Hunter BidenTASR/AP Photo/Andrew Harnik
StoryEditor

Syn amerického prezidenta má veľký problém. Nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna, hrozí mu 17-ročné väzenie

TASR08.12.2023., 11:00h

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, bol vo štvrtok v americkom štáte Kalifornia obvinený z daňových únikov.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa tímu špeciálneho vyšetrovateľa Davida Weissa syn amerického prezidenta medzi rokmi 2016 a 2019 nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna dolárov. Hunter Biden „minul milióny dolárov na extravagantný životný štýl namiesto toho, aby platil svoje dane”, uviedol vo vyhlásení Weiss. V prípade dokázania viny mu hrozí až 17 rokov väzenia.

image

Bidenov temperamentný pes musel opustiť Biely dom. Od nástupu prezidenta pohrýzol najmenej desať ľudí

Ide o druhé obvinenie, ktorému Hunter Biden (53) čelí. V americkom štáte Delaware je obvinený z nezákonného nákupu a držby zbrane. V roku 2018 mal v dotazníku klamať, aby si mohol zaobstarať zbraň, ako aj z toho, že takúto zbraň vlastnil v čase, keď užíval drogy.      

Chcel dohodu, no neprešla mu

Syn amerického prezidenta v júli predložil federálnej sudkyni Maryellen Noreikovej návrh dohody o vine a treste. V nej sa priznával k dvom daňovým únikom v celkovej výške asi 100-tisíc dolárov, za ktoré mal dostať dvojročnú podmienku.

image

Hunter Biden

Reuters/Jonathan Ernst

Sudkyňa však dohodu zamietla, keďže by podľa nej zabezpečovala pre obžalovaného imunitu aj pred prípadnými ďalšími stíhaniami, vrátane jeho podnikateľských aktivít na Ukrajine a v Číne. V prípade daňových únikov bola pôvodne očakávaná nová dohoda o vine a treste s prokuratúrou, pripomína AP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:32