Armáda super potkanov terorizuje Britániu.Twitter/tonyphi22783361, Sov_scot/
StoryEditor

Armáda superpotkanov terorizuje Britániu. Hlodavce sú odolné voči jedom a veľké ako mačky, čo krajine hrozí?

Michal Čiernik16.05.2023., 10:00h

Stále väčšie plytvanie potravinami, hromadenie odpadu a klesajúca účinnosť jedov spôsobuje v Spojenom kráľovstve obrovský problém s hlodavcami.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa expertov na škodcov sa problém s potkanmi začal počas pandémie covidu. Lockdown, počas ktorého sa zväčšilo množstvo potravinového odpadu, využili tieto hlodavce vo svoj prospech. Rovnako tak aj priestory zavretých podnikov a prázdnych budov, v ktorých si urobili hniezda.

Mark Moseley, riaditeľ spoločnsoti PestGone Environmental, ktorá má na starosti hubenie škodcov v Londýne povedal, že problém s potkanmi v hlavnom meste, môže byť taký zlý ako v New Yorku. „Hlavným faktorom je, že sa stávajú odolnými voči jedom, ktorý vypúšťame,“ povedal pre MailOnline. „Vytvorenie nového produktu stojí medzi 70 až 80 miliónmi libier a proces by trval až desať rokov. Nie je to niečo, čo sa dá vyrobiť u niekoho v garáži,“ dodal.

Potkany veľké ako mačky

Ne je problém len s ich počtom ale aj z veľkosťou. „Potkany nielenže rastú v počte, ale sú aj tučnejšie,“ vysvetľuje Moseley. Ako dôvod udáva stále mastnejšie jedlá, ktoré konzumujeme. „Potkany, ktoré chytáme do pascí, sú veľké ako malé mačky. Niektoré majú aj 90 centimetrov, polovicu z toho tvorí telo druhú chvost,“ opisuje.

@triumphpestcontrol Do you keep getting Rats that keep coming back, then watch this. This is the initial stages of solving a long term rat problem in an attic space. The rat problem has been ongoing for a couple of years the homeowners have had rats in the attic and can not get rid of them. They have had other companies out but none have found out where they could be getting in. We will be investigating the outside of property as well as the sewer drains. We will do a part 2 for you. How to get rid of rat in the attic, Do you think you have rats in the attic, Are you hearing noises in the attic, How to get rid of rats #triumphpestcontrol #pestcontrol #pestcontrolservice #pestcontrolcardiff #pestcontrolbridgend #pestcontrolporthcawl #pestcontrolswansea #pestcontrolnewport #howtogetridofratsinthegarden ♬ original sound - Triumphpestcontrol

Podľa odhadov vrástla populácia potkanov v Spojenom kráľovstve v posledných rokoch o takmer 25 percent na približne 150 miliónov, Len v priebehu tohto roka zaznamenali už 6,4-percentný nárast počtu týchto škodcov.

Kradnú jedlo a ničia fasády

Jedna majiteľka domu povedala, že problém s potkanmi v jej dome sa natoľko zhoršil, že škodcovia v noci kradnú celé banány z misky s ovocím. „Prvýkrát som si všimla, že máme problém, keď z misky začalo miznúť ovocie,“ prezradila pre DailyMail.

„Moji susedia a ja sme mali skutočné problémy s potkanmi od lockdownu, keď boli reštaurácie zatvorené a susedné budovy zostali prázdne,“ prezradil majiteľ domu zo St Ives v Cornwalle. „Cez povalu sa dostali do stien, kde úplne zničili izoláciu. Susede sa dokonca dostali do hlavnej časti domu a v noci pobehovali po jej posteli - bola nútená sa odsťahovať,“ hovorí nahnevaný majiteľ.

image

Potkany zachraňujú životy. Používajú na to podomácky vyrobené batohy

Mnohí veria, že problém sa zhoršuje aj menej častým zberom odpadkov, pričom niektorí obyvatelia musia na smetiarov čakať celé týždne. Príkladom je oneskorený zber odpadu v Leedse, kedy sa mesto muselo ospravedlniť. Obyvatelia mesta však kvôli hromadeniu smetí zaznamenali častejší výskyt potkanov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:39