LGBTI+ komunitaBrainee x Canva
StoryEditor

V Rusku bude už aj dúha čiernobiela. Krajina sa chystá zakázať medzinárodné verejné hnutie LGBTI+, vraj pre extrémizmus

TASR17.11.2023., 16:20h

Ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok uviedlo, že podalo na Najvyšší súd formálnu žiadosť o zákaz "medzinárodného LGBT verejného hnutia" pre extrémizmus. Nespresnilo, či mu ide aj o zákaz konkrétnych skupín.

Lajkuj Brainee.sk na

Ide o najnovší krok v dlhotrvajúcej snahe Ruska obmedzovať komunitu LGBTI+ ľudí, ktorí majú podľa úradov „netradičnú” sexuálnu orientáciu a rodové identity.

image

Mnohých Slovákov rozdrapí, no fakty hovoria jasne. Deti v rodinách s dvomi otcami sú lepšie vychované a šťastnejšie

Ministerstvo spravodlivosti požaduje, aby Najvyšší súd označil „medzinárodné hnutie LGBT za extrémistické a zakázal jeho činnosť v Rusku.” Nálepku extrémistov použili ruské úrady aj proti množstvu organizácií na ochranu ľudských práv a opozičných skupín, čo vystavuje ich členov trestnému stíhaniu.

Rusko hovorí o extrémizme

Podľa ministerstvo „LGBT hnutie pôsobiace na území Ruskej federácie” podnecuje k „rôznym znakom a prejavom extrémizmu vrátane podnecovania k sociálnej a náboženskej nenávisti”. Uviedlo, že súdne pojednávanie je naplánované na 30. novembra.

image

LGBTI+ komunita

Twitter/gonzacarranzaa

Od začiatku invázie na Ukrajine, často vykresľovanej ako existenciálny boj proti západným liberálnym hodnotám, Rusko vystupňovalo kampaň proti LGBTQ skupinám.

„Ruské úrady opäť zabúdajú, že LGBT+ komunita sú ľudské bytosti,” povedala Dilya Gafurova, šéfka LGBTQ skupiny Sphere. Úrady „nás nechcú len vymazať z verejného priestoru: chcú nás zakázať ako sociálnu skupinu,“ dodala Gafurová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 17:12