Riaditeľka Miss Nikaragua Karen Celebertti a čerstvá víťazka Miss Universe Sheynnis Palacios.Instagram/Karencelebertti, Sheynnispalacios_of/
StoryEditor

Riaditeľku súťaže krásy obvinili zo štátneho prevratu. Na zvrhnutie vlády mala použiť súťažiace

Michal Čiernik06.12.2023., 12:00h

Nie, nie je to úvod do nového filmu Miss špeciálny agent. V nenápadnej krajine v Strednej Amerike, ktorá sa zmieta pod autoritárskou vládou svojho prezidenta, sa naozaj snažia nastoliť demokraciu aj takýmto spôsobom.

Lajkuj Brainee.sk na

Riaditeľ súťaže krásy, ktorý plánuje zvrhnúť prísny stredoamerický režim s niektorými z najúžasnejších, najkrajších a hlavne protivládne naladených žien v krajine, by mohol byť úžasnou zápletkou pre pokračovanie Miss špeciálny agent. Ale podľa nikaragujskej vlády ide o skutočné sprisahanie zvrhnúť autoritárskeho prezidenta Daniela Ortegu.

image

Korunku krásy v súťaži Miss získala transrodová žena. Narodila sa ako muž, porazila aj tie najkrajšie dámy

Nikaragujská polícia oznámila, že chce zatknúť Karen Celebertti, riaditeľku súťaže krásy Miss Nikaragua, za údajné zmanipulovanie súťaže s cieľom uprednostniť víťazstvo „proti Ortegovským“ kráľovnám krásy. Šokujúce oznámenie autoritárskej vlády prišlo necelé dva týždne po tom, čo nikaragujská kráľovná krásy Sheynnis Palacios vyhrala súťaž Miss Universe, čím sa krajina zviditeľnila na celom svete. Bolo to prvýkrát, čo Nikaragujčanka vyhrala túto súťaž.

Z jednej diktatúry do druhej

Nikaragujská vláda, na čele ktorej stojí 78-ročný Daniel Ortega, sa pomaly stala jedným z najizolovanejších režimov na svete. Ortega, bývalá revolučná ikona, pomohol ukončiť štyri desaťročia trvajúcu diktatúru, aby nakoniec zmenil Nikaraguu na svoj vlastný autoritársky štát. 

Jeho pokračujúce represie voči disidentom, vrátane všetkých, od aktivistov až po členov cirkvi, viedli k dlhotrvajúcim protestom v krajine. V roku 2018 vládne sily násilne potlačili povstanie, pričom bolo zabitých viac ako 300 ľudí, uvádza portál The Vice.

Keď Palacios minulý mesiac vyhrala súťaž, mal to byť svetlý moment pre krajinu. Vláda však rýchlo zakročila, keď sa fotografie novej Miss zúčastňujúcej sa na protestoch v roku 2018 rozšírili po internete. 

Palacios mala počas prehliadky na sebe aj modro-biele šaty, o ktorej mnohí verili, že je to odkaz na národnú vlajku, ktorá bola zakázaná v roku 2018. Ortega namiesto toho teraz používa červeno-čierny zástavu Sandinistov, svojej politickej strany.

Niekoľko dní po víťazstve Palaciosovej viceprezidentka a prvá dáma Rosario Murillo ostro hovorila o tom, ako priaznivci opozície využívajú jej víťazstvo. „Vidíme, ako sa teroristi nemotorne a urážlivo pokúšajú premeniť to, čo by malo byť krásnym a zaslúženým momentom hrdosti, na deštruktívne štvanie,“ povedala Murillo.

image

Rovnako škaredá ako všetko, čo robí Rusko. Víťazka súťaže krásy šokovala svojim odpudivým vzhľadom

Národná polícia vo vyhlásení obvinila riaditeľku súťaže a tvrdila, že Celebertti bola tiež zapojená do protestov v roku 2018, ktoré nazvala „teroristickou akciou neúspešného prevratu“. „(Celebertti) zostala v kontakte so zradcami a ponúkla všetky platformy a priestory, ktoré sa údajne používajú na propagáciu súťaže krásy, na organizovanie sprisahaní, ktoré sú financované zahraničnými agentmi,“ uviedla polícia vo vyhlásení.

Celebertti ešte nebola zatknutý a predpokladá sa, že je mimo Nikaraguy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 19:41