Nový trend na TikToku ukazuje točenie zvierat, ktoré im spôsobuje úzkosť či utrpenie.Munch.with.momo, Kelseesmith1/Tiktok
StoryEditor

Ľudia točia svoje zvieratá na pesničku od Taylor Swift. Zvrátený TikTok trend nemým tváram poriadne ubližuje

Nikola Michalkova05.09.2023., 09:00h

TikTok zobrazuje ľudí, ako svojich domácich miláčikov točia dokola. Pre ľudí je to zábava, pre zvieratá už menej.

Lajkuj Brainee.sk na

Na TikToku môžeme vidieť množstvo trendov, ktoré sa šíria ako burina a vyskakujú na nás zo všetkých strán. Zatiaľ čo niektoré sú skutočne nebezpečné, iné sú zábavné a neškodné. No aktuálne sa šíri trend, ktorý je z pohľadu ľudí roztomilý, ale v skutočnosti nie je úplne neškodný. Ani pre nás ľudí nie je príjemné, keď sa točíme dokola a začne sa nám točiť hlava, niekomu zostane nevoľno, dokonca sa môže objaviť aj úzkosť. Niekedy je nepochopiteľné, prečo si myslíme, že zvieratá sú iné a niečo takéto im vôbec nevadí. 

Točenie zvierat

Určite si na TikToku videl aspoň jedno video, v ktorom si ľudia pripevnia mobil na čelo či na krk, aby im bolo vidno ruky. S natiahnutými rukami sa následne vydajú hľadať svoje domáce zviera, aby ho vzali a začali ho točiť. Vznikne z toho na prvý pohľad neškodné a roztomilé video, ale realita je úplne iná. Na niektorých videách totiž môžeme jasne vidieť, že pre domácich miláčikov tento spôsob zábavy nie je úplne príjemný. Sledujeme ich zmätený až vystrašený výraz.

image

Dosiahli sme na dno internetu? V novom trende matky zosmiešňujú svoje deti, pre sledovanosť im rozbíjajú vajcia o hlavu

Všetko to začalo piesňou od Taylor Swift „August“. Práve do jej melódie ľudia začali točiť svoje zvieratá. A nezostalo to len pri psoch či mačkách, môžeme vidieť množstvo videí, kde sa zmätene snažia zorientovať kozy či malé prasiatka. Na prvý pohľad sa to možno zdá ako nevinný trend, ktorý nikomu neubližuje, ale pravda je taká, že zvieratám to môže spôsobiť ťažkosti, ako napríklad utrpenie, úzkosť či fyzické poškodenie. 

@kelseesmith1 Bonnie is too stunned to speak #spinchallenge #dogspinchallenge #taylorswift #animalsoftiktok #catspinning #catspinningincircle #trend #spinninganimals #vira #vital #storytimevideos ♬ original sound - Mikaela Bisson

Organizácie na ochranu zvierat trend odsúdili

Tento trend odsúdila aj charitatívna organizácia Cats Protection. „V žiadnom prípade by sa zviera nemalo úmyselne dostať do pozície, v ktorej by pociťovalo strach, úzkosť, frustráciu alebo bolesť v záujme ľudskej zábavy,“ vyjadril sa vo svojom vyhlásení Daniel Warren-Cummings, hlavný referent organizácie. Dodal, že najmä mačky dokážu byť veľmi citlivé na to, keď sa s nimi točí, píše sa na portáli Forbes.

K trendu sa vyjadrila aj Kráľovská spoločnosť pre prevenciu krutosti na zvieratách, čo je charitatívna organizácia sídliaca v Spojenom kráľovstve. Uviedli, že tento trend je „úplne nevhodný a pravdepodobne spôsobí veľkú mieru stresu pre zvieratá, ktorých sa to týka.“ Okrem toho tieto videá považuje za zneužívanie a kritizuje používateľov sociálnej siete, že sa do tohto trendu zapájajú len preto, aby získali lajky či sledovanie. Našťastie sa našiel aj používateľ, ktorý na TikToku zverejnil video, v ktorom tento trend odsúdil a povedal, že mačke môže ublížiť, keď ju niekto zdvihne a začne sa s ňou točiť. 

image

Pite čistiace prostriedky, budete zdraví, vyzývajú tiktokeri. Nájdu sa followeri, ktorí sa do výzvy zapoja

Pravdepodobne si ani samotná Taylor nemyslela, že s pesničkou rozprúdi práve tento nešťastný trend. „Taylor Swift miluje mačky, neocenila by, keby ste pri jej piesni svojej mačke ublížili,“ napísal používateľ v popise videa. 

Nesprávne zdvihnutie

Samozrejme, nie je to len o samotnom točení, čo je na celom trende nesprávne. Odborníčka na správanie mačiek Marilyn Kriegerová uviedla, že často sa v mnohých videách zdá, že majitelia svoje mačky nezdvíhajú správne. Ich zadné nohy totiž nechávajú voľne visieť, čo by sa podľa nej nemalo stávať. „Ak chcete mačku správne zdvihnúť, jedna ruka by mala podopierať jej predné nohy a druhá zadné nohy a zadnú časť,“ napísala. Okrem toho varovala, aby majitelia pri ich držaní s nimi príliš rýchlo nehýbali a nedržali ich nasilu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 21:40