Martin Podhajský, ktorý má nastúpiť za futbalové Ústí nad Labem v ČFL, hoci futbal inak nehrá.FK Viagem Ústí Nad Labem
StoryEditor

Veľké odhalenie a ťahanie ľudí za nos. Nástup cvalíka do futbalovej zostavy za polmiliónový dar bol podvod

iDnes.cz18.09.2023., 14:00h

Martin Podhajský existuje, ale že by jeho otec štedro zaplatil za miesto v zostave treťoligového Viagemu Ústí nad Labem, to nie. Príbehom, ktorý vzbudil rozruch v celom futbalovom svete, chcel nový vlastník klubu upozorniť na praktiky protekcionizmu v českom športe. Založil nadáciu Vykop sa, ktorá má okrem iného bojovať proti tomuto nešváru.

Lajkuj Brainee.sk na

„Náš príbeh je postavený na reálnom základe, len smiešne podaný,“ uviedol Matěj Svojše, obchodný riaditeľ Viagemu. Klub informoval, že Podhajský, ktorý hral futbal len na počítači, na jar nastúpi za ústecký tím, píšu Petr Bílek a Ondřej Bičiště z portálu iDnes.

Za polmiliónový sponzorský príspevok mu mal miesto v zostave kúpiť jeho otec a vedenie klubu plánovalo, že ho na ihrisko pustí za rozhodnutého stavu na desať minút. „Pol milióna na zemi neleží,“ opakoval prezident klubu Přemysl Kubáň.

image

Martin má nadváhu a futbal hral len na počítači. Šéf českého klubu prijal dar pol milióna, aby ho nechal nastúpiť v zápase

Bizár sa šíril internetom

Príbeh sa rozletel do sveta a Podhajského - študenta práv a zamestnanca Viagemu - bombardovali ľudia aj futbaloví agenti kopou správ. Hoci ho klub skutočne zaregistroval na Futbalovej asociácii Českej republiky, bolo neudržateľné, aby to klub dotiahol do konca bez toho, aby sa prevalil skutočný zmysel jeho bizarnej akcie.

Blížiace sa odhalenie naznačoval už piatkový rozhovor ústeckého manažéra Vasila Knora pre klubovú televíziu po víťazstve 1:0 v Českej Lípe. Otec Martina Podhajského mal vraj k pol miliónu prihodiť ďalšie peniaze, aby jeho syn dostal najlepšie miesto v autobuse. „Otec vyšponoval cenu ešte o 30-tisíc, Martin bude sedieť v autobuse s trénerom, kde dostane vešteré taktické rady k zápasu,“ cukali kútiky Knorovi.

image

Martin Podhajský, ktorý má nastúpiť za futbalové Ústí nad Labem v ČFL, hoci futbal inak nehrá.

FK Viagem Ústí Nad Labem

„Chceli sme upozorniť na všeobecný problém, ktorý je nielen vo futbale, ale celkovo v športe, čo sa týka protekcie a bohatých oteckov. My sme sa s tým za dva mesiace pôsobenia v klube stretli niekoľkokrát, že za miesto v základnej zostave dostaneme nové dresy, vybavenie, a toto bol náš spôsob, ako sme na to chceli upozorniť,“ ozrejmil pre televíziu Nova viceprezident a riaditeľ klubu Martin Prokeš.

Deje sa to bežne

Svojše pre MF DNES prikývol: „Bohužiaľ vo futbale sa to bežne deje. Išlo to do absurdnej miery. Jedna ponuka bola dosť výrazná a my me ju odmietli. Niekto fakt ponúkal peniaze, že jeho syn bude hrať. Kvalitatívne nezodpovedal, takže pán Kubáň ho s tým poslal niekam. Teraz pôsobí v inom klube. Meno radšej nebudem hovoriť, ale naši hráči vedia, na koho to je paródia. A smejú sa tomu tiež.“

image

Influencerka zarába peniaze bizarným spôsobom. S mužmi sleduje futbal namiesto ich partneriek

Na tomto základe vymyslel nový vlastník ústeckého futbalu príbeh o cvalíkovi, ktorý sa dostane do tímu plného bývalých ligových harcovníkov. „My sme sa tými ponukami najskôr bavili, potom sme si hovorili, prečo o tom neurobiť story. Takže to bolo jedna ku jednej k reálnemu príbehu, akurát oveľa viac vyhnané do extrému. A tak sme obsadili do hlavnej úlohy chlapca, čo nikdy nehral futbal,“ priblížil Svojša.

Nadácia Viagemu s názvom Vykopej se​ má pomáhať deťom z chudobnejších pomerov, aby mali rovnaké šance presadiť sa. „Budeme ich podporovať ako bohatý otec,“ povedal Svojša. „Reálne ich chceme vytiahnuť z ulice alebo z geta,“ prezradil Kubáň.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:57