujú, od konferenčných sál, jedální, po obchody či wellness.

„Všetky priestory sa otvárajú do centrálnej chrbtice, ktorá umožní náhodné interakcie. Navyše sme spojili kancelárie s vonkajším neformálnym prostredím na prácu, čo reaguje na tradičný spôsob práce obchodníkov,“ dodáva Rastogiová.

Hlavná časť budovy je pokrytá červenou žulou z lokálnej produkcie. Rastogiová tvrdí, že si priali pri stavbe zachovať celkovú udržateľnosť. „Slnko červenú krásne podčiarkne. Stavba preto vyzerá ikonicky, nie však príliš majestátne.“

Komplex je majstrovským dielom indickej stavebnej firmy Morphogenesis, ktorá vyhrala medzinárodné výberové konanie. Gadhavi tiež doplnil, že prekonanie Pentagónu nebolo súčasťou zadania. Veľkosť bola skôr diktovaná dopytom.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 22:09