Strelná zbraňUnsplash/Tom Def
StoryEditor

Tieto veci sú v Spojených štátoch zakázané. Zbrane by si však v zozname hľadal márne

Miroslav Kamody04.11.2023., 10:00h

Spojené štáty majú čoraz väčší problém s masovými streľbami. Na zákaz zbraní si, na rozdiel od vecí nižšie, nedovolí v krajine siahnuť nikto.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa BBC až približne 40-tisíc úmrtí ročne v Spojených štátoch zahŕňa strelné zbrane, čo je číslo vrátane samovrážd. Pre lepšiu predstavu sme si pre teba na záver článku prichystali výberovú chronológiu najtragickejších prípadov streľby v tejto krajine za rok 2023.

image

Polícia po rokoch obvinila podozrivého z vraždy slávneho rapera Tupaca. Šesťdesiatročný Davis je posledný žijúci podozrivý

Napriek tomu sú americké zákony o zbraniach v porovnaní s inými krajinami dosť uvoľnené. Je to o to nezvyčajnejšie, pretože Spojené štáty nemajú problém zakázať množstvo iných vecí, ktoré sa nám aspoň zdajú oveľa menej škodlivé ako zbrane. Tak napríklad:

Trúbenie na klaksón pred obchodom so sendvičmi

V 200-tisícovom meste Little Rock v štáte Arkansas je po 21. hodine nezákonné trúbiť na klaksón pred obchodmi so sendvičmi. Aby sme boli presní, platí to aj pre akékoľvek miesto, kde sa podávajú studené nápoje. Ak sa tu niekedy ocitneš, mysli na to, inak dopadneš zle.

image

Sendvič

Unsplash/Eiliv Aceron

Sexuálne hračky

V Sandy Springs v štáte Georgia zákon vyhlasuje, že „akékoľvek zariadenie navrhnuté alebo predávané ako užitočné predovšetkým na stimuláciu ľudských pohlavných orgánov je obscénny materiál“ a je zakázané.

V roku 2016 sa uskutočnil pokus odvolať sa proti zákazu, no neúspešne. Len dodáme, že v štáte Georgia potrebuješ licenciu na nosenie zbrane, ale ktokoľvek starší ako 21 rokov ju môže mať vo svojom dome.

Hračkárske pištole

V štáte Kansas si neplnoletí nesmú kupovať hračkárske zbrane. Je jedno, či bude na „guličky” alebo vodná. Dovolený nie je žiadny druh. Mimochodom, tento štát minulý rok schválil zníženie zákonného veku na nosenie strelnej zbrane z 21 na 18 rokov.

Syr Brie

V roku 2004 dospela vláda Spojených štátov k zásadnému rozhodnutiu, ktoré sa pretavilo do schváleného zákona. Ten hovorí, že akýkoľvek syr mladší ako 60 dní, dovážaný alebo predávaný na území USA musí byť vyrobený s pasterizovaného mlieka. To v praxi znamená, že mnohé druhy syra vrátane obľúbeného plesňového Brie sú zakázané.

image

Príbehy slávnych jedál. Plesňový syr sme náhodou objavili v jaskyni, Nivu okrem Česka a Slovenska vôbec nikto nepozná

Vysoké opätky

V kalifornskom mestečku Carmel potrebuješ povolenie na to, aby si mohol chodiť po uliciach v opätkoch vyšších ako dva palce (približne päť centimetrov). Je milé a uspokojujúce vidieť, že v Spojených štátoch myslia na bezpečnosť ľudí.

Kaviár

V roku 2005 Spojené štáty zakázali kaviár beluga kvôli obavám, že sa vyrába neudržateľným spôsobom. V tom istom roku došlo v Amerike k najmenej štyrom masovým streľbám vrátane streľby v Tacoma Mall, pri ktorej strelec vošiel do nákupného centra a spustil paľbu, pričom zranil šesť ľudí.

Nazývanie vegetariánskych náhrad „mäsom“

V niekoľkých štátoch USA je nezákonné označovať vegetariánske hamburgery ako „hamburgery“ alebo „klobásy“. V niekoľkých štátoch USA je legálne nosiť zbraň bez povolenia a pravdepodobne ju môžeš nazvať hamburgerom alebo vlastne ako chceš. Je to úplne jedno.

image

Hamburger

Unsplash/Food Photographer

Parašutizmus v opitosti

No dobre, toto nám príde ako férové nariadenie. Druhá vec však je, že za opaskom môžeš mať zbraň.

Výberová chronológia najtragickejších prípadov streľby v USA v roku 2023

16. januára - Šesť ľudí prišlo o život pri streľbe v dome v mestečku Goshen v americkom štáte Kalifornia. Medzi obeťami bola aj 17-ročná matka a jej šesťmesačné dieťa.

21. januára - Jedenásť mŕtvych a deväť zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v tanečnom klube v meste Monterey Park v okrese Los Angeles v Kalifornii. Podozrivý zo streľby sa sám zastrelil po tom, ako ho vypátrala polícia.

23. januára - Sedem ľudí, z toho päť čínskych občanov, zahynulo pri dvoch navzájom súvisiacich streľbách v pobrežnom mestečku Half Moon Bay v štáte Kalifornia. Polícia po útoku zadržala 66-ročného čínskeho občana.

24. januára - V obchode so zmiešaným tovarom v meste Yakima v štáte Washington zastrelil útočník troch ľudí. Podľa polície 21-ročný Jarid Haddock, ktorý sa neskôr sám zastrelil, jednoducho "vošiel do obchodu a spustil paľbu".

14. februára - V areáli Michiganskej štátnej univerzity v USA páchateľ zastrelil tri osoby a ďalším piatim spôsobil zranenia. Napokon spáchal samovraždu.

17. februára – Šesť ľudí zahynulo pri streľbe na viacerých miestach obce Arkabutla na severe amerického štátu Mississippi. Útočníka zadržali.

6. marca - Traja ľudia zahynuli a jedna osoba bola hospitalizovaná po streľbe v dome na predmestí Chicaga. Útočník sa vlámal do domu.

27. marca - Tri deti a troch dospelých zastrelila útočníčka na súkromnej kresťanskej základnej škole v meste Nashville v americkom štáte Tennessee. Podozrivú strelkyňu zastrelili počas zásahu policajti.

10. apríla – Štyroch ľudí zabil v banke v americkom meste Louisville jej bývalý zamestnanec. Zranenia pri incidente utrpelo deväť ľudí vrátane dvoch policajtov. Útočník pri zásahu polície zahynul.

16. apríla - Štyria ľudia zahynuli a viacero ďalších utrpelo zranenia pri streľbe v mestečku Dadeville v americkom štáte Alabama. K streľbe došlo počas narodeninovej oslavy.

7. mája – Osem ľudí zastrelil v nákupnom centre v americkom štáte Texas ozbrojenec, ktorého následne zabil zasahujúci policajt. Zranených bolo sedem ľudí.

15. mája - Najmenej traja ľudia zahynuli a viacero ďalších utrpelo zranenia po streľbe, ku ktorej došlo v meste Farmington v americkom štáte Nové Mexiko.

4. júla - Tri obete vrátane dvoch detí si vyžiadala streľba v dome v americkom štáte Missouri. Streľba sa odohrala v meste Saint Ann v okrese Saint Louis.

16. júla - Najmenej štyria ľudia, traja muži a jedna žena, prišli o život pri streľbe v mestečku Hampton v americkom štáte Georgia.

24. augusta - Štyria ľudia vrátane útočníka zahynuli a päť ďalších utrpelo zranenia pri streľbe v motorkárskom bare v americkom štáte Kalifornia.

27. augusta - Štyria ľudia vrátane útočníka zahynuli pri streľbe v obchode v meste Jacksonville v americkom štáte Florida. Podľa polície bol útok rasovo motivovaný.

24. septembra - Streľba v meste Atlanta v americkom štáte Georgia si vyžiadala tri obete. Útočník najprv pristúpil k dvom ľuďom, na ktorých následne začal strieľať, jedna z obetí útoku paľbu dokázala opätovať.

25. október - Útočníka na úteku, ktorý pri hromadnej streľbe v bowlingovej hale a bare v americkom meste Lewiston zabil 18 ľudí, našli o pár dní mŕtveho v meste Lisbon v štáte Maine. Robert Card, po ktorom polícia pátrala viac ako dva dni, spáchal samovraždu strelnou zbraňou. V lete ho na dva týždne umiestnili do psychiatrického zariadenia, pretože sa vyhrážal útokom na vojenskú výcvikovú základňu v meste Saco a tvrdil, že počuje hlasy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 16:24