Hrôzostrašné fotky z detskej psychiatrie prinútili ľudí založiť finančnú zbierku.Miroslava Strnadová/Mf Dnes, Facebook/Lucie Saleova/
StoryEditor

FOTO Tu že majú vyliečiť deti?! Psychiatria v Česku vyvoláva des, ľudia sa zbierajú na jej rekonštrukciu

iDnes.cz28.11.2023., 12:30h

Verejnosť sa v rámci finančnej zbierky začala skladať na nové vybavenie pre Detskú psychiatrickú nemocnicu v Česku. Ľudí šokovali fotografie, na ktorých sú vidieť vytrhané dlaždičky, strohý nábytok, chýbajúce dvere v kúpeľni či mreže na oknách. Snímky kolujú po internete sprevádzané dramatickým popisom. Riaditeľka sa proti príspevkom ohradila.

Lajkuj Brainee.sk na

Fotografie, ktoré pochádzajú z asi rok starej reportáže, na sociálnych sieťach sprevádza opis, že nemocnica je desivejšia ako väzenie pre dospelých. Deti tu nemajú herne, a dokonca sú tu údajne „pre tie neposlušné“ samotky. Príspevok vyvolal veľké pobúrenie.

image

Lákajú ťa desivé príbehy opustených psychiatrických liečební? Na Slovensku ich nájdeš hneď niekoľko

Riaditeľka nemocnice Nikol Přibilová označila tvrdenia za nehorázne. „Príspevok nás poškodil, pretože označenie, že nemáme herne, ale máme izolácie, kam deti zatvárame, je nehorázne. Došlo aj k tomu, že niektoré deti kvôli tomu nenastúpili k hospitalizácii, a nemusí im tak byť poskytnutá starostlivosť, ktorú potrebujú,“ mrzí šéfku nemocnice.

Nevyhovujúca budova

Nezastiera, že zariadenie funguje v nevyhovujúcich priestoroch, tie sa ale snažia v rámci možností vylepšovať. Problém podľa nej je, že sídli v niekoľko desiatok rokov starej prenajatej budove, ktorá by potrebovala kompletnú rekonštrukciu.

„Priestory majú svoje limity a popravde v súčasnej dobe budova nespĺňa parametre pre potreby detskej psychiatrie. Vzhľadom na to, že sme v nájme, nemôžeme robiť zásadné stavebné úpravy. Potrebovali by sme vlastnú budovu,“ vysvetľuje Přibilová.

Miesto, kde by mohla stáť, má vedenie vytipované. Stavalo by sa v areáli lounskej nemocnice. „S vlastníkom sme vybrali vhodný pozemok. Dostali sme dobrozdanie od zriaďovateľa, že by štát pozemok odkúpil. Máličko sa to pohlo, ale ešte nič nie je isté. Odhadujeme to na desať rokov, a to som veľmi optimistická,“ konštatuje Přibilová.

Ministrove sľuby

Vlani v máji sem zavítal minister zdravotníctva Vlastimil Válek a prisľúbil zlepšenie, odvtedy sa toho ale príliš nezmenilo „Úprimne, štátny aparát je pomalý a necítim takú podporu, ktorú by si detská psychiatria zaslúžila,“ naznačuje riaditeľka.

Kapacita nemocnice je 50 pacientov a čakacia doba na hospitalizáciu sa počíta v mesiacoch. Deti od 3 do 18 rokov sú tu rozdelené na dve oddelenia - chlapcov a dievčatá. „Nie je to vôbec ideálne a všetci to vieme,“ krčí ramenami Přibilová.

image

Budova, v ktorej v Lounoch sídli detská psychiatrická nemocnica.

Miroslava Strnadová/Mf Dnes/

„Po odbornej stránke sa snažíme poskytnúť deťom čo najlepšiu starostlivosť, ktorá je v našich silách. Personálne sme posilnili terapeutický tím, takže sa snažíme deťom venovať nielen psychiatrickú starostlivosť, ale aj psychoterapiu,“ opisuje a upozorňuje, že aj personál pociťuje frustráciu z prostredia, v ktorom pracuje. Aktuálne tu hľadajú klinického psychológa, psychológa v zdravotníctve a detskú psychiatričku.

Na zlepšení interiéru pracujú. „Dokončujeme dve herne pre menšie deti a študovňu pre staršie deti. Do okien sme dali záclony, aby z vnútra neboli až tak vidieť mreže, celkovo sa to tu snažíme neustále upravovať,“ vypočítava Pribilová.

Bez mreží to nejde

Predstavy verejnosti sa podľa nej ale líšia od možnosti psychiatrickej nemocnice, kedy je nutné zaistiť, aby si deti napríklad nespôsobili zranenie. Kritizované mreže na oknách by správne nemali byť, namiesto nich by mali byť bezpečnostné okná. Avšak vzhľadom na to, že v budove nie je kvalitná vzduchotechnika, musí sa vetrať otvorenými oknami, ktoré musia byť teda zabezpečené mrežou, aby deti nemohli z okna vypadnúť, skočiť, prípadne utiecť.

image

Bez mreží to údajne nejde.

Miroslava Strnadová/Mf Dnes/

„Na druhú stranu si laická verejnosť neuvedomuje, že tu máme aj agresívnych detských pacientov, ktorí vybavenie opakovane ničia,“ opisuje riaditeľka realitu.

Premeniť interiér nemocnice na vľúdnejšie miesto majú pomôcť peniaze z verejnej zbierky, ktorú zaštítil Nadačný fond pomoci. Aktuálne je v nej cez 230 tisíc korún (9500 eur). Cieľ je vybrať v prepočte 21-tisíc eur. Nemocnice z nich nakúpia potrebné vybavenie. „Za pol milióna korún sa dá kúpiť pekný nábytok. Peniaze môžu ísť aj na vybavenie do herní, elektroniku na výučbu v škole,“ spomína iniciátorka zbierky Lucie Šaleová.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:24