Rusko si robí zálusk na Aljašku.Brainee/canva/
StoryEditor

Prichádza nový svetový poriadok? Rusi si robia zálusk na Aljašku, podľa nich si Mexiko vezme späť Texas

dttiDnes.cz12.12.2023., 12:30h

Možnosť, že Venezuela pohltí väčšinu susednej Guyany, signalizuje nový svetový poriadok, ktorý by mohol viesť k budúcim anexiám územia USA. Vyhlásil to ruský poslanec a spojenec ruského prezidenta Vladimíra Putina Sergej Mironov, podľa ktorého by sa Američania mali zamyslieť najmä nad budúcnosťou Aljašky.

Lajkuj Brainee.sk na

„Chceli ste nový svetový poriadok? Prijmite ho a podpíšte. Venezuela anektovala Esequibo, a to priamo pod nosom kedysi veľkého hegemóna USA. Zostáva len, aby si Mexiko vzalo späť Texas. Je čas, aby sa Američania zamysleli nad svojou budúcnosťou. A tiež nad Aljaškou,“ uviedol Mironov v minulom týždni na sieti X.

Reagoval tak na referendum zo začiatku mesiaca, v ktorom sa Venezuelčania vyslovili za to, aby ich krajina prevzala správu nad časťou susednej Guyany známou ako Esequibo. Guyana krok k anexii svojho na nerastné suroviny bohatého územia jasne odmieta. Kremeľ krok Caracasu oficiálne nepodporil a vyzval na zníženie napätia.

Nové rozloženie sveta? 

Texas bol pod mexickou kontrolou do roku 1836, kedy sa stal nezávislým. O deväť rokov neskôr sa pripojil k Spojeným štátom. USA kúpili Aljašku v roku 1867 od cárskeho Ruska za 7,2 milióna dolárov, čo je v dnešných cenách zhruba 125 miliónov (necelých 116 miliónov eur). Aljaška sa stala 49. štátom USA až roku 1959, v ten istý rok sa pripojil aj 50. Havaj.

image

Satanista odsúdený za rituálne vraždy dostal milosť. Využil Putinovo verbovanie

Hoci Moskva územný nárok na Aljašku nikdy oficiálne nevzniesla, po ruskom vpáde na Ukrajinu táto idea odznela od mnohých ruských predstaviteľov.

Ruská Aljaška 

Šéf Štátnej dumy Vjačeslav Volodin vlani navrhol, že by Moskva mala znovu obsadiť Aljašku ako odvetný akt za rozsiahle ekonomické sankcie, ktoré proti nej USA zaviedli po invázii na Ukrajinu. „Keď sa americkí zákonodarcovia pokúšajú privlastniť si náš majetok v zahraničí, mali by si uvedomiť, že aj my máme čo požadovať späť,“ uviedol vtedy.

Ruský poslanec Oleg Matvejčev zase vlani vyhlásil, že Rusko by sa malo usilovať o „navrátenie všetkého ruského majetku, majetku ruského impéria, Sovietskeho zväzu a súčasného Ruska, ktorý bol zabavený v Spojených štátoch a inde“. Neskôr dodal, že na mysli mal aj práve Aljašku.

Magazín Newsweek pripomína, že sám Putin sa v minulosti k možnosti znovunadobudnutia aljašského územia staval zdržanlivo. „Na čo potrebujete Aljašku? Bola predaná v 19. storočí. Louisianu predali USA Francúzi v rovnakom čase,“ uviedol v roku 2014, keď sa ho jeden z ruských občanov pri debate s národom spýtal na myšlienku znovuzískania oblasti.

Putin vtedy síce utrúsil, že Rusi Aljašku predali "lacne", ale vyzval svojich voličov, aby sa kvôli tomu "nerozčuľovali".

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 20:12