Darien Harris sedel 17 rokov za skutok, ktorý nespáchalX/Ken Harris, Unsplash/Matthew Ansley
StoryEditor

Muž sedel 17 rokov za vraždu, ktorú nespáchal. Súdy po rokoch uznali, že svedok, ktorý ho usvedčil, bol slepý

Miroslav Kamody21.12.2023., 15:00h

17 rokov sedel za vraždu, v ktorej čase sedel doma a pozeral basketbal. Najbizarnejšie na tom je, že ho usvedčil slepý svedok.

Lajkuj Brainee.sk na

Muž zo Chicaga bol po 12 rokoch väzenia oficiálne zbavený viny po tom, ako sa ukázalo, že svedok, ktorý ho usvedčil, je právne slepý. Ako informuje portál Unilad, Darien Harris bol vo veku 17 rokov odsúdený na 76 rokov väzenia po tom, čo ho uznali vinným z vraždy prvého stupňa v súvislosti so smrteľnou streľbou Rondella Moora na čerpacej stanici.

Počas streľby v roku 2011 bol Moore trikrát postrelený po tom, čo zastavil na miestnej čerpacej stanici. NBC News uvádza, že Moore utekal na parkovisko, kde zomrel a mechanik, ktorý sa snažil obeti pomôcť, bol tiež zastrelený a zranený. Harris tvrdil, že v čase streľby bol bola a pozeral basketbalový zápas.

image

Kočner a Černák sa pohádali vo väzení. Kulinársku kauzu v Leopoldove mala spustiť hrúbka palaciniek

Slepý svedok

Následne sa však na polícii prihlásil svedok, ktorý ho identifikoval ako strelca, čo viedlo k jeho zatknutiu o niekoľko dní neskôr. Počas vyše dvanástich rokov vo väzení Harris vyšetroval svoj vlastný prípad s pomocou niekoľkých mentorov a právnikov Lauren Myerscough-Mueller z projektu Exoneration Project a Pat Blegen z Blegen & Associates.

Prípad proti Harrisovi sa údajne spoliehal predovšetkým na svedectvo muža, ktorý sa prihlásil a tvrdil, že ho identifikuje ako strelca. Podľa príspevku na Facebooku od projektu Exoneration Project sa neskôr zistilo, že v čase činu mal svedok značne obmedzenú viditeľnosť v dôsledku pokročilého glaukómu - svedka dokonca v roku 2003 lekári označili za legálne slepého.

Harrisovi právnici uviedli, že na súde o tejto skutočnosti neboli informovaní, pričom svedka obvinili z klamstva. Svedok bol tiež ďalej od miesta činu, ako pôvodne tvrdili, čo dokazujú viaceré zábery. „[A] dvaja svedkovia v prípade tvrdili, že policajti sa ich pokúšali prinútiť, aby urobili falošnú identifikáciu pána Harrisa,” dodáva projekt Exoneration Project.

Spravodlivosť pre všetkých

Prokurátori sa nakoniec rozhodli obvinenia úplne stiahnuť a dnes už 30-ročný muž mohol opustiť brány väzenia Clark County v Chicagu. Po prepustení z väzenia sa Harris rozprával s CBS Chicago a využil príležitosť poďakovať všetkým, ktorí v neho a v jeho nevinu verili.

image

Najkrvavejší útek z väznice v Leopoldove. Sedem nebezpečných mužov sa nezastavilo pred ničím, ostávali za nimi len mŕtve telá

Poďakoval aj svojim mentorom a poznamenal: „Bez nich by som tu teraz nebol, pretože ma veľa naučili. Naučili ma, ako byť mužom, naučili ma trpezlivosti, viete, naučil som sa sile. Prežil som toho veľa a týchto dvanásť a pol roka je preč, nebolo to vôbec ľahké, ale bojoval som a teraz som tu.”

Popri tom, ako opisoval „najšťastnejší okamih života“ však dodal, že vo väzeniach sedí oveľa viac ľudí na oslobodenie. Zoznam podľa neho pokračuje a je dôležité dosiahnuť pre nich spravodlivosť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 06:31