Ruské úrady zadržali rusko-americkú novinárku.Twitter/world News/
StoryEditor

Úrady zadržali rusko-americkú novinárku. Údajne sa nezaregistrovala ako zahraničná agentka, hrozí jej až päť rokov za mrežami

iDnes.czČTK19.10.2023., 10:00h

Polícia v stredu v Kazani zadržala rusko-americkú novinárku Alsu Kurmaševovú, žijúcu v Česku. Nezaregistrovala sa ako „zahraničná agentka“, a teraz jej hrozí až päť rokov za mrežami.

Lajkuj Brainee.sk na

O prípade informoval na svojom webe Výbor na ochranu novinárov (CPJ), ktorý je prípadom zamestnankyne Slobodnej Európy/Rádia Sloboda (RFE/RL) „hlboko znepokojený“. Kurmaševovú polícia podľa nich zadržala na základe neopodstatnených obvinení.

Výbor preto vyzval na jej okamžité prepustenie a stiahnutie všetkých obvinení. „Žurnalistika nie je zločin a zadržanie Kurmaševovej je ďalším dôkazom, že Rusko je odhodlané potlačiť nezávislé spravodajstvo,“ uviedlo novinárske združenie.

Nezaregistrovala sa ako „zahraničná agentka“

Oficiálnym dôvodom zadržania novinárky je podľa ruských úradov to, že sa nezaregistrovala ako „zahraničná agentka“, keď zhromažďovala informácie o ruských vojenských aktivitách, ktoré „by mohli byť použité proti bezpečnosti Ruskej federácie“. Ak by bola postavená pred súd a uznaná vinou, hrozilo by jej podľa CPJ až päť rokov väzenia. 

image

Putin chce koniec vojny, zároveň sa chváli strelou s neobmedzeným doletom. Prezradil, kvôli čomu mohol Prigožin zomrieť

Označenie „zahraničný agent“ využívajú ruské úrady na šikanovanie a trest tých kritikov, ktorí dostávajú peniaze zo zahraničia alebo sú vnímaní ako niekto pracujúci pod „zahraničným vplyvom“, napríklad občianske skupiny, aktivisti, mimovládne organizácie či práve novinári.

Súčasný šéf RFE/RL Jeffrey Gedmin vo vyhlásení pre médiá vyzdvihol Kurmaševovú ako vysoko rešpektovanú kolegyňu, oddanú manželku a matku dvoch detí. „Je nutné, aby bola prepustená a mohla sa okamžite vrátiť k svojej rodine,“ uviedol.

Kurmaševová, ktorá má ako ruské, tak aj americké občianstvo, podľa RFE/RL žije s manželom a deťmi v Prahe. Do Ruska odcestovala 20. mája z rodinných dôvodov a 2. júna bola pred svojím spiatočným letom dočasne zadržaná na letisku v Kazani.

Úrady jej zabavili americký aj ruský pas a uložili pokutu za to, že si u nich nezaregistrovala americký pas, uviedlo rádio RFE/RL. Odvtedy novinárka čakala na vrátenie pasov, ale v stredu jej namiesto toho bolo oznámené nové obvinenie.

Zaoberala sa menšinovými etnikami

Novinárka sa podľa vyjadrenia RFE/RL dlhodobo zaoberala osudmi menšinových etník v ruskom Tatarstane, Baškortostane av oblasti rieky Volhy na Urale. Informovala o snahách chrániť tatársky jazyk a kultúru pred zásahmi ruských úradov, ktoré podľa stanice na menšiny v posledných rokoch vyvíja rastúci tlak.

V Rusku už je okrem nej, niekoľko mesiacov zadržiavaný aj ďalší novinár s americkým občianstvom - Evan Gershkovich. Novinár denníka The Wall Street Journal (WSJ) čelí obvineniu zo špionáže, za čo mu hrozí až 20 rokov odňatia slobody. Je to prvý takýto prípad v rusko-amerických vzťahoch za takmer 40 rokov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 02:14