Ostrovnému raju queer komunity a ekológie hrozí zánik.Youtube/Newsday
StoryEditor

Ostrovnému raju queer komunity a ekológie hrozí zánik. Ikonické územie New Yorku sa potápa do minulosti

Michal Čiernik17.11.2023., 13:00h

Obľúbený domov členov LGBTI+ komunity, bohémov a umelcov pri Long Islande v New Yorku bojuje s klimatickými zmenami. Známy ostrov trápi erózia a pomaly mizne v oceáne.

Lajkuj Brainee.sk na

Od 20. rokov 20. storočia slúžil bariérový ostrov ako útočisko pre queer ľudí všetkých spoločenských vrstiev a v priebehu desaťročí priťahoval nespočetné množstvo umelcov a bohémov. Od postavenia hotela Pines Hotel & Yacht Club v roku 1953 sa milióny queer ľudí hrnuli, aby zažili kúzlo a jedinečnú atmosféru ostrova Fire Island, či už na výlet, alebo aby tu natrvalo zapustili korene. Idylický domov miestnej LGBTI+ komunite ponúkajú najmä časti Pines a Cherry Grove.

image

Spirituálne seansy a médiá, ktoré komunikujú s mŕtvymi. Toto mestečko schované v lesoch je ako z halloweenskeho filmu

Samotný ostrov tvorí veľké centrum južných bariérových ostrovov, ktoré sa nachádzajú paralelne s Long Islandom. Od začiatku 20. storočia bol posilnený, aby pôsobil ako ochranná bariéra, pre pobrežia a obyvateľov Long Islandu. Bez tejto ochrany by sa jeden z najhustejšie obývaných pobrežných regiónov na svete mohol stať obeťou ničivých búrok a rýchlo sa otepľujúceho Atlantického oceánu.

Topiaci sa ostrov

Ničivé prírodné úkazy, pred ktorými má Fire Island chrániť neďaleké pobrežie, sa však podľa portálu The Vice stávajú osudnými pre samotný bariérový ostrov. Kedysi posvätné miesto pre návštevníkov aj majiteľov plážových domov im prakticky mizne pred očami.

Séria búrok, ktorá vyvrcholila tropickou búrkou Ophelia v septembri tohto roku, spôsobila obrovské škody a zmenšila pláž, ktorá bola kedysi široká ako futbalové ihrisko, na len pár metrov dlhé pieskovisko tesne pri hraniciach miestnych rezidencii. 

Hoci komunity na ostrove Fire Island boli do značnej miery úspešné pri odvracaní plážovej erózie, tohtoročná séria ničivých prírodných živlov ich porazila. Erózia pohlcuje zvyšok kedysi impozantných dún chrániacich ostrov pred vlnami.

image

Mesto už roky obchádzajú ničivé búrky. Obyvatelia veria, že ich chránia mimozemšťania

Táto erózia má ďalekosiahle dôsledky. Ohrozené sú miestne komunikácie a tým spojené všetky záchranné služby, ohrozené sú kanalizačné potrubia a cestovanie medzi ostrovmi sa stáva nemožným. Podujatia na pláži, ako napríklad Pines Party, ktoré každoročne prilákajú tisíce ľudí, sa presúvajú do bezpečnejších častí pláže, zatiaľ čo cestovný ruch visí na vlásku.

Nečinná vláda

Obnova pláže po búrke bola kedysi komunitným úsilím, ktoré zaplatili majitelia domov prostredníctvom zavedených miestnych daní, ktoré by pokryli piesok, oplotenie a iné prekážky budúcej erózie oceánov. V roku 2014 však komunity Fire Island podpísali kontrolu nad úsilím o doplnenie pláží federálnej vláde v rámci projektu Fire Island to Moriches Inlet Stabilization (FIMI).

Zatiaľ čo majitelia domov, pohotovostný zdravotnícky personál a pracovníci zamestnaní na Fire Island do značnej miery dúfali, že tento systém zabezpečí dlhodobé úsilie o opravu pláže, žiadosti o opravu boli brzdené výraznými oneskoreniami a opakovanými zamietnutiami na federálnej úrovni.

Teraz sú miestni obyvatelia a majitelia domov na ostrove vydaní na milosť a nemilosť otepľujúceho sa oceánu, ktorý spôsobuje búrky so zvyšujúcou sa intenzitou a frekvenciou. A aby toho nebolo málo, protokol FIMI bráni obyvateľom, aby si opravili svoje vlastné pláže v určitých kapacitách bez federálneho súhlasu.

Komunity na Fire Island budú musieť zatiaľ počkať. Na základe súčasného kola obnovy FIMI môže trvať roky, kým sa im obnovia pláže. Dôvodom je už najnovšie tretie zamietnutie pomoci od vlády.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 21:52