Vojak prináša poštové balíčky na ruské pozície na neznámom mieste na Ukrajine.Profimedia.cz/
StoryEditor

Na fronte je to ako v Las Vegas. Ruskí vojaci prehovorili o náraste užívania drog

dttiDnes.cz22.10.2023., 12:00h

Užívanie drog je v ruskej armáde stále rozšírenejšie, a to aj v prednej línii. Dokazuje to svedectvo desiatok ruských vojakov, podľa ktorých omamné látky dovážajú na bojisko samotní bojovníci, dobrovoľníci aj miestni obyvatelia, ktorí si chcú privyrobiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Dostať môžeš celé spektrum produktov, od marihuany a hašiša až po syntetické stimulanty. „Nedávno som videl jedného vojaka, ako si schováva drogu. Bol závislý už pred príchodom na front. Nechápem, ako sa dostal cez zdravotnú komisiu v Moskovskej oblasti. Tu už nikoho nepreverovali, nemajú na to čas,“ uviedol Kirill, ktorý slúži v Chersonskej oblasti.

Portálu Vjorstka popísal, že spomínaný kolega sa nedávno začal prudko triasť, potil sa a nemohol vstať. „Zavolali sme doktora, povedal, že ide o predávkovanie. Našli u neho niekoľko injekčných striekačiek. Všetci chlapi z formácie s ním potom odmietli slúžiť s tým, že to nie je bezpečné,“ dodal Kirill.

image

Putin chce koniec vojny, zároveň sa chváli strelou s neobmedzeným doletom. Prezradil, kvôli čomu mohol Prigožin zomrieť

Podľa niekoľkých desiatok ruských vojakov, s ktorými Vjorstka hovorila, je užívanie drog v okupačnej armáde na Ukrajine stále častejšie.

Drogy na každom kroku

„Zákop je malý, každý vie, či niečo berieš. Nikoho to nezaujíma, hlavné je, keď nikoho neobťažuješ a neopustíš pozíciu,“ vypovedal ďalší vojak pôvodom zo Sibíri. „Drogy berieme hlavne z nudy. Neustále na niečo čakáme. Keď v zákope fajčím soľ, všetko je mi jedno. Nuda je oveľa horšia,“ uviedol za použitia metafory pre syntetickú drogu mefedrón.

Tú mu priamo do zákopu v Luhanskej oblasti priniesol spolubojovník, ktorý preparát zakúpil v Luhansku. „Vyfajčili sme ju pomocou guľôčkového pera zo zaváracieho pohára a zapili vodkou z plechového hrnčeka,“ dodal vojak s tým, že zohnať omamnú látku na okupovaných územiach alebo na fronte je ľahké. „Je to tu ako v Las Vegas,“ vyhlásil.

Vojakom drogy nosia aj miestni obyvatelia alebo dobrovoľníci, ktorí na bojisko vozia vybavenie a jedlo. „Jeden chlapec z našej jednotky nám doviezol niekoľko desiatok dávok pušného prachu a šišiek,“ popísal zmluvný vojak z Moskvy. Prezývky sú označením pre stimulačnú látku amfetamín a marihuanu.

Portál Vjorstka zistil, že muži na objednávanie drog od dílerov používajú aj komunikačnú platformu Telegram. K najobľúbenejším „produktom“ patrí práve mefedrón, ďalej amfetamín a syntetická droga alfa-PVP, ktorá môže vyvolať paranoju, halucinácie a sebapoškodzovanie.

Testovanie na drogy sa na bojisku takmer nevykonáva. „Ale v zime bolo niekoľko škandálov, keď jednu celú jednotku nútili robiť testy moču. Sú jednotky, kde platí prísna prohibícia, za pitie sa môžete dostať do problémov. U Vagnerovcov to bolo vraj všetko veľmi prísne, tí si nemohli dovoliť nič, ale pri útočných jednotkách to nikto nekontroluje,“ podotkol ďalší Rus.

Ceny sú dvakrát vyššie ako v Moskve

Ceny sú kvôli riziku doručenia do vojnovej zóny vysoké. Jeden z vojakov uviedol, že tri injekčné striekačky nemenovanej nelegálnej látky ho stáli 15-tisíc rubľov (150 eur).

Podľa Vadima, ktorý slúži v okupovanom Mariupole, sú drogy v Ruskom ovládaných regiónoch najmenej dvakrát drahšie ako v Moskve. „Nemyslím si ale, že by ceny niekoho odradili. Väčšina vojakov v meste berie amfetamín, mefedrón, videl som ich nadrogovaných, a nie len raz,“ popísal.

image

Zúfalá situácia si žiada zúfalé riešenia. Mesto Charkov vybuduje prvú podzemnú školu v krajine, aby ochránilo žiakov

Podľa niektorých vojakov sa ale drogy užívajú najmä v tylových pozíciách a na fronte nie sú široko rozšírené. „Nemaľujte obrázok, že bojujeme sfetovaní. Na fronte sa hlavne veľa pije,“ uviedol jeden z Rusov.

Nadrogovaní bojujú na smrť

Český kriminológ Petr Pojman zo spolku Team for Ukraine však v programe Rozstrel uviedol, že o tom, že Rusi bojujú pod vplyvom tvrdých drog a alkoholu, existujú dôkazy. „Časť ruských vojakov je nesporne pod vplyvom tvrdých drog. To, ako sa Rusi správajú, s vami marihuana neurobí,“ konštatoval.

Britský Kráľovský inštitút v júli uviedol, že muži, ktorí budú s najväčšou pravdepodobnosťou bojovať pod vplyvom drog, je ruská "pechota na jedno použitie", ktorú tvoria najmä mobilizovaní odvedenci a ruskí trestanci naverbovaní vo väzniciach. „Velenie týchto mužov posiela proti ukrajinskej obrane, kým nezomrú,“ uviedol vtedy vo svojej správe s tým, že títo muži zrejme omamné látky dostávajú priamo od ruskej armády.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 09:22