Vianoce na UkrajineBrainee X Canva, Vova Kryliuk, Christopher Miller/Canva, X
StoryEditor

Jedia, až keď sa na oblohe zjaví prvá hviezda. Toto si o vianočných tradíciách na Ukrajine možno nevedel

Nikola Michalkova19.12.2023., 15:00h

Ukrajina je momentálne vo vojne s Ruskom a nik neočakáva, že sa to skončí do Vianoce. Prečítaj si, aké majú zvyky a tradície.

Lajkuj Brainee.sk na

Každá krajina má svoje vlastné zvyky a tradície, ktoré na Vianoce dodržiava. Výnimkou nie je ani Ukrajina, ktorá je aktuálne vo vojne s Ruskom.

Kedy sú Vianoce?

Kedysi sa Vianoce na Ukrajine oslavovali siedmeho januára, teda podľa juliánskeho kalendára. Celkovo trvajú do sviatku Zjavenia Pána, konkrétne do 19. januára. Avšak väčšina Ukrajincov sviatky slávi podľa gregoriánskeho kalendára, čiže 25. decembra. Už v polovici decembra sa ukrajinské mestá ponárajú do vianočnej atmosféry a otvárajú sa vianočné trhy.

image

Aj ty sa po Vianociach cítiš mizerne? Vieme, prečo je to tak a pomôžeme ti sa opäť nakopnúť

Štedrý deň

Vyznačuje sa predovšetkým tradičnými večernými rodinnými stretnutiami, ktoré sa zvyknú nazývať ako „Sviata Vecheria“ (Svätá večera). Celková slávnosť sa začína, keď sa na oblohe objaví prvá hviezda, hoci prípravy sa začínajú už na úsvite. Na portáli whychristmas.com sa uvádza, že ľudia nemôžu jesť až do objavenia prvej hviezdy, preto sa často vyberú von a snažia sa nájsť hviezdu na oblohe. Hviezda predstavuje cestu mudrcov za Ježišom a to, že sa Ježiš narodil.

Na stole sa podáva presne 12 jedál, ktoré symbolizujú 12 apoštolov. Ako hlavné jedlo sa podáva kutia, čo je varená pšenica zmiešaná s makom a medom. Jedlá neobsahujú mäso, vajcia ani mlieko. Podávať sa môžu huby, kyslá kapusta, červený boršč, pirohy známe ako varenyky.

Dekorácie a symboly

Hlavnou výzdobou domu je diduch, zväzok pšeničných stoniek. Symbolizuje duchov predkov a verí sa, že práve počas týchto sviatočných dní sa predkovia vracajú, aby strávili čas so svojimi rodinami. Aj to je dôvod, prečo by sa na stole malo nechávať nejaké jedlo, ktoré slúžilo na pohostenie zosnulých príbuzných.

Oslavy sa začínajú po jedle doma. Ľudia si radi zaspievajú koledy. Niektorí si ich spievajú doma pri stole, iní sa púšťajú do ulíc. Počas spevu mávajú niekedy na tyčiach pestrofarebné hviezdy. Často si chlapci aj dievčatá pripravujú špeciálne piesne a verše, chodievajú od domu k domu a zabávajú svoju komunitu, za čo dostávajú sladké darčeky. Verí sa tiež, že čím viac koledníkov príde do domu, tým viac šťastia a bohatstva prinesie rodine nasledujúci rok.

Nasledujúce ráno ľudia začínajú pozdravom: „Narodil sa Kristus!“, na čo sa odpovie: „Chváľme ho!“ Ľudia v tento deň chodievajú do kostola na vianočnú modlitbu, neskôr sa stretávajú v kruhu rodiny. Na rozdiel od Štedrého dňa sa na druhý deň už nemusia obmedzovať na pôstne jedlo.

Bábkové divadlo a karneval

Tradíciou je aj prenosné bábkové divadlo. Predstavenia si pripravujú deti a často predstavujú betlehem či iné tajomné hry. Nazýva sa to ako „Vertep“ a základným atribútom je vianočná hviezda, ktorá sa považuje za symbol radosti.

Okrem bábkového divadla sviatky kompletizuje aj karneval Malanka. Je to tradičná ukrajinská oslava „starého nového roka“. Súčasťou sú extravagantné sprievody a bláznivé kostýmy. Nachádza sa tu veľa jedla a pitia, ľudia sa prechádzajú v množstve kostýmov a slávnosť sprevádzajú aj žarty. Tieto oslavy zvykli vždy spojiť celú komunitu.

Deň Ježišovho krstu

Sviatočné obdobie sa na Ukrajine končí 19. januára, v deň, keď bol pokrstený Ježiš. Ľudia sa v celej krajine chodia kúpať. Na posvätenie vody využívajú ľadové diery na riekach. Netreba zabudnúť pripomenúť, že v tomto období býva skutočne mrazivé počasie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 15:55