Chlapec sa stal hrdinom Ukrajiny. Hračkárskym dronom pomohol armáde zastaviť Rusov.Facebook/Phuc Hoang/TASR/AP
StoryEditor

Chlapec sa stal hrdinom Ukrajiny. Hračkárskym dronom pomohol armáde zastaviť Rusov

kov09.06.2022., 12:00h

Andrij opisuje moment, kedy zbadal ruský konvoj, ako „veľmi strašidelný“, avšak tínedžer bol rozhodnutý zabrániť Rusom obsadiť jeho mesto.

Lajkuj Brainee.sk na

Pätnásťročný Ukrajinec Andrij Pokrasa bol vyhlásený za národného hrdinu, pretože pomocou svojho hračkárskeho dronu pomohol zastaviť postup ruského vojska na Kyjev. Odvážny chlapec najprv zalarmoval armádu, vďaka svojmu zariadeniu si totiž všimol, že ruské tanky smerujú do mesta.

Sily civilnej obrany ho následne prizvali na pomoc, pretože ako jeden z mála miestnych obyvateľov má skúsenosti s ovládaním dronu, a vedel určiť aj GPS súradnice konvoja, píše web The Independent

Tínedžer hrdinom Ukrajiny

„Bol jediný, kto mal skúsenosti s bezpilotnými lietadlami v tomto regióne, je to skutočný hrdina, hrdina Ukrajiny," hovorí Jurij Kasjanov, veliteľ oddielu bezpilotného prieskumu ozbrojených síl.

Pätnásťročný skateboardista v sprievode svojho otca odišiel na neďaleké pole, kde vzlietol s dronom do vzduchu. Tínedžer uviedol, že ho oslovila armáda s tým, aby pomohol získať presné súradnice GPS blížiaceho sa ruského konvoja.

image

Andrij Pokrasa.

Twitter/Anton Gerashchenko

„Poskytli nám informácie o približnom umiestnení ruskej kolóny. Naším cieľom bolo nájsť presné súradnice a poskytnúť súradnice vojakom,“ objasňuje chlapec pre Global News.

image

Proti vojne vystúpili už aj ruskí vojenskí blogeri. Sledujú ich státisíce Rusov, kritizujú Kremeľ

„Dal som im súradnice a fotografie a potom sa zamerali na miesto," hovorí tínedžer. „Tiež som pomohol korigovať (Ukrajincov), kde by mali ostreľovať delostrelectvo." 

Chlapcova misia bola úspešná, pretože sa mu podarilo zachytiť svetlá konvoja ruských vojenských vozidiel. „Bola to jedna z najväčších kolón pohybujúcich sa na ceste do Žitomyru a podarilo sa nám ju nájsť, pretože jeden z nákladiakov mal dlhodobo zapnuté svetlá."

Andrij opísuje moment, kedy zbadal konvoj, ako „veľmi strašidelný“, avšak tínedžer bol rozhodnutý zabrániť Rusom obsadiť jeho mesto. 

https://www.youtube.com/watch?v=AOHkJbjmZRU

Informácie, ktoré chlapec získal, boli následne cez sociálne siete odoslané územnej vojenskej správe, ktorá napokon zastavila približujúcich sa Rusov pri Berezivke, približne 40 km západne od Kyjeva. Mladému skateboardistovi sa vďaka jeho hračkárskemu dronu, tak doslova podaril husársky kúsok.

Drony sú vo vojne revolúciou

Taras Troiak, predseda federácie vlastníkov dronov na Ukrajine, pre Global News povedal, že voľne predajné drony sa stali vo vojne aboslútne revolučnou vecou, pretože stovky civilistov vďaka nim môžu dokumentovať všetko od pohybu ruských jednotiek až po dôkazy o vojnových zločinoch. 

„Keby sme nemali takých operátorov a drony, ktoré pomáhajú ukrajinskej armáde, myslím si, že Kyjev by už bol obsadený ruskými silami," uzatvára Troiak.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 23:08