Freddie MercuryWikimedia/carl Lender/
StoryEditor

Kým sa priznal k AIDS, prešli roky. Freddie Mercury bol najznámejšou hviezdou, ktorá ochoreniu podľahla

Michal Čiernik24.11.2023., 11:00h

Legendárny Freddie Mercury zomrel 24. novembra 1991. Okrem nesmrteľného odkazu v hudobnom priemysle pomohol ľudstvu zmeniť pohľad na zákernú chorobu, ktorej podľahol.

Lajkuj Brainee.sk na

V tento deň roku 1991 Freddie Mercury zomrel na bronchiálny zápal pľúc, komplikáciu spôsobenú AIDS. V čase svojej smrti bol Mercury najznámejšou osobou, ktorá podľahla smrteľnej chorobe.

O vplyve Mercuryho a jeho skupiny Queen sa nemusíme ani baviť. Už pol storočie patria vo svete hudby medzi elitu a ich skladby si nachádzajú nových fanúšikov aj po desiatkach rokov. Ich bývalý člen a líder Freddie Mercury však vo svete zanechal ešte širšiu stopu.

Odsudzovaná choroba

V čase, keď boli médiá nemilosrdne kruté voči gayom trpiacim pandémiou HIV/AIDS, práve Mercuryho smrť znamenala posun vo vnímaní tejto choroby.

image

Si zvedavý, ako by dnes vyzerala princezná Diana alebo Freddie Mercury? Umelec pomocou umelej inteligencie oživil hviezdy

U Mercuryho sa po prvýkrát prejavili príznaky AIDS v roku 1982, ale oficiálne bol diagnostikovaný až v roku 1987. Počas štyroch rokov po diagnostikovaní sa jeho zdravotný stav postupne zhoršoval, až bol prinútený prestať vystupovať s Queen. Jeho posledný verejný koncert bol na udeľovaní Brit Awards v roku 1990 a jeho posledné vystúpenie v hudobnom videu bolo pri natáčaní piesne „These Are the Days of Our Lives“ v máji 1991.Po júni 1991 sa Mercury vrátil do svojho domu v Kensingtone, kde zostal až do svojej smrti 24. novembra.

O jeho sexualite sa počas celého jeho života bežne vyskytovali mediálne špekulácie. Nikdy však nič nepotvrdil ani nevyvrátil. Ako sa jeho zdravotný stav zhoršoval, množili sa aj klebety v tlači.

Vyhlásenie deň pred smrťou

Počas svojho života sa Mercury nikdy verejne nerozprával so svojej sexualite ani o svojej diagnóze. To trvalo až do 22. novembra, keď sa rozhodol ísť s pravdou von.

„Na základe obrovských dohadov v tlači za posledné dva týždne by som chcel potvrdiť, že som bol HIV pozitívny a mám AIDS. Cítil som, že je správne, aby boli tieto informácie doteraz súkromné, aby som chránil súkromie ľudí okolo mňa. Teraz však nastal čas, aby moji priatelia a fanúšikovia na celom svete poznali pravdu a dúfam, že sa všetci pridajú ku mne, mojim lekárom a všetkým, ktorí na celom svete bojujú proti tejto hroznej chorobe. Moje súkromie bolo pre mňa vždy veľmi výnimočné a som povestný nedostatkom rozhovorov. Prosím, pochopte, že v takomto duchu budem ďalej pokračovať,“ prezradil vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené 23. novembra, deň pred jeho smrťou.

image

Jeho posledný verejný koncert bol na udeľovaní Brit Awards v roku 1990.

X/heavymetal_999/

Mercuryho smrť bola zlomovým momentom v tom, ako Británia a celý svet videli túto zákernú chorobu. Po jeho smrti viaceré média rétoriku voči AIDS a LGBTI+ komunite otočili a ponúkli spoločnosti iný uhol pohľadu.

Pamätný koncert

20. apríla 1992 hrali zvyšní členovia Queen The Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness na londýnskom štadióne Wembley. Česť prišli vzdať 72-ľudí, ktorí si užili nabitú show s legendami ako Elton John, David Bowie, George Michael, Robert Plant z Led Zeppelin, Roger Daltrey z The Who, Annie Lennox a mnohí ďalší.

Koncert bol vysielaný po celom svete a prijmi z neho kapela využila ako prvý dar pre Mercury Phoenix Trust, charitatívnu organizáciu, ktorá celosvetovo bojuje proti HIV/AIDS. Od tohto momentu je aktívna až do dnes.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 01:24