Posledné chvíle by si mal stráviť so svojím miláčikomUnsplash/Maria João Correia
StoryEditor

Nenechávaj svojich psov pri posledných chvíľach samých. Sú zmätení a hľadajú svojich majiteľov, vysvetľujú veterinári

Nikola Michalkova14.12.2023., 10:00h

Strata domáceho miláčika je ťažká a mnohí sa s ňou vyrovnávajú len ťažko. Veterinári apelujú na majiteľov, aby svoje zvieratá nenechávali v posledných chvíľach samé.

Lajkuj Brainee.sk na

Je to síce prirodzený kolobeh života, no mnohí by sme si želali, aby tieto milé a láskavé stvorenie ušetril. Strata domáceho miláčika môže byť pre ľudí skutočne traumatizujúci zážitok. Mnohí nedokážu stáť pri svojich zvieratách pri ich posledných momentoch, pretože cítia obrovskú bolesť. Veterinári ale tvrdia, že by to mali urobiť. Príspevok, ktorý uverejnila na Twitteri Jessi Dietrichová, sa stal virálnym, uvádza sa na portáli Ban Tin.

„Spýtala som sa veterinára, čo je najťažšia časť jeho práce. Povedal, že keď musí zviera utratiť, 90 percent majiteľov nechce byť v miestnosti, keď mu pichá injekciu. Skutočnosť, že zvieratá zvyčajne trávia svoje posledné chvíle bezmocným hľadaním majiteľov, mi zlomila srdce,“ píše. A asi nie som jediná, komu práve tiež zovrelo hruď od ľútosti.

image

Ľudia točia svoje zvieratá na pesničku od Taylor Swift. Zvrátený TikTok trend nemým tváram poriadne ubližuje

Starajte sa o zvieratá do posledného dychu

Aj napriek tomu, že to nie je jednoduché a vyžaduje si to odhodlanie a silu, veterinárna nemocnica Hillcrest v juhoafrickom KwaZulu-Natal tiež tvrdí, že aj napriek tomu, aké náročné to bude, odporúča majiteľom, aby so svojimi zvieratami boli a starali sa o nich do samého konca. 

Nie je jednoduché priniesť domáceho miláčika veterinárovi, ktorý mu podá injekciu na humánny a bezbolestný koniec. Veterinár ale odporúča, aby majitelia svojich štvornohých miláčikov neopúšťali.

image

Zostaň pri psovi v jeho posledných momentoch

Brainee x Canva

„Odporúčam vám, aby ste s nimi zostali. Nenúťte ich, aby prešli z tohto sveta na druhý v cudzej miestnosti, ktorá sa im nepáči. Hľadajú vás, keď ich opustíte, čo je niečo, čo väčšina nechápe. Jednoducho hľadajú svojho blízkeho v každej tvári v miestnosti. Keď im nie je dobre, sú vystrašení, starí a potrebujú vašu útechu, nechápu, prečo ste ich opustili. Neustupujte z obavy, že to pre vás bude príliš ťažké,“ vyjadril sa. 

Budú pokojnejšie

Je pravda, že po mnohých rokoch je skutočne náročné rozlúčiť sa so svojím štvornohým najlepším priateľom, ale zviera nedokáže pochopiť, prečo z miestnosti odídeš. Podľa melbournskej veterinárky doktorky Lauren Bugeja môže byť eutanázia starších zvierat v ich domovoch veľmi náročná, najmä pre majiteľov. „Ľudia môžu byť príliš rozrušení na to, aby zostali v miestnosti. Zvieratá sa ale zvyčajne počas tohto obdobia cítia pokojne a mierumilovne,“ hovorí. 

image

Populárnemu plemenu psa hrozí vyhynutie. V Anglicku sa tento rok narodili len desiatky šteniatok

Doktorka si vždy nájde čas, aby sa so zvieratami porozprávala a utešila ich spolu so svojou ošetrovateľkou. Môžu totiž v posledných chvíľach pociťovať strach či úzkosť. Je dôležité si uvedomiť, že zviera, ktoré je ponechané osamote v nezvyčajnom prostredí, akým je práve veterinárna miestnosť, môže začať pociťovať obavy, pretože si nie je isté, kde sa nachádza. „Z tohto dôvodu, ak to radšej robíte na klinike, odporúčam zostať v miestnosti so zvieraťom,“ uzatvára. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 17:28