Homofóbny ruský súd zakázal v krajine všetky LGBTI+ organizácie.X/Afpost/
StoryEditor

Ruský súd zakázal v krajine všetky LGBTI+ organizácie. Považuje ich za extrémistické a ich členov plánuje zatvárať

Michal Čiernik01.12.2023., 11:00h

Ruské úrady prijali drakonický postoj voči LGBTI+ ľuďom, ktorí už aj tak čelia nielen právnym sankciám, ale aj násiliu a vyhrážkam.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruský Najvyšší súd vo štvrtok uznal „medzinárodné LGBT hnutie“ za extrémistické, čím pripravil pôdu pre právne kroky proti akejkoľvek skupine obhajujúcej queer práva v Rusku.

Sudca Oleg Nefedov nariadil, aby „medzinárodné hnutie LGBT a jeho dcérske spoločnosti boli uznané za extrémistické a ich činnosť bola zakázaná na území Ruskej federácie,“ cituje agentúru AFP portál Euronews. Zákaz vstúpi do platnosti okamžite.

Tajný prípad za zatvorenými dverami

V polovici novembra ruské ministerstvo spravodlivosti vyzvalo, aby bolo "medzinárodné hnutie LGBT" označené za extrémistickú organizáciu a zakázané bez toho, aby jasne uviedlo, na ktorú konkrétnu organizáciu sa zameriava.

image

Anticenu Sexistický kix získala známa cestovka. Podaril sa jej husársky kúsok - v reklame spojila sexizmus, rasizmus a kolonializmus

Pojednávanie sa konalo bez obhajcu, keďže v Rusku neexistuje žiadna organizácia s názvom „medzinárodné hnutie LGBT“, a za zatvorenými dverami, keďže prípad bol označený ako tajný.

Namiesto pokút rovno väzenie

Akákoľvek verejná činnosť spojená s tým, čo Rusko považuje za "netradičné" sexuálne správanie, by sa teraz mohla považovať za "extrémizmus", čo je trestný čin, za ktorý hrozia vysoké tresty odňatia slobody.

Doteraz ľuďom z LGBTI+ komunity hrozili vysoké pokuty, ak sa zapojili do toho, čo úrady nazývali "propagandou", ale nie väzenie. V posledných rokoch ruskí propagandisti a politici čoraz častejšie označovali homosexuálov za "pedofilov" a tvrdili, že sú súčasťou zákerného pokusu o zničenie rusej spoločnosti.

Situácia je podľa Euronews obzvlášť zlá v kaukazskej republike Čečensko, kde najmä homosexuáli čelia väzneniu, mučeniu a vraždám zo strany polície. Mnohí z nich kvôli tomu utiekli do exilu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 07:11