Kedysi populárnemu plemenu psa hrozí vyhynutie.Flickr/ebyolian/
StoryEditor

Populárnemu plemenu psa hrozí vyhynutie. V Anglicku sa tento rok narodili len desiatky šteniatok

Michal Čiernik22.11.2023., 14:30h

Hrubosrstý foxteriér, kedysi milovaní kráľovskými rodinami a celebritami, stráca na popularite. Registrácia šteniatok tohto plemena za posledný rok prudko klesla a tradičný poľovnícky pes sa tak dostal na zoznam ohrozených plemien.

Lajkuj Brainee.sk na

Hrubosrstý foxteriér bol jedným z najobľúbenejších plemien psov v štyridsiatych rokoch minulého storočia. Prvýkrát sa preslávil už v 20. rokoch minulého storočia ako Snowy, psí spoločník z Tintinových dobrodružstiev. Nové čísla však odhaľujú, že tento poľovnícky pes je na zozname ohrozených druhov.

Medzi najznámejších majiteľov tohto hravého plemena patrili celebrity ako Clint Eastwood, Lucille Ball či Albert Einstein. Svojho času dokonca patril medzi obľúbené plemeno kráľovskej rodiny v Eduardovskom období, kedy ho vlastnil Kráľ Edward VII.

image

Mal byť vyše 60 rokov vyhynutý. Vedcom sa podarilo znovu zachytiť extrémne vzácneho cicavca, ktorý znáša vajcia

Zatiaľ čo hrubosrstý foxteriér bol kedysi uprednostňovaný kráľovskými rodinami a Snowy bol známou postavou v komiksoch a televízii, postupom času vymizol z obrazoviek aj z domácností. „Populárna kultúra, celebrity a vplyv sociálnych médií môžu hrať veľkú úlohu v trendoch vlastníctva psov a popularite plemena,“ prezradil pre Daily Mail hovorca britského oficiálneho kinologického klubu The Kennel Club Bill Lambert.

Klesajúci trend

Registrácie dosiahli svoj vrchol v roku 1947, keď sa v Spojenom kráľovstve narodilo viac ako osem tisíc šteniatok, čím sa toto plemeno stalo jedným z najpopulárnejších. Odvtedy sa však počty registrácií len zmenšovali. 

V roku 2022 sa v Spojenom kráľovstve narodilo 359 šteniatok hrubosrstého foxteriéra. Tento rok však toto číslo kleslo o 21 percent, pričom bolo zaregistrovaných iba 281 šteniatok. 

image

Hrubosrstý foxteriér bol kedysi oporou tradičných britských honov na líšky.

Wikipedia/duspivova/

To znamená, že toto plemeno teraz pravdepodobne vstúpi do zoznamu zraniteľných pôvodných plemien pochádzajúcich z Veľkej Británie a Írska. Ide o zoznam, plemien s menej ako 300 registráciami ročne. „Žiaľ vyzerá to tak, že sa pravdepodobne pripojí k tomuto rastúcemu zoznamu,“ povedal Lambert. 

Pridá sa tak k početnému zoznamu rozkošných, no ohrozených plemien ako bradatá kólia, King Charles Spaniel, skye teriér či kučeravý retríver. „Mnohým pôvodným britským a írskym plemenám hrozí, že zmiznú z našich parkov a ulíc jednoducho preto, že ľudia nevedia, že existujú, alebo preto, že sa nepovažujú za módne,“ vysvetlil hovorca Kennel Clubu.

Víťazný poľovnícky pes

Hrubosrstý foxteriér bol kedysi oporou tradičných britských honov na líšky. Predpokladá sa, že pochádza z krížencov staroanglického teriéra, hladkosrstých teriérov z Anglicka, bulteriérov, chrtov a bíglov.

Toto jedinečné plemeno okrem skvelých poľovníckych vlastností, trikrát vyhralo aj najväčšiu medzinárodnú výstavu psov na svete Crufts. Bolo to v rokoch 1962, 1975 a 1978 – a v hre o získanie titulu bolo ďalších 12-krát, vrátane tohtoročného Crufts 2023. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:08