Paríž prehráva boj s potkanmi.Twitter/birdcontrol1/
StoryEditor

Paríž prehráva boj s hlodavcami. Namiesto likvidácie potkanov veľkých ako mačky zisťujú, akoby sa s nimi dalo žiť

Michal Čiernik12.06.2023., 14:00h

Obľúbená dovolenková destinácia mení stratégiu v dlhotrvajúcej vojne s potkanmi. Snaží sa bojovať proti predsudkom, ktoré tieto hlodavce získali a zistiť, či a ako môžu ľudia s nimi spolunažívať.

Lajkuj Brainee.sk na

V Paríži sa stal z potkanov zdravotný aj politický problém. Mesto teda zostavuje komisiu, ktorá má preskúmať, ako túto situáciu riešiť. Jednou z alternatív pritom má byť možnosť vzájomnej akceptácie medzi obyvateľmi a potkanmi a ich spolunažívanie.

Úsilie, vhodne nazvané Project Armageddon, je zamerané na riadenie mestskej populácie potkanov a zároveň sa snaží bojovať proti predsudkom, ktoré tieto hlodavce získali, uvádza CNN.

Spolunažívanie s potkanmi 

Starostka Paríža Anne Hidalgová vytvára výbor, ktorý má skúmať, do akej miery môžu ľudia a hlodavce spolu žiť spolu. Uviedla vo štvrtok počas zasadnutia mestskej rady jej zástupkyňa Anne Souyris. Vysvetlila, že to čo sa skúmalo, bolo, do akej miery môžu ľudia a potkany žiť spolu spôsobom, ktorý je „najefektívnejší a zároveň zabezpečuje, že to nie je pre Parížanov neznesiteľné“.

Organizácia za práva zvierat Paris Animaux Zoopolis privítala krok mesta. „Potkany sú prítomné v Paríži, rovnako ako vo všetkých veľkých francúzskych mestách, takže otázka spolunažívania je právom na mieste,“ uvádza sa vo vyhlásení skupiny. „Keď v PAZ hovoríme o „pokojnom spolužití“ s potkanmi, nemyslíme tým bývanie s nimi v našich domoch a bytoch, ale zabezpečenie toho, aby tieto zvieratá netrpeli a aby nás nerušili,“ doplnila organizácia.

Globálny problém veľkomiest

Paríž, podobne ako Lomdýn a mnoho ďalších veľkých miest, zaznamenal v posledných rokoch nárast problémov s potkanmi. Od pandémie COVID-19 obyvatelia Londýna sledovali, ako sa krysy v hordách rútia do ulíc. V Paríži sa problém zhoršil po celoštátnych štrajkoch proti zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku v krajine, ktoré viedli k hromadeniu odpadu na uliciach.

image

Armáda superpotkanov terorizuje Britániu. Hlodavce sú odolné voči jedom a veľké ako mačky, čo krajine hrozí?

V jednom momente začali parížski deratizátori hádzať mŕtve hlodavce na radnicu, aby demonštrovali dôležitosť svojich úloh, informoval vtedy denník Independent.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 20:26