Mužstvo TJ Sokol ÚpohlavyFacebook/TJ Sokol Úpohlavy, Náš Fotbal
StoryEditor

Bizár v českej IV. lige: Celý tím dostal naraz žltú kartu. Dedina Úpohlavy zrejme dosiahla svetový rekord

iDnes.czPetr Bílek06.11.2023., 15:00h

Rarita v „pralesnej“ lige. Všetci futbalisti TJ Sokol Úpohlavy, od brankárskej jednotky po posledného náhradníka, schytali vo víkendovom zápase na ihrisku Libochovan naraz žltú kartu. Zmätený rozhodca ju zapísal šestnásťkrát!

Lajkuj Brainee.sk na

„Naši hráči možno získali na udivenie všetkých prítomných svetový rekord,“ uviedol klub na svojom Facebooku. Išlo o srandu. Mužstvo, ktoré je vo IV. triede Litoměřicka predposledné, ukázalo zmysel pre humor. A tiež, že futbal je hlavne zábava. Keď cez prestávku prehrávalo 0:5, vymyslelo bizarný plán, píše Petr Bílek z portálu iDnes.

„Hrozne dlho sme nedali gól. Dohovorili sme sa, že keď ho výnimočne strelíme, oslávime ho netradične. Všetci si vyzlečieme dresy. U nás sú všetci hráči slušní, žiadne karty nedostávajú, takže sme vedeli, že po jednej žltej sa nič nedeje,“ vysvetlil Jiří Lasch, štyridsaťpäťročný predseda klubu, ktorý nastúpil v základnej zostave.

image

Veľké odhalenie a ťahanie ľudí za nos. Nástup cvalíka do futbalovej zostavy za polmiliónový dar bol podvod

Akcia Striptíz

Všetci hráči do jedného súhlasili. A keď v 82. minúte znižoval Martin Blížil na 1:6, celý tím spustil akciu Striptíz. Aj gólman alebo náhradníci. Pre hlavného arbitra Davida Mojžiša to bolo božie dopustenie.

„Rozhodca nevedel, čo má robiť, pretože nikto nemal na sebe dres, nemohol napísať čísla,“ líčil Lasch. „Ja om za ním prišiel a povedal mu, že sme sa takto dohodli, že všetci by mali dostať žltú kartu. Nešiel za každým jednotlivo, to by bolo trápne, jednoducho to po zápase napísal do zápisnice a splnil si svoju povinnosť.“

Náhradníci na lavičke si svoje trikoty môžu vyzliekať beztrestne, ale mužstvo prišlo na spôsob, ako zožltnúť unisono. „​Aby to bolo kolektívne, vstúpili na hraciu plochu,“ poznamenal predseda. „Potom už sme si museli len dávať pozor, aby nikto nedostal ďalšiu kartu a nebol vylúčený.“

image

Mužstvo TJ Sokol Úpohlavy

Facebook/TJ Sokol Úpohlavy

Hit internetu

Podarilo sa. A rozjarený tím ešte eufóriu využil, Miroslav Bartoš korigoval na konečných 2:6. Úpohlavy, klub so siluetou zrúcaniny hradu Házmburg v logu, pritom predtým štyri zápasy v rade neskóroval. Z ich výstupu boli paf tiež diváci, ktorých sa zišlo na tri desiatky.

„Libochovany nakoniec fandili Úpohlavom. Jeden domáci fanúšik z toho bol úplne hotový a chcel od nás dokonca kúpiť dres. My mu ho nepredali. Máme totiž staršie ligové od Teplíc, ktoré nám ich darovali. A vážime si ich.“

Žltá smršť zo sobotňajšej jesennej derniéry Úpohlav sa ihneď stala hitom internetu a sociálnych médií. „V nedeľu sa nás veľa zišlo v krčme a preberali sme to do neskorých večerných hodín. Netušili sme, že to bude mať taký presah,“ pousmial sa Lasch.

image

Športová revolúcia. Medzi dvadsiatkou najlepších futbalistov sveta podľa EA je sedem žien, dve predbehli aj Messiho

Záznam neexistuje

Jeho tím pôsobí v súťažnej pyramíde českého futbalu na najnižšom poschodí. V tabuľke je druhý od konca s jedinou výhrou z desiatich kôl, deväťkrát rupol, skóre má 11:49. Posledné Třeboutice​, ktorým svietia na konte iba tri body, ešte čaká jeden zápas.

„Aj predsedovi okresného zväzu som sa vyjadroval v zmysle, že dokážeme ťahať za jeden povraz, hoci z opačného konca, keď sa nedarí. Vieme si z toho urobiť srandu. Stále sme kolektívne spolu, čo je najdôležitejšie. Som rád, že ešte môžeme zájsť poločne na pivo a sociálne žiť spolu. Dnes je každý na Facebooku, Instagrame a nikto poriadne nikam nechodí.“

Žiadne videozáznamy alebo fotografie z bizarnej oslavy gólu vraj neexistujú. „Bolo to také bezprostredné, že nikomu nenapadlo natáčať alebo fotiť. Naša dedina má 259 obyvateľov, sme bez žiakov alebo dorastu. Som rád, že u nás futbal takto držíme,“ teší predsedu klubu, ktorý by sa pokojne mohol uchádzať o zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:02