V New Yorku sa rozbieha potkania turistika. Twitter/newslink7com/
StoryEditor

Zamorenie hlodavcami využili vo svoj prospech. V New Yorku sa rozbieha potkania turistika

Michal Čiernik07.09.2023., 13:00h

New York nikdy nemal núdzu o atrakcie, no tá posledná na zozname je naozaj netradičná.

Lajkuj Brainee.sk na

Empire State Building, Socha slobody, Central park, Times Square a najnovšie aj horda potkanov. Najnovším trendom vo Veľkom jablku je potkania turistika.

Je to možno prekvapujúce, ale návštevníci New Yorku požadujú stále viac atrakcií s potkanmi. Niektorí sprievodcovia mesta preto začali pridávať zastávky na notoricky zamorených miestach, informoval tento týždeň New York Post.

Jedným z nich je Luke Miller, majiteľ Real New York Tours, ten pridáva turistom zastávku v Columbus Parku neďaleko Čínskej štvrte. „Sú ako nové celebrity v New Yorku,“ povedal.

Potkan ako maskot New Yorku

Kenny Bollwerk spojil prehliadky potkaními zákutiami z TikTokom. Mapuje nočné trasy potkanov v blízkosti Rockefellerovho centra a v štvrtiach Flushing,Sunnyside a Queens. Jeho živé vysielania zo zamorených miest si pozerajú desiatky tisíc divákov. „Potkany sú ako maskot New Yorku,“ povedal Bollwerk. „Ľudia to chcú vidieť na vlastné oči,“ prezradil.

@nyc_kb Shout out to WGN Chicago for talking about “Rat Tok” on the news today. It’s funny how this story has evolved from helping small businesses to “Rat Tours.” #nycrattours #rattok #rattour ♬ original sound - nyc_kb

Aaron Lidwell a jeho manželka Christine sa spojili s Bollwerkom s nádejou, že uvidia hordy potkanov. Pár sprevádzal Bollwerk na stavenisko, kde spod preglejky na stavenisku vykúkali potkanie chvosty. „Je to jedna z vecí, ktoré jednoducho musíte vidieť,“ povedal Lidwell pre The Post.

@nyc_kb Let me know all the exact locations of rat problems around Flushing, Queens. Or if there are other areas around NYC, we would love to help try and get rid of them. #nycrats #ratsinnewyork #infinityshields ♬ Panda - Desiigner

Bollwerk, ktorý nemá rád potkany, povedal, že jeho zámerom bolo podnietiť mesto, aby prišlo a zbavilo sa hlodavcov. Požiadal ľudí, aby sa sťažovali na mestskú linku 311 , kde sa jednotlivci môžu sťažovať na zamorenie potkanmi, a fungovalo to. „Za jednu noc sme na tomto mieste mali asi 100 sťažností. Nakoniec mesto prišlo a na stavenisku sa zbavilo potkanov,“ prezradil tiktoker.

Vojna proti hlodavcom

V boji mesta proti potkanom sa však objavujú náznaky nádeje. Po niekoľkomesačnom úsilí New York v apríli tohto roku konečne vymenoval svoju prvú mestskú potkaniarku. Kathleen Corradiová bola poverená úlohou dostať sa na kobylku "verejnému nepriateľovi číslo jeden", uviedol starosta Eric Adams. Od jej nástupu sa hlásené výskyty potkanov v júni znížili o 15 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

image

Armáda superpotkanov terorizuje Britániu. Hlodavce sú odolné voči jedom a veľké ako mačky, čo krajine hrozí?

Mesto zriadilo v oblastiach s veľkým výskytom potkanov "zóny na zmiernenie ich výskytu", v ktorých úradníci identifikujú oblasti s veľkou populáciou potkanov a vyzbrojení jedom proti nim rázne zasahujú. Okrem toho pokutujú podniky alebo majiteľov nehnuteľností, ktorí by mohli potkany podporovať hromadením odpadkov.

Zaviedli sa aj nové pravidlá, ktoré reštaurácie nútia, aby odpad z jedla dávali do skutočných kontajnerov, a nie do tradičných newyorských vriec na odpadky na uliciach. „New York bol známy pre naše zlé ulice, ale odteraz budeme známi pre naše čisté ulice,“ povedal starosta Adams.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 17:18