Vladimír Putin priznal, že obsadenie Československa v auguste 1968 bola chyba.Čtk/
StoryEditor

Vladimir Putin: Invázia do Československa bola chyba. O vojne na Ukrajine mlčí

iDnes.czČTK12.09.2023., 10:30h

Vladimir Putin priznal, že obsadenie Československa v auguste 1968 bola chyba sovietskej politiky. O vojne proti Ukrajine, ktorú na jeho rozkaz rozpútali ruské vojská, sa v tejto súvislosti nezmienil.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickom fóre vo Vladivostoku označil intervenciu sovietskych vojsk v Maďarsku v roku 1956 av Československu v auguste 1968 za chyby. „Táto časť sovietskej politiky bola chyba,“ odpovedal Putin na otázku, či sa ZSSR nezachoval ako koloniálna moc, keď sa rozhodol poslať tanky do Budapešti a Prahy.

Na fóre ďalej tvrdil, že Rusko sa na rozdiel od Západu ako koloniálna moc nikdy nesprávalo. Politiku zjavne namierenú proti záujmom iných krajín označil Putin za neprípustnú. Západ podľa neho robí vo svojej zahraničnej politike rovnakú chybu ako Sovietsky zväz.

Chyba, ktorá viedla k napätým vzťahom

„Už dávno sme priznali, že táto časť politiky Sovietskeho zväzu bola chybná a viedla len k napätým vzťahom,“ povedal Putin podľa serveru Lenta. Politika zameraná zjavne proti záujmom iných krajín je podľa neho neprípustná. „Na tieto hrable teraz šliapu vedúce krajiny Západu,“ vyhlásil šéf Kremľa.

ZSSR vyslal v novembri 1956 do Maďarska tanky, aby tu potlačili povstanie proti sovietskej diktatúre. V auguste 1968 Moskva nariadila inváziu do Československa. Vojská Varšavskej zmluvy na čele so sovietskou armádou tu mali za úlohu zamedziť takzvanej Pražskej jari, pokusu o demokratizáciu režimu a zavedenie „socializmu s ľudskou tvárou“.

image

Diktátor Kim dorazil vo svojom obrnenom vlaku do Ruska. S Putinom má rokovať o nových zbraniach

Ruské noviny opakovane preberajú sovietsky pohľad na udalosti z roku 1968, podľa ktorých vojská Varšavskej zmluvy zabránili pokusu Západu o štátny prevrat. Napríklad v roku 2017 počas oficiálnej návštevy vtedajšieho českého prezidenta Miloša Zemana v Rusku web ruskej armádnej televízie Zvezda zdôraznil, že Československo by malo byť Sovietskemu zväzu za rok 1968 vďačné.

Hlavná časť Putinovho vystúpenia na fóre vo Vladivostoku bola venovaná rozvoju Ďalekého východu a ekonomickým otázkam.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 14:32