Vojna na UkrajineReuters/Baz Ratner
StoryEditor

Stačí ho dvakrát vdýchnuť a rozožerie ti pľúca. Rusi nasadili na Ukrajine zakázaný horľavý plyn

ČTK20.12.2023., 10:30h

Ukrajinskí vojaci musia na fronte čeliť novej hrozbe - plynu, ktorý proti nim v poslednej dobe už niekoľkokrát nasadila ruská armáda, uviedla americká stanica CNN. Odvoláva sa na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa ukrajinskej rozviedky, armádneho zdravotníka a dvoch preživších vojakov útoku plynom.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa týchto zdrojov plyn ruské sily používajú pri Orichive na juhu Ukrajiny, pričom podľa zdroja z rozviedky ide o formu CS plynu, ktorý obsahuje slzné látky, je žieravý a horľavý.

CS plyn spôsobuje dočasné oslepnutie, dýchavičnosť a pálenie pokožky. Podľa CNN sa používa na potlačovanie nepokojov. Jeho nasadenie v boji zakazuje Dohovor o chemických zbraniach, ktorý Rusko ratifikovalo.

image

Prichádza nový svetový poriadok? Rusi si robia zálusk na Aljašku, podľa nich si Mexiko vezme späť Texas

Zákopy v plameňoch a slepí vojaci

V posledných týždňoch bolo zaznamenaných deväť útokov plynom, z ktorých jeden viedol k úmrtiu, oznámil CNN zdravotník. Plyn pritom na ukrajinskej pozícii vypustili drony. Po útoku nasledovalo ruské ostreľovanie a ďalšie dronové nálety, opísali stanicu ukrajinskí vojaci.

„Najskôr som uvidel dym. Vybehli sme zo zákopu a plyn zrazu začal horieť. Zákop bol v plameňoch. Ten plyn horí, oslepí vás, nemôžete dýchať, okamžite vám vystrelí do krku,“ popísal jeden z vojakov. „Nemali sme ani sekundu,“ dodal.

image

Vojna na Ukrajine

Reuters/Sofiia Gatilova

Systematické použitie

„Vdýchnete to dvakrát a už nemôžete dýchať,“ upresnil ďalší. Obaja CNN ukázali zdravotné záznamy, v ktorých sa uvádza, že mali príznaky otravy.

Správy o nasadení plynu ruskou armádou na rôznych miestach Ukrajiny podľa CNN v nedávnych mesiacoch prichádzali opakovane, jeho použitie pri Orichive sa ale javí ako systematické.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 19:40