Potkany zamorujú svet.X/bad_ai_, Profimedia.cz/
StoryEditor

VIDEO Potkany zamorujú svet. Tisíce mŕtvych a živých hlodavcov zaplavili austrálske pobrežie

iDnes.czČTK24.11.2023., 14:00h

Pláže austrálskeho Queenslandu sú plno potkanov. Miestnym obyvateľom pôsobia značné starosti. Štát sa so zamorením hlodavcami trápi už niekoľko mesiacov. Niektorí odborníci sa obávajú, že to najhoršie ešte len príde.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa odborníkov, ktorí citujú miestne médiá, boli tento rok ideálne podmienky na rozmnožovanie miestneho druhu potkana s latinským názvom Rattus villosissimus. Kombinácia vlhkého počasia a bohatej úrody rapídne zvýšila ich počet. Rozrastajúca populácia je však nútená vydávať sa bližšie k pobrežiu, kde hľadá ďalšiu potravu, to je však pre mnohé z nich osudné.

image

Zamorenie hlodavcami využili vo svoj prospech. V New Yorku sa rozbieha potkania turistika

„Tie krysy sú úplne všade,“ povedal agentúre AFP Derek Lord z mesta Normanton. „Prenajímam autá a ony jedno z nich doslova cez noc rozobrali, vyťahali všetky káble z motorového priestoru,“ dodal.

@couriermail WARNING: Gross ⚠️ Residents are horrified by a plague of rats that has descended on a usually picturesque Queensland town, leaving a foul smell as they die and decay on the beaches 🤮 #ratplague #rats #qld #straya #australia #queensland ♬ original sound - couriermail

Krysy tiež počas niekoľkých posledných týždňov zamorili susedné mesto Karumba a niektorí obyvatelia sa obávajú, že to bude mať negatívny vplyv na turistický ruch v tejto oblasti. Karumba je známa ako raj milovníkov rybárčenia a pozorovania vtákov.

Situácia sa ešte zhorší

Nárast populácie potkanov bol spôsobený kombináciou ideálnych vlhkých poveternostných podmienok. Keďže sa v Queenslande očakáva viac vlhkého počasia, niektorí ľudia veria, že to najhoršie ešte len príde.

Profesor Peter Banks, odborník na hlodavce z University of Sydney, pre The Guardian povedal, že tento druh potkana je z často prezývaný „morový potkan“. „Nazývajú ho morová krysa, pretože má veľmi vysokú mieru rozmnožovania,“ prezradil.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:06